РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини ЗАвръщането

Първото събитие в Дряново в рамките на областната кампания “ЗАвръщането“ се проведе снощи в препълнената зала на Икономовата къща. „Ще видите 5 истории, които докосват сърцето. Истории, които разказват за пътя на завръщането към дома, връщането към корените, връщането към онова място, което дарява сила, мечти и възможност да сбъднеш мечтите си. Насладете се на тази вечер, съпреживейте емоцията на нашите говорители и разкажете на вашите приятели, които са зад граница, че тук животът може да е прекрасен. “, обърна се към гостите областният управител Кристина Сидорова и пожела на всички светли празници.
“Радостен съм, че днес няма място в тази зала. Темата, която ни събира тук, трябва да бъде мисия на всеки градоначалник, задача за всяка общинска или областна администрация. Виждам много млади семейства сред гостите. Призовавам Ви, когато имате идея или проблем, да се чувствате добре дошли в общината, за да ги споделите и заедно да превърнем Дряново в едно по-добро място за живеене. Радостен съм, че сме в Икономовата къща, защото днес подписахме проекта за възстановяване на сградата и ще кандидатстваме за финансиране“, каза в приветствието си кметът на Дряново Трифон Панчев.
В продължение на час и половина гостите се запознаха с 5 семейства, които живеят в общините Дряново, Габрово и Севлиево. С много споделени емоции говорителите предадоха в разказите си любовта към родината, копнежът за живот в уют и спокойствие, сплотеността на общността в малките населени места. Всички те получиха бурни аплодисменти и подаръци от домакините от Исторически музей- Дряново, които им бяха връчени от директора на музея Иван Христов.
Талантливите малчугани от Танцов състав „Детелинки“ с ръководител Петя Тодорова при НЧ“Дряновска пробуда-2008“ зарадваха всички присъстващи с танц. Музикалният съпровод бе на акордеон в изпълнение на Теодор Николаев. Децата от литературно ателие „Книголюбие“ при НЧ „ Дряновска пробуда 2008“ изнесоха рецитал с лично творчество, а ръководителят им Виржиния Дачева представи първият сборник на младите писатели.
 

Антония Ковачева и Лорензо Якопели са част от говорителите в следващото събитие на областната кампания "ЗАвръщането". Младото семейство заживява в града преди три години и създава собствена пекарна. Съвсем наскоро отвори врати и магазинът им L’italiano Gabrovo, в който предлагат богато разнообразие от качествени тестени изделия, подправки и зехтин. В деня на откриването, Лорензо предприе още една важна стъпка, като предложи брак на Антония пред погледите на десетки хора, събрали се да опитат солените и сладките изкушения, налични в магазина.
Двойката има двама сина- Адриано на 4 години и двегодишният Оливер, който е роден в града на Рачо Ковача. Заедно са от 8 години. Запознават се в САЩ, където живеят по това време. Антония е родена в Габрово, но е прекарала 14 години в Америка. Лорензо е от Пулия, а в страната на неограничените възможности живее две десетилетия. След появата на първото им дете решават, че е време за промяна. Събират в куфарите си багажа, а в мислите подреждат спомените от Америка. Следват няколко часа в самолет, който прибира Антония обратно в родината.
За свой дом избират Габрово. Тук те отварят и своята пекарна. Предлагат изделията си на други предприятия, изготвят кетъринг менюта, а след успеха на пекарната решават да си направят и магазин, от който всеки да може да си купи пресни тестени продукти. Споделят, че живота в България им допада повече, а Лорензо с гордост казва на български: „ Много обичаме Габрово“.
Защо са решили да се преместят в града, как са се адаптирали и
какво биха казали на всички, които обмислят #ЗАвръщането си, те ще разкажат на следващата среща с добрите примери от областта, която ще се проведе на 12 април.

