РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Ученици и учители от Професионална гимназия „Генерал Иван Бъчваров“ вече ще учат и творят в модерна, подкрепяща, цветна и уютна среда. Промяната идва с реализирането на STEM център „ИНТЕРА“ по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Обновеното изцяло пространство учениците вече наричат свое, където се чувстват добре, цъфтят усмивки и има условия за растеж и с наслада ще берат плодовете на своя труд. „Няма нищо случайно, че точно в Професионална гимназия „Бъчваров“ ще функционира такъв център. Тук постигаме успехи във всички СТЕМ направления. Евгени Генов, понастоящем студент в ТУ – Варна, стана победител в първи национален конкурс „SUPER STEM 2020“. С гордост ще се похвалим, че и в тази година имаме STEM победители. Това са електротехниците от 10в клас – Здравко Здравков и Ивайло Стоянов, които спечелиха конкурса с разработка „Електробус за зелени градове“.“ – споделиха учениците от гимназията по време на официалното откриване на STEM центъра. За да споделят радостта им от това събитие бяха областният управител Ралица Манолова, ректорът на ТУ – Габрово проф. Илия Железаров, експертът от РУО – Габрово Емилия Ангелова, председателят на Обществения съвет Светлана Георгиева, президентът на Ротари клуб – Севлиево инж. Михаил Йонков, представители на бизнеса и партньорски организации. В своя поздрав към присъстващите областният управител Ралица Манолова сподели, че е изключително щастлива да види толкова позитивна образователна среда. Тя подчерта, че учениците и учителите в гимназията са достатъчно смели  в мечтите и вместо да разчитат на това да продължават по един и същи начин всяка следваща година, те не само търсят промяната, а и я реализират по един прекрасен начин заедно. Областният управител сподели, още, че традиционната училищна среда може да се определи като една картина, която учители и ученици наблюдават и анализират. STEM средата е бяло платно, върху което заедно рисуват и така всъщност създават процесите. „Вярвам, че когато работите заедно, всичко ще се случва по най – добрия начин“ – подчерта още Манолова. И тъй като в обособения кът за отдих има аквариум с множество разноцветни рибки,  тя им пожела силата на златната рибка, която липсва в аквариума, да бъде в сърцето на всеки един, да мечтаят смело и да сбъдват желанията си.

Новооткритият STEM център е разположен на площ от близо 235 кв.м. и включва Творчески център, Изследователски център, Еколаборатория, зона "Динамика" и Зона "Релакс".

Творческият център има зона за обмен на информация и идеи, зона за създаване на ресурси и за развитие на проблематика, обучение и презентиране на идеи. Изследователският център е изграден от гъвкави, мултифункционални пространства – включва мейкърспейс, кът за фина електроника, за програмиране и зона за обучение и презентиране. Еколабораторията е оборудвана с 6 работни места, дигитален микроскоп, компютри за добавена реалност, учебен компостер и стационарна компютърна станция за проследяване на протичащите в компостера процеси и анализ на параметрите. Зона „Динамика“ ще дава възможност да се интегрират и мултиплицират резултатите от центъра. Зона „Релакс“ е за подготовка, планиране, обсъждане и дискусии. Аквариумът освен че ще радва учениците е и с научна цел – неговото поддържане, анализ и наблюдение ще е обект на работата на лабораторията.

Всичко това ще създава прекрасни условия за развитието на учениците, ще ги направи по-конкурентни в новите реалности и на пазара на труда – категорични са присъствалите на официалното откриване, които имаха възможност да посетят всяка една зона и център и да видят демонстрации, направени от учениците.