РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

 

Проект за изграждането на паметник на патрона на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в двора на школото бе представен от инициаторите на родолюбивото дело- Сдружение „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“. Събитието се проведе в заседателната зала на хотел „Балкан“ и събра представители на местната власт, бизнеса, културните институции, благотворителни организации и бивши възпитаници на училището. Областният управител Кристина Сидорова поздрави двигателите на инициативата и пое ангажимента Областна администрация- Габрово да съдейства в рамките на законовите правомощията, с които разполага. „Паметта за светлите личности от нашето минало дарява и светло бъдеще за нас като нация“, каза още Сидорова.
Ренета Радичкова, председател на Сдружението и дългогодишен преподавател в гимназията, припомни приноса на д-р Никола Василиади, който е дарил цялото си състояние за изграждането на едно „политехническо или занаятчийско училище“ в родния град на баща му Васил Георгюв (Василия Георгеску).
Първото дарение за каузата е вече факт. То е от видния общественик и бизнесмен Стефан Моров и е в размер на 10 хил. лв. Ренета Радичкова му връчи свидетелство и разясни, че всички дарители получават документ за средствата, които предоставят. Когато сумата надвишава 500 лв., се съставя и договор за дарение.
Проектната стойност на монумента е около 70 хил. лв. „Стартира се с мащаб 1:10, а после се изготвя и модел в мащаб 1:5“, обясни скулпторът Адриан Новаков. Той се е заел със задачата за създаването му, а проектното предложение, което възлиза на 8 хил. лв., ще бъде неговото дарение за каузата. Новаков е създател на паметника на Пенчо Семов, вечния огън в Паметника на свободата на връх Шипка и паметниците на Пенчо Славейков в Трявна и в Милано. За настоящия проект скулпторът залага на фигурална композиция, която представя Никола Василиади в цял ръст. За целта следва да се издирят пропорциите на тялото му и да се следват наличните образци на лика на видния благодетел.
Заместник-кметът Николай Меразчиев разясни, че в Община Габрово е внесено предложение, което е приветствано и подкрепено от местната власт. Проведени са заседания на Общински експертен съвет по устройство на територията и на Комисията за разглеждане на въпросите за паметниците.
Д-р Никола Василиади е роден през 1822 година в Букурещ. Гимназиалното си образование завършва в същия град, а после следва медицина в Атина, Париж и Берлин. Има медицинска практика в Букурещ. Там се запознава с много от пребиваващите българи като Евлоги Георгиев, д-р Г.Атанасович, Стати Станкович, Юрдан х. Димитров, д-р Петър Протич. Те са свързани и в завета на доктора, като Евлоги Георгиев е легатор на завещанието му заедно с Георги Атанасович. Патронът на техническата гимназия не е работил в Габрово. В Царство България практикува хуманната си професия в Дупница, където пребивава след Освобождението. Член е на настоятелството на болницата „Свети безсребреници Козма и Дамян“ в Търново. Земният му път завършва в родния му град Букурещ през 1882. Година по- рано д-р Никола Василиади изготвя и подписва своето завещание, в което дарява двата си хотела в Букурещ за изграждането на техническото училище.