РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Да бъдеш пчела, да се стремиш към слънцето и светлината. Да търсиш красотата постоянно, тъй както пчелата обикаля по най-красивите и най-разцъфналите цветове, за да събере най-ароматния нектар.

Замисляли ли сте се някога с колко труд се събира всеки грам мед? Когато подслаждате чая или просто отваряте бурканче, за да опитате от най-слънчевия и най-сладък, събран от работливите пчелички, мед.  

Ако рано сутрин застанете до пчелен кошер, ще чуете най-голямата суетня и тихо бръмчене. Забързаните пчели нямат нужда от будилник. Започва подготовка за  утрешните задължения. И всеки знае своето място в строго определения  ред. Няма място за губене, никоя пчела не чака напомняне или побутване. Просто една безспирна работа, без да се чудят и да чакат междучасие като палавите ученици.  Щом нощта отстъпи място на  деня, пчелите са готови за новия ден.

На 10-ти февруари се чества денят на Свети Харалампи. Това е денят на пчеларя, денят на работливите пчели, които ежедневно събират слънце и създават  усещане за топлина и радост. Това е денят и на моя любим дядо - пчелар. Всеки път, когато отида при него, аз го придружавам до кошерите и се любувам на жуженето на пчелите. А когато си тръгна, винаги в чантата ми и сложено бурканче със слънчевожълтия еликсир.

Поздравявам те, дядо!

Пожелавам на пчеларя да увеличава своите кошери за много години напред.

В бурканче с мед са събрани трудът, устремеността, желанието да бъдеш и да успяваш.

 НАТАЛИЯ ХРИСТОВА –  13 години

ОУ „Стефан Пешев“ – гр. Севлиево