РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

КОЛЕДА

        Отново ще е Коледа. Какъв празник за Доброто. Рождество Христово идва да освети хората –това  е времето, когато всеки забравя лошото, мъката изчезва от сърцето, злото се скрива , за да даде път на добротата, което върви по целия свят и дарява щастие. Дори най-суровият и нещастен човек е способен да се усмихне на този светъл празник.

        На  Коледа е време човек да отвори сърцето си за другите. Да поиска прошка за грешките, да направи добро, да бъде съпричастен с другите. Хората стават благи и смирени, готови да помогнат на нуждаещият се.Дори да нямат пари за скъпи подаръци, всички са щастливи просто, защото е Коледа. Коледа е празник на семейството. Хората са у дома, край огнището, кичат елхата с красива украса, приготвят трапезата и пеят коледни песни, символ на доброто и свободния дух. Усмивки леко се плъзват по лица икрящи от неприкрито вълнение. Коледни лампички светят игриво,  радват  се децата, красиви фойерверки обагрят небето. Настъпва любимото време за децата. Навсякъде се сипят пожелания. Това е духът на Коледата

        Заинтригувани от народните обичаи, децата кротко и внимателно следят своите майки и баби, докато приготвят всичко за празничната вечер. Традицията повелява вечерта на Бъдни вечер на масата да има девет постни ястия, някои от които са сърми, боб, зелник, чушки, баница, тиквеник, както и орехи и различни сушени и пресни плодове. Дънер от дебело дърво се поставя да гори цяла нощ в огнището за плодородие като той не трябва да изгасва и се пее: ”Ой, те дръвце, дръвце, право дръвце, де си расло толкоз тънко...” Прави се погача с пара за късмет и най-възрастният от семейството я разчупва като полага първото парче за Богородица, а второто за къщата. Всичко се нарежда на масата и най-възрастната жена трябва да прикади с тамян и да изрече молитва в почит на Христос. Нетърпеливи и радостни децата седят на трапезата, чакайки пред очите им за миг да мине цялата магия на Коледа. След много песни, ядене и игри те уморени се отправят към леглата с надеждата, че по-бързо ще дойде утрото и ще отворят своите подаръци под елхата, които дядо Коледа им е оставил вечерта.

         Това е Коледата - време всеки да потърси в себе си искрата, да си спомни, че въпреки многото трудности и зло по света, доброто съществува - ние го носим в нас. Време е всеки да погледне към небето и да каже благодаря. Време е да прегърнем близките си и да усетим колко ги обичаме. Време е да подадем част от залъка си на стоящия до нас просяк и да се усмихнем на света.

Коледа е навсякъде - в очите на децата, в стъпките в снега, който бавно вали и носи радост и спокойствие. Тя е по празничните витрини и прелестните украси. Коледа е и в звездите, които горят на небето по ярко от всякога. Усеща се от дъха на бор и ела. Носи се по въздуха.

         Отново е Коледа и отново ще бъде, защото Коледа е Любовта, която остава в сърцето завинаги,защото Бог ИИсус е слязъл по небесната стълба сред нас и ни е донесъл небесна любов, за да затопли сърцата ни.

 

Памела – VII „б” – СОУ „М.Райкович