РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Днес, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, ДА „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация – Габрово, Община Габрово, Общински съвет - Габрово, Областно пътно управление - Габрово и ОД на МВР-Габрово проведоха оглед на конфликтното кръстовище на републикански път II-44 в района на с. Враниловци. Поводът за това е настояването на всички институции да бъдат предприети превантивни мерки, преди да е настъпило тежко пътно – транспортно произшествие с фатален край.

 Само за първите три месеца от годината в този район са настъпили 4 инцидента със сериозни материални щети като основната причина е неспазването на въведените ограничения. Към исканията се присъединяват и кметския наместник на с. Враниловци и местните жители. Областният управител Ралица Манолова е категорична в настояването си за въвеждане освен на краткосрочни мерки, така и на дългосрочни такива, които ще подобрят безопасността на движение по пътя в този участък. На терен бяха обсъдени различни възможности за реализация като изграждане на осветление за зоната на кръстовището, извършване на преброяване на МПС за всички направления, което ще е необходимо за действия по дългосрочното решение на проблема, засилване контрола от страна на сектор „Пътна полиция“, поставяне на допълнителна сигнализация. Всичко това ще бъде описано в протокол като искания и конкретни предложения, около които се обединяват всички институции.

През следващата седмица областният управител и директорът на Областно пътно управление – Габрово ще проведат среща с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“, по време на която ще настояват за конкретни мерки за преодоляване на проблемите на това кръстовище. Всички участващи в срещата се обединиха около настояването за изграждане на трета лента за ляв завой, а докато текат процедурите за това - да бъдат изпълнявани посочените краткосрочни мерки.