РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Без значение от политическата принадлежност, разбирания или други различия ние трябва да работим заедно - всеки да допринася максимално в своята област и да бъдем обединени около развитието на региона ни.“ – това сподели областният управител Ралица Манолова по време на срещата си с кмета на Община Дряново Трифон Панчев. Тя подчерта, че ще работи с представителите на всички институции в диалог, защото е убедена, че само така могат да се вземат решения, които са добри за всяка една страна. И най – вече за жителите на областта ни. "Да се обединят усилията на общините, не само по конкретни позиции или проблеми, когато се налага, а да имат по- дългосрочна визия за общо развитие на региона."  – подкрепи и Трифон Панчев, който декларира готовност за конструктивен диалог в работата между общинската и областната администрация, какъвто подход е бил водещ и до сега.

 Както в срещите с всеки кмет до момента, и в Дряново Манолова се запозна с приоритетите,  по които работи общината, а така също и с  проблеми, където тя, заедно със своя екип биха могли да бъдат полезни и в подкрепа. В срещата се включиха и заместник областният управител Ивелин Стоянов и заместник – кметовете Николай Карагьозов и Ангел Ангелов. Един от основните проблеми, по които ще се търси съвместно решение е изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, каквато на територията на общината няма. „Това е една сериозна инвестиция, която общината сама по себе си не може да си позволи, затова ни е необходима помощта на държавата“ – заяви Панчев и допълни, че е възможно да се подготви проект чрез ВиК дружеството, което ще е тема на следващи разговори. Областният управител изрази опасенията си, че реализирането на един такъв проект ще отнеме време, но е изключително важно да се случи, затова е добре да се стартира този процес още от сега.

Освен въпроси, които са свързани с инфраструктурата, участниците в срещата коментираха развитието на туризма в региона и обмениха идеи в посока подготвяне на общ продукт, който да привлича по-скоро чуждестранни туристи. „Областта ни е с огромен потенциал, който за съжаление не е разкрит все още и това е една от сферите, където заедно можем да реализираме една обща история“ – заяви по време на срещата зам. – кметът Николай Карагьозов. 

Обсъдени бяха още състоянието на социалната и образователната инфраструктура. Общото предизвикателство, с което трябва да се преборят всички общини е демографската криза. А един от начините за това, според кмета Панчев, е разкриване на повече възможности за активен социален живот, който да е атрактивен за привличане на млади хора в нашия регион и общините трябва да работят активно в тази посока.