РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Всяка година екипът на Областна администрация – Габрово се включва в Седмицата на гората, която се чества винаги през първата пълна седмица от месец април. Днес представители на различни институции се събраха в местността Градище над Габрово, където заедно с децата от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и техните родители посадиха чер бор и червен дъб. Така там ще има една специална гора, залесена с много усмивки и желание, в която всяка фиданка си има табелка с името на детето, което я е посадило. „Засаждането на дърво и поддържането на гората е инвестиция в нашето бъдеще! Всички деца са нашето бъдеще и колкото по-усмихнати са те, толкова по-хубаво ще е то. Затова изключително се радвам, че днес сме заедно с вас, деца и че институциите се обединяват и показват добрия пример - как заедно можем да направим нещо прекрасно за всички габровци, които много обичат да идват на това място“ – сподели Ралица Манолова пред всички, които участват в инициативата за залесяване терените на м. Градище. След като малчуганите посадиха с помощта на своите родители и горските служители своите фиданки получиха специални книжки за гората с интересна и полезна информация и обещаха да се връщат често, за да виждат как се развиват дръвчетата.
Веднага след това служители на Областна администрация Габрово, Североцентрално държавно предприятие Габрово, ДПП "Българка" и ТП Държавно горско стопанство Габрово се отправиха към друг терен, който облагородиха със 100 фиданки от вида чер бор.
До края на седмицата са предвидени редица прояви, с които да се отбележи „Седмицата на гората". В утрешния ден ДЛС „Росица“ – Севлиево организира инициатива за почистване на терен в района на къща за гости – с. Млечево и в местността „Лъгът“. На 6 април ДГС „Плачковци“ ще проведе две инициативи по почистване на горски територии – на разклона за Дряновски манастир и в община Трявна, в местността „Ябълките“ посока гара „Кръстец“. На 8 април ДГС - Габрово съвместно с ДПП „Българка“ ще извършат почистване на площи –горски територии в местността Градище, както и на Соколски манастир. По повод „Седмицата на гората“ в Областна администрация – Габрово ще се открие изложба с отличените творби на ученици, участвали в ежегодния конкурс на Изпълнителна агенция по горите и ДПП „Българка“ на тема „Да посадиш дърво, да отгледаш надежда“.