РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Весел детски празник в Градинката с мечето

Днес „Градинката с мечето“ се превърна в увеселителен парк, където малки и големи имаха възможността да участват в индивидуални и отборни игри. Посланието на днешната инициатива „Европейски културни традиции за свободното време“ е да прекарваме повече от свободното си време сред природата, в компанията на приятелите, а не на електронните и мобилни устройства, спортувайки, забавлявайки се, черпейки опит от останалите европейски държави.

Събитието се организира от Областна администрация и е в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС. По този повод областния управител обясни, че за трета поредна година Министерски съвет отпуска средства на Областните администрации за реализацията на подобни инициативи, посветени на европейското културно многообразие. „Решихме нашето събитие за 2019 година да обединява няколко ключови елемента: - познанията за културата на страните от ЕС, - различните видове спорт и игри на открито, популярни в отделните европейски държави - и най-вече - традициите за споделяне на свободното време с приятели и семейство.“ – допълни още главният организатор. През първия месец от лятната ваканция, Невена Петкова пожела на всички приятни емоции и добро настроение, които да запазят за дълго през цялото лято.

Предай нататък и спаси гората

Кратък урок „Предай нататък и спаси гората“ проведоха днес група осмокласници от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Целта беше да научат повече за превенцията на горските пожари, а след това да разкажат на своите съученици. За целта областният управител Невена Петкова покани експерта от Северноцентрално горско предприятие Инж. Владимир Хаджикръстев и инж. Гергана Илиева от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Габрово. Поводът е настъпването на летния сезон, ваканцията на учениците и предстоящите множество занимания на открито и детски лагери в различни местности на територията на област Габрово, затова на срещата присъстваха представители и от ИМКА – Габрово, и Младежкия съвет по наркотични вещества към Община Габрово.

Човешка небрежност е причина за близо 99 на сто от горските пожари, показва статистиката на СЦДП. Затова е от особена важност, още от ранна възраст децата да бъдат приучавани на отговорно поведение, категорични са лесовъдите. Инж. Владимир Хаджикръстев показа на учениците снимки и информация за последиците от пожарите – ерозия на почвата, промяна на водния отток, унищожаване на местообитания и находища на редки видове, ограничаване на биоразнообразието, намаляване поглъщателния капацитет на въглероден диоксид и др. Няколко правила бяха акцент в презентацията, които трябва хората да съблюдават в разгара на настъпващия пожароопасен сезон - не бива да се пали огън на открито във ветровито време, това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара; да не се изхвърлят неизгасени кибритени клечки и фасове, нито стъклени бутилки и предмети, тъй като могат да имат ефекта на лупа и да доведат до запалване на сухи треви. В сила е пълна забрана за палене на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи. Възникналият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство горски масиви, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки.

Какво да правим ако попаднем в горски пожар – разказа инж. Илиева, и апелира „Никога не подавайте фалшиви съобщения за пожар!“ „С опазването от горски пожари допринасяме за естествено развитие на гората и природата като цяло. Достатъчно е да оценим и уважим правилно нейното значение, да служим като пример на останалите за спазването на определена култура, за да се възхищаваме на растителността и животинския свят, без да им вредим.“ – е призивът на лесовъдите от СЦДП.

В края на урока областният управител пожела на учениците да се наслаждават на лятото, но разумно. Да откриват горските потайности, но да съхраняват природата. И не на последно място всеки от присъстващите да предаде получената днес информация поне на още двама – трима свои приятели.

ЗАПОЧВА РЕСТАВРАЦИЯТА НА БРОНЗОВИЯ ЛЪВ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

В навечерието на 85 – годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея през м. август, започва реставрация на бронзовия лъв на Паметника. Новината съобщи директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов, който обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). От музея предварително се извиняват за причиненото неудобство, и молят посетителите да се съобразяват с указанията на дежурния музеен екип. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният управител Невена Петкова, която е председател на Инициативния комитет, за Национално честване „Шипченска епопея“ сподели, че започващия проект няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август /събота/. „Очаквахме тази реставрация още предходната година, така че сме подготвени и за този вариант. Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора. Освен по – голямата историческата достоверност на събитията, това беше и другата причина, поради която ние като организатори взехме решение възстановката на боевете да бъде преместена на Централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка.“ – категорично заяви областният управител на област Габрово.

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева с ДДС. Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. В нея се включиха стотици родолюбиви българи, на които изразяваме нашата огромна благодарност.

За актуална информация относно дните на ограничен достъп и хода на реставрационните дейност може да следите на сайта на музея и страницата във ФБ.

Приемете нашето предизвикателство

Да посетиш Габрово е прекрасно изживяване! Да посетиш в Габрово Градинката с Мечето тази събота ще е още по-позитивно и зареждащо преживяване. Точна там под дърветата, на прохладно, ще има алтернативни спортни атракциони, защото училището е към своя край и е време да се настроим за летни занимания и то на открито. Приемете предизвикателството да участвате в индивидуални и екипни игри, но този път малко по-различни.

Ние знаем, че в Габрово има десетки добри малки и по - големи футболисти, има страхотни хандбалисти, волейболисти, каратисти и акробати, но да видим можете ли да се справите с ракетите за тенис? А колко от вас са пробвали хокей на трева? И защо да не спретнем един хокей турнир? Супер - атракцията въжен тролей ще е на разположение на всички, които искат да се пробват. На пръв поглед забавно и дори екстремно понякога ходенето по слик – слак лента има и много други позитиви. Слик – слак ходенето си е спорт, който изисква изключителна координация и концентрация и разбира се баланс. Тренирайки това ефекта се прехвърля и в ежедневието.

Пъстро и цветно ще е в градската градинка в съботната сутрин и няма как иначе да е щом ще има и хвърчила, и скачащи топки, и Енгри Бърдс с атрактивна екипировка. Музиката ще е навсякъде – гответе се за танцов маратон, танци с ролери, състезания с тротинетки, ако пък не ви е страх от високо – може да се пробвате и на кокили.

Предизвикваме ви малки и големи габровци, елате в събота в Градинката с мечето и водете поне по още един приятел с вас.

„Детство – цветно приключение“ - поредна инициатива в изпълнение на Комуникационната стратегия на РБългария за ЕС

С музика, танци и драматизация на приказката за Хитър Петър децата от местното училище зарадваха жителите на село Петко Славейков. Инициативата „Детство – цветно приключение“, се организира от севлиевското читалище „Възраждане - 1927” в изпълнение на  Комуникационната стратегия на РБългария за ЕС за популяризиране на европейското културно многообразие и насърчаването на живот в толерантност. Областният управител Невена Петкова приветства организаторите за всеотдайността, с която работят и пожела на всички жители на селото здраве, сили и още много празници, които да ги сплотяват като общност и да дават усещането за близост, заедност и единодействие. Визитата на Невена Петкова и зам.-областния управител Мария Пенева в с. Петко Славейков завърши с посещение на ДГ „Мечо Пух“. Това е едно от градините в областта, където са влети още няколко детски заведения: тези от селата Батошево, Градница, Добромирка, Душево, Кормянско, Крамолин и Ряховците, като бази с изнесено обучение. Сградата е реновирана през 2009 година и това я превръща в едно от най-съвременните детски заведения в община Севлиево. „Базата сама по себе си е прекрасна, но това което прави тази детска градина уникална е топлото отношението на директора и нейния екип към децата“ – коментира областния управител. Тя се запозна с реализираните в градината проекти, разгледа базата и се срещна с малчуганите, на които обеща специално да се върне при тях да рисуват заедно и да почетат приказки.

Още статии...