РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

За 12.01.2021 г. НИМХ-МОН обявява предупреждение първа степен (жълт код) за заледявания и поледици за област Габрово. Към момента обстановката в област Габрово е нормална при зимни условия. Няма постъпили сигнали за прекъснато електрозахранване, както и за бедстващи хора и населени места.  Пътните настилки са заснежени, обработени и проходими. Общо 48 машини обработват Републиканската пътна мрежа.

Забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 т. от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 т от категория О4 през прохода Шипка.

По данни на НИМХ прогнозираните водни количества на 12 и 13.01.2021 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. В резултат на валежи ще се повишават речните нива в целия водосбор на р. Янтра. На 13 и 14.01.2021 г. реките във водосбора ще се оттичат, повишения ще има в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Областният управител Невена Минева е в непрекъсната връзка с всички институции и следи зимната обстановка.