РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

В Деня на народните будители, шестима автори бяха отличени в 18-тото издание на Априловските награди. Церемонията по награждаването се проведе в ХГ "Христо Цокев" и събра любителите на писаното слово от региона.
Призът за художествена литература бе отреден на Стоян Цонев за "Самси Бойчо, вехта войвода". Областният управител Мария Башева награди дългогодишния творец, двукратен носител на отличия от Априловските награди, бивш редактор на вестник "Тревненска седмица" и вдъхновител за младите творци. Башева подчерта, че Цонев успява да разпали любовта към езика и литературата у следващите поколения, като му пожела всяка година да радва читателите с нови произведения.
Носител на Априловската награда за цялостен принос тази година стана Мария Шандуркова. За най-добър ръкопис бе отличена поетесата Петя Цонева, позната на читателите с лиричните си стихотворения. Книгата "И сигурно, когато разбера" ще бъде издадена от издателство "Екс-Прес". Наградата за хумористично произведение бе присъдена на Веселин Зидаров за "Тревненските зевзеци". В категория "Детска литература" призът бе за Димитрина Григорова и Полина Станева за "Приказкотерапия".
За краеведска и научна литература бе отличен Николай Христов за книгата му "История на габровската адвокатура".