РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Стартира процедурата по разработване на регионалната програма за заетост за 2021. – информира заместник областният управител Мария Пенева. „Това е ефективен инструмент на активната политика на пазара на труда, с който се подпомагат регионите и се осигурява заетост на безработни лица от уязвимите групи. Регионалната програма се разработва от работна група, одобрява са от Областната комисия по заетост, след което се утвърждава от Министъра на труда и социалната политика.“ – разяснява процедурата Мария Пенева. Тя обяви, че определените средства за региона ни за изпълнение на програмата са в размер на 97 247 лв, значително повече от 2020 г, когато са били 36 000 лв. Планираното начало на изпълнение на регионалните програми следва да е не по-рано от 25.05.2021 г., а планираният край – до 30.11.2021 г.


Целта на програмите е да допринесат за повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. В обхвата на целевата група се включват: безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г., младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.


Регионалните програми целят преди всичко справяне с местните проблеми на пазара на труда и осигуряване на устойчива заетост. Тяхната цел не е изграждането на инфраструктурни проекти и те нямат инвестиционен характер. Работодателите могат да наемат безработните лица на пълно или непълно работно време. При необходимост трябва да се планира и спазване на всички указания за противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и други институции.
Средствата за реализиране на регионалните програми в Националния план за действие по заетостта през 2021 г. са в размер на 12 195 000 лв