РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

По инициатива на РИОСВ – Велико Търново се проведе работна среща за обсъждане на проблемите с качеството на атмосферния въздух в Габрово в сградата на Областната управа в града. Присъстваха представители на Областна администрация – Габрово, Община Габрово и ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД, с участието и на областния управител на област Габрово Кристина Сидорова и заместник-кмета на Община Габрово Мария Йозова.
Участниците бяха запознати с предприетите от РИОСВ действия по сигнали на граждани, както и по искания на регионалната и местната власт.
Извършено е измерване с Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух на Регионална лаборатория Русе към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в района на детска ясла „Славейче“. Резултатите от измерванията в периода от 1 до 7 февруари 2023 г. не показват превишения на нормите за показателите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух - фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон.
При проверка по сигнали за замърсяване на въздуха от ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД, извършена на 7 февруари, експерти на РИОСВ - Велико Търново установиха неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която е монтиран и се експлоатира котелът на въглища. За установеното нарушение е съставен акт и ще бъде наложена имуществена санкция по Закона за чистотата на атмосферния въздух.
На дружеството е дадено предписание да бъде прекратено неорганизираното изпускане на пепел в атмосферния въздух в срок до 09.02.2023 г., както и да се уведомява писмено РИОСВ - Велико Търново за всяко пускане и спиране на двата котела, включително и аварийни ситуации. Първото предписание не е изпълнено, за което на дружеството ще бъде съставен втори акт. По отношение на уведомяването, в РИОСВ постъпва своевременна информация за експлоатацията на двата котела.
На 13 февруари е извършено контролно измерване на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от двата котела на ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД. Данните ще бъдат предоставени в РИОСВ във възможно най-кратък срок.
По искане на Община Габрово, мобилната автоматична станция на Регионална лаборатория – Русе ще извърши ново измерване в непосредствена близост до дружеството.
От ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД е изискано да представи план с мерки за подобряване на техническото състояние на двата котела до края на седмицата – 17 февруари 2023 г. Дружеството е поело ангажимент за преустановяване на неорганизираното изпускане на пепел в атмосферния въздух в срок до 24 февруари 2023 г.
Ако техническите проблеми не бъдат отстранени и при установяване на замърсяване, от РИОСВ – Велико Търново ще бъдат предприети съответните административни мерки.