РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация–Габрово беше домакин на среща, на която бяха представени предприетите действия от страна на ВиК оператора при разработване на проекта Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) и годишната програма за инвестиции в публични активи на ВиК ООД Габрово.

Срещата беше открита от областния управител Кристина Сидорова и в нея участваха заместник областният управител Андрей Николов, заместник- кметът на община Габрово Николай Меразчиев, експерти от общинските администрации в областта, представители на Асоциацията по ВиК и на ВиК ООД – Габрово.

Управителят на ВиК ООД Габрово инж. Владимир Василев поясни, че към настоящия момент е представен вторият междинен доклад и е минала т.нар. втора ревизия по разработването на проекта Регионални прединвестиционни проучвания. По проекта за финансиране ще бъдат предложени обекти на населени места с над 10 хиляди жители. Такива на територията на област Габрово са градовете Габрово и Севлиево. Обектите във всички населени места с над 50 жители ще бъдат заложени в РПИП, като за тях ще се търсят алтернативни мерки.

За Габрово са заложени мерки в: довеждащия водопровод на язовир „Христо Смирненски“, пречиствателна станция за питейни води- Киселчова могила, водоснабдителна- Малуша, пречиствателна станция за питейни води- гр. Габрово, вътрешна водоснабдителна мрежа, канализация в Северна индустриална зона. Предвидени са и мерки за отделянето на повърхностни води от канализацията за облекчаване на работата на пречиствателната станция за отпадни води.

За Севлиево мерките включват: реконструкция на пречиствателна станция Стоките; довеждащи водопроводи- гр. Севлиево; вътрешна водопроводна мрежа и вътрешна канализационна мрежа.

Василев допълни, че ВиК ООД- Габрово е в постоянна връзка с изпълнителите ДЗЗД „АКВА ПУЛ“, като всички дейности по изработването на РПИП следва да са приключили до средата 2023 година. В началото на 2023г. ще бъде организирана и среща с изпълнителя ДЗЗД „АКВА ПУЛ“, представители на възложителя- Министерство на регионалното развитие и благоустройството, представители на Асоциацията по ВиК и на ВиК ООД – Габрово и експерти от общинските администрации .

С изработването на РПИП се очаква да се изготви техническа и икономическа документация като последваща стъпка да бъдат дефинирани инфраструктурни проекти, с които да се кандидатства за тяхното финансиране от фондовете на ЕС през следващия програмен период.