РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

На Бабинден - начало на кампания по набиране на средства за ремонт и закупуване на оборудване за „Отделението по акушерство и гинекология“

Благодарност към всички, които посрещат в ръцете си новия живот и пожелания първото бебе на 2021 година да проплачe в ново, модерно и приятно за престой АГ – отделение. С това наричане областният управител и директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ дадоха старт на кампанията по набиране на средства за ремонт и закупуване на оборудване за „Отделението по акушерство и гинекология“ в Деня на родилната помощ. „Последното останало нереновирано отделение, откъдето тръгва пътя на нашите деца, се превърна в наша кауза.“ – сподели областният управител Невена Петкова, която разказа как се е зародила идеята Областна администрация да дари последните останали броеве на новото изданието „Дързостта да бъдеш първи“ на онези, които първи са подкрепили идеята – „Алекс и Ко“ ООД, „Идеал Стандарт – Видима“ АД, Печатница М-ПРЕС - Севлиево, Ротари клуб – Габрово и Северноцентрално държавно предприятие. Тя изрази увереност, че както в миналото на габровския индустриалец не му е било чуждо да дарява средства за различни каузи, така и днес има много обществено ангажирани хора, благодарение на които едно мечта и кауза ще се превърне в реалност.

По традиция на този ден беше извършен ритуалът, в който родилка измива ръцете на най – възрастната акушерка. Днес това беше акушерката Димитрова, която пожела на всички свои колеги да продължават да вършат своята работа с горещи сърца, радост и професионализъм.

Успешна 2019-та година отчете началникът на отделението д-р Анчев. Статистиката показва, че през изминалата година в габровската болница са родени 309 бебета. 100 жени са предпочели други болници, сподели д-р Анчев, а причината за това тяхно решение - условията в болницата не са такива, каквито на други места. Той изрази надежда, че следващата година този празник ще бъде отпразнуван в обновено отделение, с подмладен състав, нови попълнения и повече родени деца.

И докато траеше празничната церемония всички погледи бяха насочени към най – важните бебетата Алис и Радослав – които търпеливо изчакаха, за да получат своите благопожелания от гостите. Алис е първото бебе, родено в област Габрово за 2020 година. Малката дама е проплакала на 1 януари в 19:45 часа, тежи 3,300 кг и е висока 50 см. Радослав като един истински юнак тежи цели 3,600 кг и е късметлията, на който се падна официално и обредно изписване на днешния празничен ден.

Заседава Областният съвет за развитие

Днес членовете на Областния съвет за развитие проведоха редовно заседание, по време на което беше актуализиран неговият състав, вследствие от резултатите от местните избори. Съгласно чл. 22, ал. 2 от Закона за регионалното развитие „Председател на областния съвет за развитие е областният управител, а членове са кметовете на общините в областта, по един представител на общинския съвет на всяка община, делегирани представители на областните структури на представителните организации на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище.” Членовете на Съвета определиха и кметовете на община Габрово и Севлиево за представители от област Габрово в Регионалния съвет за развитие на Северен централен район /РСР на СЦР/. Направено беше предложение на заседанието на РСР на СЦР, когато се избират членове на комитетите за наблюдение, областният управител да предложи в съставите на КН на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и КН на Програмата за развитие на селските райони да бъдат включени представители от област Габрово.

Областният управител информира присъстващите за внесения на 2 януари т.г. в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие.

Акцент е разработването и приемането на плановите документи за програмния период 2021-2027 г. В тази връзка Невена Петкова обърна внимание на няколко предложения за промени, които са заложени в законопроекта и са свързани с подготовката на плановете и използването на Европейските структурни и инвестиционни фондове, а имено: намаляване броя на стратегическите документи и отпадане разработването на областна стратегия за развитие. Ще бъдат въведени нов тип документи, обединяващи стратегическото и пространствено планиране на регионалното развитие: национална концепция за регионално и пространствено развитие; интегрирана териториална стратегия за развитие на статистически район от ниво 2; план за интегрирано развитие на община. Предложени са още институционални реформи в посока разширяване на функциите, правомощията и състава на регионалните структури в районите от ниво 2, които да имат възможност да изпълняват и функции, свързани с изпълнението на програми, съфинансирани от ЕСИФ, както и укрепване на техния капацитет. – съобщи още областният управител.

