РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова бе гост на официалната церемония по връчването на удостоверенията и грамотите за вписване в националната представителна листа "Живи човешки съкровища - България” за 2022 г, която се състоя днес в галерия "Средец“. Сред шестте одобрени кандидатури тази година се нареди майсторът мутафчия в „Етъра“ Христо Маринов. Той благодари на Министерството на културата за високата оценка, която са поставили на труда му, и на Регионален етнографски музей на открито “Етър“- Габрово за издигането на кандидатурата му. “ Проф. Светла Димитрова, уредници, музейни специалисти са „виновниците“ да бъда номиниран с такъв рядък и немного познат занаят в наши дни. Радвам се на наградата и желая всичко най-добро на отличените и на всички участници“, обърна се към присъстващите майсторът Христо Маринов.

 

Павлина Дамянова от РЕМО „Етър“ благодари на Областна администрация- Габрово за подкрепата в това начинание и подчерта, че това признание е от голямо значение за музея, защото опазването и предаването на старите български занаяти е негова мисия.

 

Гостите на церемонията имаха възможност да опитат различни видове сладки изделия, произведени от сръчните ръце на майсторите в РЕМО „Етър“.