РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

DSC02144

 

За мен е чест да Ви поздравя по случай Деня на българската просвета, култура и писменост. Сред всички официални празници, 24 май е този с най-дълга традиция, която води началото си още от зората на Втората българска държава и устоява превратностите на времето. Вече девет века българите отдават своята почит към Солунските братя и свещеното им дело.

Славянската азбука е достижение не само за нашата нация, а със световна величина, достойно да бъде прославяно и чествано още много по девет столетия. Достижение, възпято със заветните думите: „...речта ви мощна нек се помни в славянството во век веков!“

Нека ги предаваме като свещен обет! Нека не забравяме, че буквите са нашият неизчерпаем източник на знание, а то е най-ценният ресурс във времената, в които живеем. Всеки миг светът се обогатява с нови познания и научни открития, които достигат до нас чрез съвременните будители- откриватели, учители, учени, просветни и културни дейци.

Нека се прекланяме пред тях и най-вече пред първоучителите Кирил и Методий!

24 май е ден на почитта, на пробудената памет, на благодарността! Затова искам да благодаря на Вас, бранителите на книжовността и просветата. Скъпи преподаватели, дейци на културата и науката, библиотечни, музейни и читалищни дейци, Вашият труд и неуморни усилия продължават да градят и утвърждават областта ни като образователен, културен и духовен център. Благодаря и на Вас, скъпи родители, че възпитавате децата си да почитат род и родина, да уважават и обичат езика и традициите ни!

На вас, скъпи абитуриенти, пожелавам винаги да пазите област Габрово и родния си край в своите сърца. Гордейте с корените си и се завръщайте към тях, за да Ви дават нови сили, вдъхновение и устрем !

Бъдете здрави, мотивирани и пламенни! Бъдете просветени и одухотворени!

Честит Ден на българската просвета, култура и писменост!

 

КРИСТИНА СИДОРОВА

Областен управител на област Габрово