РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Коледна приказка за Доброто

        Огнището гори.Коледа е! Бъдникът тлее в жаравата.Иска ми се да раздухам огъня, защото знам-ако пламне силно-спорна ще е годината.   Кокорят се дряновите пръчки, надзъртат в бъдещето.

Колко много надежди и очаквания има в късметите на баницата!

Тази Коледа искам да бъда добра. Да слушам мъдрите приказки на баба ми за Правдата и Кривдата, за добрата фея Добринка –спасителка на принцеса Хубавка –избавила я от омагьосаното царство.

        Искам да правя добро-да спася малката кибритопродавачка на Андерсен от смърт като я загърна и затопля с палтото на Серафим от едноименния  разказ на Йовков .

Ако можеха героите да се срещнат в света на художествената измислица-нямаше да умре малкото момиченце, нямаше да треперят от студ децата до фенера от стихотворението на Смирненски-загледани в красотата  на чудния танц на снежинките, нямаше да умре  малката лястовичка ,която раздаддде щедро скъпоценните камъни на щастливия принц от едноименното произведение на Уайлд , за да тържествува доброто.

       Ако можеше невидим вълшебен жест да отнеме глада, и болката в очите на бедните-колко по-щастлив би бил светът.

       Коледа е!Ден на милосърдието.

       Нека отворим сърцата си за доброто, нека щедро раздаваме подаръци на сираците и да подарим семейства на осиротелите деца, да затоплим сърцата им с цялата любов, на която сме способни.

       Коледа е !  Нека дарим  на хората  любов

 

 

                                                        Полина Николаева Георгиева-6б

   СОУ”М.Райкович”    Гр.Дряново