РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

На 9 юни 2022 г ще се проведе пълномащабно учение „Тунел „Габрово”-2022“ това стана ясно по време на среща на заместник областния управител Ивелин Стоянов с представители на институциите, които имат отношение към организацията и провеждането му - РД „ПБЗН“ Габрово, КАТ – Габрово, ОПУ – Габрово, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст – Габрово, отдел „Автомобилна администрация“. Учението беше планирано за края на 2021 година и отложено, поради усложнената епидемична обстановка в региона, затварянето на „Прохода на Републиката“ и пренасочване движението на леките автомобили през прохода „Шипка“. Това налага актуализация на плановете и свързаните нормативни документи, което се извършва към момента.

Очаква се, при възникване на учебната ситуация, силите на Единната спасителна система да проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората от катастрофа в тунел „Габрово“. На пострадалите трябва да бъде оказана първа медицинска помощ и психологическа подкрепа на място, както и транспортиране на тежко пострадалите до болнично заведение. Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието. Ще се отработят действия по ръчно управление на системите за безопасност в тунела – помпена група за противопожарно водоснабдяване и принудителна механична вентилация.

Учението е свързано с осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали и пожар в автомобилен тунел. Целта е подобряване и проиграване на координацията и взаимодействието  между съставните части на Единната спасителна система в Габровска област и повишаване на готовността за реагиране при произшествия в пътни тунели.