РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

С множество събития и инициативи бе отбелязан днес Денят на народните будители в четирите общини на област Габрово. Областният управител Кристина Сидорова и заместник-областният управител Андрей Николов се включиха в някои от тях.

В Националния музей на образованието те присъстваха на откриването на изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“. Изложбата, която може да бъде разгледана до края на месеца, включва 15 табла с факсимилета на снимки, художествени картини, документи и вещи, представящи различни моменти от борбата за свобода. Заместник-областният управител Андрей Николов участва в среща-разговор с професор Пламен Митев от Софийския университет “Св. Климент Охридски” на тема “Нови документални свидетелства за Васил Левски и дейността на комитетската организация, съхранявани в турски архиви“. По-късно той поднесе цветя пред паметника на Васил Априлов в рамките на общоградското честване, което ежегодно се организира пред Национална Априловска гимназия. Празничната програма в Габрово завърши с тържествено връчване на отличията „Почетен гражданин“ и „Почетен знак“ в зала Възраждане, което бе уважено от Областния управител Кристина Сидорова. Новите почетни граждани на града са Ангел Илиев – награден за неговата изследователска и народополезна дейност и Теодор Кабакчиев – заради високите му спортни постижения. С почетен знак бе отличена ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ за приноса й в развитието на община Габрово и по повод 50 годишнината й.

В Дряново Денят на народните будители бе отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Максим Райкович. В Трявна празникът премина с тържествено шествие по улиците на града. Тревненци отдадоха почит пред барелефа на поп Йовчо на родната му къща. В Севлиево представители на общинската администрация, директори на учебни и културни институции, учители, ученици и много граждани се събраха пред паметника на Хаджи Стоян Николов, за да отбележат тържествено Деня на народните будители.