РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова връчи на спасителя на кръста подарък от Областна администрация- Габрово и му пожела много здраве и благоденствие през цялата година. Варненецът Ангел Ангелов на 36 години, който е в града на почивка със семейството си, се хвърля за 7 път в студените води. Досега е участвал в ритуали във Варна и в Смолян, но като най-запомнящ определя Йордановден в Габрово, където извади кръста пред погледите на двамата си сина- на 2 и на 6 години. Ангелов си пожела някой ден те да последват примера му.

Празничният ден започна с молебен за здраве в храм „Успение Богородично“, празничен водосвет на площад „Първи май“ и литийно шествие. Точно в 12:00 ч бе хвърлен дървеният кръст във водите на река Янтра, където близо 30 мъже се впуснаха да го спасяват. Стотици габровци и гости на града изпълниха моста “Под игото“, за да наблюдават кой ще стигне първи до кръста.

Събитието уважиха заместник областният управите Андрей Николов, кметът на Габрово Таня Христова, заместник-кметовете Невена Минева и Мария Йозова.