РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

В понеделник вечер в Севлиево се състоя среща с експерти по повод инвестиционното предложение на "Петрургия" ЕООД да изгради завод за каменна вата с електроцентрала в павликенското село Върбовка. Електроцентралата ще се захранва от модицифицирано гориво RDF, получено от горенето на отпадъци. Именно тази част от намерението поражда тревогите на гражданите на Севлиево, които се присъединяват към искането срещу изграждането на инсталацията за горене на отпадъци.

Народният представител Богомил Петков заедно с областният управител Ралица Манолова и зам.-областният управител Ивелин Стоянов участваха също в срещата. Както и пред министър Сандов преди няколко дена, така и по време на дискусията, областният управител  изрази разбирането си към притесненията, свързани със здравето на хората и вредите, които биха се нанесли върху околната среда, реализирайки подобна инсталация в такъв обем.  Категорична в позицията си, Ралица Манолова изрази задоволство от активността на всички, събрали се на срещата, защото е много важно да има развито гражданско общество, което да е коректив на всяка власт – местна и държавна. Тя приветства подобен форум с експерти, които да разяснят детайлите, защото за да се формира позиция трябва да сме добре запознати, да търсим правилните и проверени факти, а не да се подвеждаме по определени мнения и манипулативни информации. Такива експертни мнения бяха чути от представителите в Експертния съвет към РИОСВ В.Търново гласували с особено мнение. Ралица Манолова припомни, че е получила уверението, че министерството ще положи максимални усилия, за да бъде направена прецизна оценка на въздействието върху околната среда, както и че ще бъдат предприети всички необходими стъпки, за да се изпълнят напълно коректно законовите процедури.

Към момента тече повторно разглеждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“, с. Върбовка, община Павликени“. Очаква се новото заседание на Експертния съвет да бъде насрочено до края на месеца. Междувременно в резултат на проведената вчера среща е взето решение  и в Севлиево да започне подписка с настояване да не се допуска изграждането на логистична и складова база за каменни фжракции, цех за производство на каменна вата и инсталация за горене на отпадъци (RDF) в находище „Върбовка“, община Павликени.