РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

 
Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова откри в МОН изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“, която бе представена в навечерието на Деня на народните будители. Експозицията, подготвена от екип от Националния музей на образованието в Габрово, е част от националното честване на 230 години от рождението на просветителя, създал новобългарското образование.
 28 пана представят живота и делото на Неофит Рилски, като същата изложба може да бъде разгледана и в Габрово на пешеходната алея пред Национална Априловска гимназия.
Гости на събитието бяха заместник областният управител Даниела Маринова, зам.-кметът на Габрово Невена Минева , д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители,  проф. Валентин Китанов от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, директорът на дирекция “Организация и контрол” в МОН Георги Маринов, директорът на Национален музей на образованието Габрово Любка Тинчева, представители на МОН.