РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова свика Областния съвет по сигурност, на който бяха поканени за участие и кметовете на общините Габрово, Дряново, Севлиево, Трявна, директорът на РЗИ – Габрово, началникът на РУО – Габрово и директорът на областната организация на БЧК – Габрово. Целта на срещата е максимално синхронизиране на действията на институциите, обмяна на информация и алгоритъм за действие, свързани с пристигащи граждани на територията на област Габрово в следствие военния конфликт в Украйна. „Ситуацията към момента е спокойна и това дава възможност да се организираме така, че максимално бързо да бъдем от полза на всеки, който има нужда от подкрепа или оказва такава.“ – заяви Манолова и допълни, че няма официална информация за организирани групи с интерес за настаняване към нашата област, но в социалните мрежи хора се организират и предлагат помощ на пострадали от конфликта. Тя приветства създадената организация от Община Габрово и апелира всеки от участниците, който разполага с някаква информация да я предостави, за да се систематизира на едно място. Областният управител призова да се популяризира и използва разработеният портал от Правителството https://gov.bg/bg/ukraine, който е изключително улеснен за работа. Всеки от нашата област, който иска да помогне под някаква форма може да го заяви на бутон „Искам да помогна“, след което веднага ще бъде потърсен за подробности.

Обсъдени бяха различни варианти и реакциите при тях в конкретика.  Онова, което е важно за всички да знаят е, че когато украински граждани пристигат на територията на област Габрово, независимо в коя от четирите общини, следва в тридневен срок да бъдат регистрирани в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Трябва да се подчертае още, че регистрацията в „Миграция“ не дава статут на бежанец, това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.

За преминаващите българска граница има и изисквания, свързани с наличие на зелен сертификат, валиден PCR  или бърз антигенен тест. В случай че лицето няма нито едно от посочените, то подлежи на 10-дневна карантина, която може да бъде намалена след третия ден, ако му бъде направен PCR тест, който излезе отрицателен.  С цел оказване на пълна подкрепа при регистрацията в Районните управления ще бъде попълвана кратка анкета, която ще съдържа три въпроса:

  • Имате ли нужда от нещо и ако да от какво /дрехи, обувки, медицински изделия…/?;
  • Бихте ли искали да започнете работа и ако да в каква сфера?;
  • В случай, че с Вас пътуват дете/деца, имат ли нужда да бъдат обхванати от образователната система?

По този начин ще има яснота за нуждите на пристигащите и за възможностите, които област Габрово предлага.

Обсъдени бяха и начините и възможностите за наемане на работа на украински граждани, като пълната информация може да бъде намерена на https://www.az.government.bg/pages/vazmozhnosti-za-rabota-na-ukrainski-grazhdani/ 

По линия на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите е обобщена и информация за възможни и подходящи места за настаняване. Активна е и кампанията на БЧК по молба на Украинския Червен кръст и в координация и взаимодействие с Правителството на Република България за набиране на материални дарения. Най-неотложни са нуждите от НОВИ мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя); спално бельо; топли завивки; хигиенни материали. Изискването за нови материални дарения е на Световната здравна организация и Международния Червен кръст.

Всички институции остават в готовност за съвместна работа.