РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ТП Държавно горско стопанство Габрово информира, че са предприети действия след получените сигнали за нападнати от Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa Schiff.) площи от лесопарк „Градище“,община Габрово.

Необходимо е посетителите на лесопарк „Градище“ да внимават и избягват контакт с вредителя. Гъсениците от този вид са покрити с малки косми , които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин. Ако тези косми влязат в контакт с хора и животни, те могат да причинят болезнено дразнене на кожата, очите, гърлото и обриви, а в редки случаи и алергични реакции.

Служители на горското стопанство и на Лесозащитна станция- София са извършили съвместна проверка на 4 януари т.г. Резултатите от нея показват обезлистване на насажденията под 10%. Територията на лесопарка е с обществена значимост, затова приоритет е предпазването на посетителите и недопускане разпространение на вредителя. За ограничаване на повредите, Лесозащитна станция - София предписа на ТП ДГС Габрово да извърши лесозащитно мероприятие в горските територии държавна собственост – механична борба чрез залагане на феромонови уловки и периодични наблюдения върху засегнатите насаждения. Феромоновите уловки ловят мъжките пеперуди, което води до намаляване на числеността – част от женските екземпляри остават с неоплодени яйца. Ще се извършва анализ – срокове на летеж на пеперудите и мониторинг на динамиката на числеността на вредителя в даденото насаждение.

Боровата процесионка напада всички видове борове от р. Pinus, основно черния и белия бор. Вредителят е напълно нов за нашия регион – наблюдава се за първа година. Появата му вероятно се дължи на настъпващите климатични промени и аномалии.