РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова бе гост на официалното откриване на обновения Филиал за спешна медицинска помощ на ЦСМП – Габрово, в гр. Севлиево, което се проведе днес. Кристина Сидорова подари на медиците във филиала икона и ги приветства с думите: „Вие сте хората, които вършат ежедневно чудеса със знанията, уменията и труда си. Нека Господ Ви закриля и да Ви дава сили да продължавате мисията, която изпълнявате.“

   Директорът на ЦСМП- Габрово д-р Георги Шандурков поясни, че средствата за реновиране на филиала са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Проектът се изпълнява от Министерството на здравеопазването по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-4.001 „Регионална здравна инфраструктура“ в рамките на Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“. Финансирането в област Габрово надхвърля 3 млн. лева, като по програмата са обхванати всички филиали на ЦСМП- Габрово. Това е най-големият проект за финансиране на центъра през последните 40 години.

Със средствата е извършен ремонт на сградния фонд, които на територията на четирите филиала в областта е над 1000 кв.м. Обновената площ в гр. Севлиево е 250 кв.м. Получени са 7 линейки тип В и тип С, които са напълно оборудвани. Очаква се да пристигне и линейка 4х4.

               Подновено е и оборудването във филиалите, а на следващ етап от проекта, който стартира през 2018-а и ще продължи до 23.12.2023 г. , ще бъдат доставени нови мебели и офис обзавеждане.

Целта е да се осигури качествен, равнопоставен и навременен достъп до услугите на спешната медицинска помощ на гражданите в областта. Всяка година над 20 хиляди души посещават филиалите на ЦСМП- Габрово, като в Севлиево бройката достига до 7 хиляди.

       На събитието присъстваха още представители на Министерството на здравеопазването, директорът на РЗИ- Габрово д-р Николай Пенчоков, медици и общественици.