РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова присъства на откриването на националната кампания "#ПърваРабота", което се състоя в Стара Загора. В рамките на събитието Манолова проведе разговор с министъра на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков и зам. -министър Иван Кръстев и заяви желание вдъхновяващата инициатива, която има за цел за цел да предизвика младежите да споделят своя опит, очаквания и надежди за първата им работа да гостува и в Габрово.

Над 80 000 младежи са подкрепени чрез различни мерки за заетост и обучение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  (2014-2020). Един от основните приоритети в следващия програмен период 2021-2027 е свързан именно с младежката заетост и получаването на подкрепа за менторство, стажуване, субсидирана заетост за по-лесен преход от образование към заетост на младите хора. Това каза министърът на труда и социалната политика при откриването на кампанията. Инициативата се организира от Програма "Развитие на човешките ресурси към Министерството на труда и социалната политика в партньорство с литературния формат "Пощенска кутия за приказки". Гьоков изтъкна, че тя има за цел да помогне на младите хора, които тепърва започват да търсят пътя си в живота. „Когато започваш първа работа си по-неуверен, срещаш трудности. Нужно е да им вдъхнем увереност и самочувствие“, посочи той и добави, че неслучайно участват работодатели и експерти в различни области.

В кампанията се включиха популярни личности от киното, театъра, журналистиката и литературата: Мая Бежанска, Стефан А. Щерев, Мария Донева, Яна Маринова, Йордан Пеев и Камен Алипиев-Кедъра. Те разказаха каква е била причината да потърсят първата си работа и какви уроци са научили от нея.