 

Първото събитие в рамките на областната кампания “ЗАвръщането“ се проведе на 8 февруари в ресторант “Сопрано“. Областният управител Кристина Сидорова поясни, че  идеята на  кампанията е да се представи област Габрово като прекрасно място за живот, за сбъдване на мечти, където си заслужава да съградиш дом. “ Това  показват с разказите си Боряна Димитрова, Мария Кръстева и Искра Хотнишка. Те споделят защо са решили да се заселят в област Габрово, както и за трудностите, които са срещнали при преместването си. Това е причината и да съберем представители на различните институции, които да спомогнат за улесняване на процесите по преместване и адаптация.“, каза още областният управител.

 

 

В продължение на час и половина гостите се запознаха с историите на три млади дами, които са избрали област Габрово за свои дом. 

 

 

 

 

Боряна Димитрова определя себе си като “новотревненка“. Тя сподели, че живее в Трявна вече 1 година със съпруга и двете си деца. Няма корени в града, но я привлича спокойствието на малкото населено място. Занимава се с маркетинг и предприемачесто, а преди да се премести в Габровска област повече от 10 години е живяла в чужбина-  Дания и Чехия. “ Трявна е малък град, но има богат  културен живот. Образованието също е добро и предлага достатъчно възможности на децата. Не сме живели никога преди в Трявна, но ни привлече“, разказа Боряна и допълни, че в административно отношение не са срещнали никакви трудности при преместването си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мария Кръстева живее в Плачковци, откъдето е съпругът й. Тя е родом от Плевен, а близо 15 години е живяла в София. По-късно заминава за САЩ, но носталгията по близките я завръща в България и заживява със семейството си в Плачковци.  “ Идеята детето ни да излиза навън на въздух, да имаме досег с природата ни допадна, а дистанционната работа направи по-лесно преместването ни. Едно от най-големите предимства на живота ни тук е сплотената общност, която може да се види само в малкия град.“ ,допълни Мария. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Искра Хотнишка е габровка, по професия е логопед и психолог. Живее 3 години в Испания, а после още 12 в София със съпруга си. Преди три години заедно с него и двете им дъщери решават да заживеят в село Сенник. „Започнах да се занимавам с градинарство, намерих си работа, дори отворих частна практика. Не съжалявам за избора си, не ни липсва живота в чужбина и в София. Вярвам, че човек може да намери реализация и всичко необходимо, за да сбъдне мечтите си, тук, в Габровско“, сподели Искра.

 

 

 

 

 

 

 

 

Отличени бяха и 18 даровити деца от региона, взели участие в ученическия конкурс за текст и рисунка на тема “ЗАвръщането“. Те получиха грамоти и награди, които им бяха връчени от Кристина Сидорова и Андрей Николов.

 

По време на събитието прозвучаха  творби на утвърдени писатели от област Габрово, свързани с темите за дома и завръщането. 8-годишната Сияна Христова рецитира „Родна стряха“ на Ран Босилек, а актьорът и директор на Драматичен театър “Рачо Стоянов“ Петко Койчев представи „Завръщане“ на Атанас Смирнов. Койчев разказа, че от този месец вече се нарича габровец, защото е закупил имот в покрайнините на общината, в с. Съботковци. “От 12 години съм в Габрово, но съм пловдивчанин. Дойдох заради работата,а по-късно природата, чистият въздух, хората и общността, до които се докоснах в Габровско, ме накараха да остана“, разказа още актьорът.

Финал на вечерта постави изпълнението на талантливата народна певица Пресиана Христова. 

 

Екипът на Областна администрация- Габрово благодари на Музея на хумора и сатирата, РЕМО “Етър“, „Тетрадката“, Исторически музей- Дряново и Националния музей на образованието, които любезно ни предоставиха част от наградите за даровитите ученици, които се наредиха на призовите места в областния конкурс “ЗАвръщането“. Изказваме признателността и към „Сиентия Груп“, които подпомогнаха екипа ни при реализирането на събитието.