РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

С три златни, четири сребърни и пет бронзови отличия се завърнаха участниците от област Габрово в XII-тия Национален събор на народното творчество Копривщица 2022, който се провежда от 5 до 7 август и е под патронажа на Президента на Република България.
Танцови и певчески групи към 5 читалища от областта и певици от Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ представиха достойно фолклорното богатство на региона ни по време на събора, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Журито присъди златни медали на Танцова формация „Дряновица“ към Народно читалище “Дряновска пробуда-2008“ гр. Дряново; Деница Проданова от ДФА „Габровче“ и Група за автентичен фолклор към Народно читалище ”Христо Ботев - 1923” с. Драгановци. Сребърни медали получиха Фолклорна група „Ганчовските снахи“ от Народно читалище „Денчо Славов-1900“ в с. Ганчовец и изпълнителките от ДФА „Габровче“ – Вивиан Власова, Десислава Чакърова и Борислава Димитрова. С бронзови медали приключиха своето участие в събора Групата за изворен фолклор към Народно читалище "Христо Ботев - 1894" с. Гостилица, Дешка Лафчиева към същото читалище и Дария Колева, Никол Димитрова и Илина Друмешка от ДФА „Габровче“.
Областна администрация – Габрово изказва благодарност към всички участници за представянето на област Габрово, затова че съхраняват българските корени и дух и предават традициите и обичаите от поколение на поколение.
Съборът в Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.