РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

391744556_719182073571090_7277021528867399040_n.jpg

Още днес да бъде възложено заданието за проектиране на трета лента на кръстовището край с. Враниловци- настоя областният управител Мария Башева на нарочна среща в Агенция “Пътна инфраструктура“. На срещата присъстваха още председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов, инж. Десислава Паунова – член на УС на АПИ, директорът на ОПУ-Габрово инж. Деян Георгиев изпълняващият длъжността кмет на Габрово Мария Йозова, заместник-кметът Деян Дончев и експерти на администрациите. В момента на кръстовището се изпълняват краткосрочни мерки за подобряване на безопасността на движението, като предстои монтаж на гъвкави ограничители.
До края на годината ще бъде пусната и обществена поръчка за оценка на въздействието върху пътната безопасност на кръстовище при с. Донино. С нея ще се определят дългосрочните мерки за повишаване безопасността с оглед предстоящото изграждане на тунела под Шипка. На кръстовището понастоящем са изпълнени допълнителни мерки за обезопасяване. Монтирани са гъвкави ограничители и са оградени пътните острови. Скоростта е ограничена до 60 км/ч, като са поставени и съответните знаци за регулиране на движението.
Договорено бе експерти от АПИ да направят оглед на кръстовището в квартал “Киевци“ още следващата седмица. Целта- да се набележат допълнителни мерки за безопасност на движението.
Областният управител настоя за по-бърза процедура за реализация на вече одобрените пътни проекти на 4 възлови кръстовища в област Габрово. Две от тях са на път I-5 Дряново – Габрово /при 141-ви и 142 км/, две са на път II-44 Севлиево – Габрово /при 20-ти и 21-ви км/. Проектите предвиждат монтиране на нови пътни знаци и полагане на хоризонтална маркировка Допълнителни знаци и нова маркировка ще бъде положена и на участък от път III-5004 Обход на гр. Габрово, в района на 10-ти и 11-ти км.
Агенция „Пътна инфраструктура“ подкрепя предложението на община Габрово за реконструкцията на кръстовището на бул. „Априлов“ с ул. „Юри Венелин“, в кръгово. То е в урбанизираната територия на града, но съвпада с участък от републикански път I-5. В тази връзка предстои подписването на споразумение за съвместно изграждане на кръговото кръстовище. В момента в АПИ се съгласува изготвеният от общината технически проект.