549 удостоверения АПОСТИЛ са издадени за една година

За една година експертите в Областна администрация са издали 549 удостоверения АПОСТИЛ на документи, издавани от кметовете и общинските администрации. Това е най – новата административна услуга, която беше въведена от началото на 2019 година като резултат на една от мерките, инициирани през 2017 г за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите, реализирана със Закона за допълнение на Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове (Обн. ДВ бр. 44 от 2018 г.), с който се допълва Декларацията по чл. 6, ал.1, като се оправомощават областните администрации да издават удостоверението по чл.3, ал. 1 от Конвенцията за документи, издавани от кметовете и общинските администрации.

До 2019 – та година заверката се е извършвала само от Министерство на външните работи. Към днешна дата справката за извършените административни услуги в Областната администрация показва, че удостоверенията АПОСТИЛ по брой надминават най – заявяваната до момента услуга „Издаване на удостоверение за наличие или липса на акт за държавна собственост на имот или за отписване на имота от актовите книги“, където заявленията са били 500.

185 години Национална Априловска гимназия

Областният управител Невена Петкова отправи благопожелания към директора на Национална Априловска гимназия Снежана Рачевиц по повод 185 години от създаването на първото новобългарско взаимно училище и не скри вълнението си от тържествения ден, защото това е средното училището, което е завършила. „И до днес аз го наричам моето училище, защото то е в сърцето ми така, както на хиляди други Априловци.“ – сподели областният управител и подчерта, че „Априловото школо не е просто едно училище, което изпълнява своята социална функция. То е мисия, която започва във времена на мрак, когато проблясва човек, дръзнал първи да подеме благородна кауза и да посади „дърво на просвещението. Дърво, което вече столетия здраво е вплело своите корени в миналото и разгръща клони към светлината на бъдещето. Дърво, което дава стабилна основа, сигурност и устрем на всички, сгушили се в неговите клони. Дърво, в което всяка година може да видим стотици разперени криле в очакване на своя вдъхновяващ полет.“ На екипа на гимназията Невена Петкова пожела здраве и свобода на мисълта, на настоящите възпитаници – силни криле, които да ги понесат към реализирането на техните мечти, а на всички Априловци – винаги да помнят погледа на благодетеля, да продължават неговото дело и всеки според възможностите си да дава своя принос за общ напредък и благополучие.

По повод годишнината на гимназията областният управител посети и експозицията в Националния музей на образованието „Учебниците на Габровското училище – основа за новобългарското образование”. В нея са включени различни учебни пособия, използвани дълго време в Габровското училище и положили основите на светското образование.

Тържественият ден продължи с ритуал пред паметника на Васил Априлов. В късния следобед ще бъде открита артинсталация с предмети, свързани с историята на училището, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове. Единадесетокласници ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов оформяйки „Стълба на времето“. Кулминацията на юбилея е спектакълът „Дивният огън“ от 16:30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.

Областният управител се срещна с посланика на Грузия в България

Областният управител Невена Петкова се срещна днес с посланика на Грузия в България Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, придружавана от свой съветник г-н Вато Андгуладзе и народния представител и председател на Парламентарната група за приятелство България – Грузия г-жа Кристина Сидорова.

В хода на разговора Невена Петкова накратко представи особеностите на региона и характеристиките на четирите общини. По нестандартен начин областният управител избра да акцентира върху икономическия потенциал, което впечатли Нейно Превъзходителство. Вместо традиционния протоколен подарък посланикът на Грузия получи кошница, в която бяха сложени продукти, произведени в областта. „И макар че няма как в нея да попадне всичко, което фирмите предлагат на европейския или световен пазар, това е начин да покажем не само на думи потенциала, който имаме тук.“ – обясни Невена Петкова, която разказа накратко за различните фирми с дейност в сферата на хранително-вкусовата промишленост, козметичната, обувната и други сектори, които биха били от общ интерес. Според областният управител целта на всяка една такава визита е да бъдат установени трайни отношения, основани на взаимноизгодно сътрудничество между две страни, административни области или общини. Затова тя подчерта, че е отворена за различни формати, които биха били от полза за развитието на бизнеса, както и други сфери. Обсъдена бе възможността за организиране на форум, който да срещне интересите на български и грузински представители на бизнеса.

Освен срещите с областният управител и кмета на Община Габрово в рамките на своето посещение посланикът на Грузия посети Национална Априловска гимназия, а поводът е Третото издание на конкурса за момичета „Посланик за един ден“. Крайният срок за участие в него е 12 януари, а всяко момиче, което иска да се включи трябва да представи есе или видео материал с отговор на въпроса „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ https://www.ambassadorforaday.com/schedule

Победителките ще имат възможността да работят с жена посланик в София за един ден; да се докоснат до света на дипломацията във Виена, като участват в двудневна програма през м. февруари 2020 г. и да вземат участие в събитие на високо равнище през м. март 2020 г. в София.

Още статии...