РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Настъпи ли август отправяме поглед към едно от най - значимите събития, които отбелязваме през този горещ месец – Шипченската епопея. Националното честване, което вече десет години е в културния календар на страната ни, ще се състои от 21 до 26 август, с препратка към дните, когато са се състояли историческите събития. В разгара на подготовката сме, уточняваме финални подробности около програмата, която търси различния поглед и онова, което ще предизвика емоции и ще остави впечатления и у малките, и у големите посетители на тържествата. Те ще започнат с две изложби, защото често пъти онова, което е запечатано в обектива на фотографите е невидимо за окото и ни убягва. Продължаваме с урок от мястото на събитията и завършваме с нещо, което се надяваме да докосне душите ни.

В първите два дена ще проследим събития от различни епохи. На 19 август от 18:00 часа в Художествената галерия в Казанлък ще бъде представена изложбата „НА ТОЗИ ВРЪХ СВЯТ ПАМЕТНИК ЩЕ СЕ ИЗДИГА“. Тя е посветена на 100 годишнината от решението за изграждането на Паметника на свободата, а организатор е Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. На следващия ден - 20 август, в 17:30 ч представяме мащабна изложба, която ще бъде разположена на едно много комуникативно място в Габрово, а имено между Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и Националната Априловска гимназия. Изложбата е наречена „В кадър – Българската армия днес” и включва портретни и художествени фотографии от събития, военни ритуали и церемонии, учения, свързани с дейността на Министерството на отбраната и Българската армия. Изложбата е дело на фотографа на военното министерство Вяра Йовева, и е посветена на 140 – годишнината, която неотдавна Министерство отбеляза.

На 21 август ще бъде официалната част, с която ще отбележим 144 години от шипченските боеве – събитието, което предопределя изхода от Освободителната война и нашата свобода днес. И тъй като историята ни не е нещо, което можем да купим и имаме вкъщи, а е наследство, което трябва да се предаде от дума на дума, от поколение на поколение сме подготвили един открит урок по история там – от мястото където се е изковала тя. И ако до сега той беше насочен към децата и се провеждаше в деня, който беше посветен само за събития за деца  - тази години урокът, ще е за всички дошли на Върха.  Началото е 11:00  часа, а мястото - Паметникът на свободата. Кой ще бъде този път разказвачът все още ще остане в тайна. Но със сигурност ще бъде интересно и  вълнуващо.

Членовете на Национално дружество „Традиция“ отново ще са с нас, в очакване на всеки любопитен да разбере повече за времето на опълчението. В „музей под открито НЕБЕ  – ВРЕМЕНА И ЕПОХИ“ ще бъдат представени медали, нагръдни знаци и снимков материал от личната колекция на Николай Гичев от клуба в Стара Загора. Членовете на клубовете от Габрово, Казанлък и София ще представят богата колекция от оръжия и униформи. Всеки желаещ ще може да „влезе в обувките на опълченец“, да облече униформа и да се снима с оръжие. 

И разбира се в съботния ден е и официалната част от тържествата, която ще се състои пред каменните барелефи в 12:00 часа, когато Националната гвардейска част ще бъде вече построена и в целия си блясък ще очаква всички. Ще бъде отслужена панихида, и ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя.

Туристическите походи също се превърнаха в много специален знак за дните на шипченската епопея. Всяка година стотици избират да извървят пътя до Върха по туристическите пътеки. Организаторите от Ротари клуб – Габрово и тази година отправят покана към всички желаещи да изберат своя маршрут и да се присъединят към едно приятно изживяване. Лъчовете са три -  от соколски манастир, от м. Узана и от гр. Шипка.

За финал на тазгодишните чествания сме оставили две събития, които вярваме, че са достатъчно мотивиращи и вдъхновяващи и в които най – вече ще си проличи различният поглед, който търсим. Ще говорим за военно-патриотичното възпитание на гражданите в съвременни условия с една млада дама, възпитаник на Военната академия „Георги Раковски“, издала първата си книга в съавторство.  Представянето ще се състои на открито в Националния музей на образованието на 26 август от 18:00 часа със съдействието на литературния сайт „Тетрадката“.

В 20:30 часа каним всички на едно любимо за габровци място -  градинката с мечето от страната на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Имено актьорите от театъра са хората, които ще ни потопят в едно истинско тържество на душата, което заедно нарекохме „Заради делата им“. Ще бъде магично, възвишено, патриотично, мелодично. Ще бъде приятно изживяване! Очакваме Ви!

Национално честване „Шипченска епопея“ се провежда под патронажа на Президента на Република България

Организатор е Областна администрация – Габрово

Със съдействието на Община Габрово, Министерство на отбраната, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Ротари клуб – Габрово, литературен сайт „Тетрадката“ и с медийната подкрепа на информационен сайт „Габровонюз“ и вестник „100 вести“