РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Двама водещи европейски експерти в сферата на борбата с бедствията и климатичните промени ще предоставят техническа помощ на Областна администрация – Габрово в рамките на Механизма за подкрепа на политиката за климата и енергията на Конвента на кметовете.

От вчера в област Габрово са Лучия Илиева и Дора Олмаси, за да подпомогнат разработването на регионална политика за стимулиране на природосъобразни решения за климатичната адаптация. Във вторник те бяха посрещнати от Областния управител Кристина Сидорова и заместник-областния управител Андрей Николов, след което проведоха работна среща с екипа на Областна администрация за идентифициране на проблеми, свързани с наводненията и засушаванията в региона като най-чести природни бедствия. Днес европейските консултанти посетиха Държавно ловно стопанство „Росица“ – Лъгът, където на място инспектираха реализирани мерки за преодоляване на свлачища и замътване на питейни води в следствие на наводнения. И двете бяха впечатлени от уместното прилагане на подобни природосъобразни решения. В програмата на работното посещение са включени още срещи с общини Дряново и Трявна.
Предвижда се до лятото на 2023 година област Габрово да има разработен план с мерки и дейности на Консултативния съвет по въпросите, свързани със състоянието и експлоатацията на мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура.
Област Габрово е първата в страната, която се присъедини като координатор към Конвента на кметовете – най-голямото движение в света на градове и региони, които предприемат действия в областта на климата и енергетиката.