РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Премиерът Бойко Борисов: Готови сме, в средата на годината, да започнем строителството на „Набуко” на територията на България

България е един от „моторите” „Набуко” да се случи и сме готови в средата на тази година да започнем строителството на 424 километра от газопровода на територията на страната ни.”

Това каза министър – председателят Бойко Борисов в приветствието си към участниците в първата, за тази година, среща на Комитет Набуко.

По думите му реализирането на проекта е единствената алтернатива и възможност за диверсификация на газовите доставки с газ от Каспийския регион.  „Изграждането на газопровода означава още отпадане на монополите и истинска конкуренция, затова ние ще го направим”, беше категоричен премиерът.

Пред участниците в заседанието българският правителствен ръководител подчерта, че проектът е с приоритет за Европейската комисия като основен южен газов коридор и покани всички, които искат да участват във финансирането и изграждането му да се включат.

„Рано или късно Набуко ще заработи”, каза още премиерът  и настоя за реални срокове за започване на работата по проекта. 

В заключителната част на днешния форум министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че всички участници в Комитет Набуко са обединени около това, че трябва да се поставят ясни срокове и в следващите шест месеца да бъдат направени пет много важни стъпки.

„Преди всяка стъпка, ние като политици и хората, които трябва да оказват натиск върху компаниите да се справят в срок, ще продължим със срещи като днешната, за да се уверяваме, че сроковете се спазват”, подчерта министърът.

В заседанието на Комитет Набуко участваха правителствени делегации от Австрия, Румъния, Унгария и Турция, представители на компаниите – инвеститори, Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, ЕБВР, ЕИБ, МВФ.