РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Над 20 добри практики и зелени инициативи бяха представени по време на двудневния Дискусионен форум „Гражданско участие и инициативи в помощ на доброто управление, свързано с екологичната отговорност“, който бе модериран от областния управител Мария Башева. В него участваха още областният управител на Ловеч Виктор Стойчев, представители на държавни институции, неправителствен сектор и бизнес. Презентираните еко-инициативи показаха успешно сътрудничество и взаимодействие между различните институции. Добрите практики на Областна администрация- Габрово бяха представени от главния експерт Михаела Стоянова. Интерес предизвикаха инициативите насочени към най- малките членове на обществото. Това са Кампанията „Превърни стария си телефон в дръвче“, изпълнена съвместно с ОУ „Христо Ботев“ и инициативата за засаждане на на черен бор в местността Градище, в която се включиха деца със специални образователни потребности. Съвместно с представители на бизнеса и РИЦ- Габрово са създадени проектите за кашпи от рециклирани материали и „Happy tubes- нов живот за дефектни тубички.
Интерес предизвика презентацията на Мая Колевa - Директор на ОУ „Неофит Рилски“ , чрез която разказа за редица екологични активности, занимания и инициативи насочени към учениците и как успяват по интересен начин да представят темата енергийна ефективност и екологична отговорност.
Милена Илиева от ПП „Българка“ представи разнообразните образователни дейности на Дирекцията, както и популярни печатни издания.
Нели Митева, директор Дирекция АКРРДС представи как е въведено разделно събиране на отпадъците в Областна администрация- Ловеч, както и включването на институцията в кампанията „Капачки за бъдеще“.
Особен интерес предизвика и двата проекта, презентирани от ГТПП. Единият е свързан с намаляване на въглеродния отпечатък, а в рамките на другия се предлагат решения за ефективно управление на генерирания отпадък. Създадено е и мобилно приложение RAW, което да показва постигнатите резултати и да повиши осведомеността по темата.
Във втория ден, всички участници посетиха Технологичния парк на Технически университет, където заместник-ректорът доц. д-р Пламен Цанков им представи възможностите на парка и ги запозна с дейността на Лабораторията за екологични, енергоспестяващи и електромагнитно съвместими светлотехнически, LED и ВЕИ компоненти и технологии.