РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

III Място

Света, който сътворих

Десислава Стаменова

 

Един ден мама ме накара да донеса от тавана стария чаен сервиз, понеже баба щяла да ни дойде на гости, а това бил нейният подарък за годишнината им с тате. Там обаче открих нещо много по-интересно. Беше нещо като плочка със светещи бутони и надписи. Първоначално си помислих, че е едно от онези електрически пиана, но се оказа нещо по-вълнуващо. Там имаше бутон „сътвори“, той светеше в ярко червено и просто нямаше как да не го натисна.

Направих го и се появи метална къща. Вътре беше много по-просторно, отколкото всъщност изглеждаше. Имаше хора, които бяха облечени в бели костюми, но там, където трябваше да са лицата им, имаше нещо като черни маски. Бяха само двама човека в огромна къща, изцяло бяла. Не можах да повярвам, че съм сътворила нова цивилизация, но трябваше да ги скрия по някакъв начин, защото ако някой ги види, ще се започнат големи въпроси, дори ще ми ги отнемат и ще ги вкарат в някоя лаборатория, за да ги изследват и накрая може да ги унищожат. Докато се чудех как да ги скрия, по-малката ми сестра влезе и започна да вдига хаос. Добре, че си беше сложила огромни, затъмнени очила, с които не можеше да види абсолютно нищо. Започна да кряска да я видя, но аз я изпратих до вратата и ú казах да отиде да си поиграе със своите кукли. Докато се чудих, без да искам се подпрях на плочата и натиснах бутон, който гласеше „Атакуване‘‘. В този момент те започнаха да обикалят из цялата къща и да унищожават всичко по пътя си. Добре, че мама и тате отидоха да вземат нови възглавници, завеси, одеяла и така нататък цитирам „За да не се изложат пред баба“, а сестра ми беше на двора и си играеше с куклите си. Бях в паника, не знаех какво да направя. Чак в последния момент се сетих да отида при плочата. На нея имаше бутон „Изтрий“, аз го натиснах и абсолютно всичко изчезна. За жалост, не и щетите, които бяха направили.

Когато мама и тате се прибраха, си изядох конското, даже мама се притесни от баба, повече отколкото аз, когато роботите, които създадох, започнаха да унищожават дома ни. В крайна сметка не бях много разстроена, защото може би бях спасила цялото човечество. Но конското от мама срещу трета световна война с роботи… Ами, честно казано, бих избрала второто, защото не знаете какво става, когато мама се ядоса.