РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител пое председателството на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район

Невена Петкова пое ротационното председателство на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район (СЦР). Това стана днес по време на проведеното заседание на Съвета. През първата половина на 2018 Габрово ще е домакин на заседанията на Съвета, а за заместник председател бе избрана Таня Христова, кмет на община Габрово.
Членовете на Съвета приеха Годишна индикативна програма за дейността на РСР на СЦР за 2018 г. На заседанието представители на Управляващите органи на Оперативните програми представиха актуална информация за напредъка по изпълнението на операциите по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Северен централен район.

Посланикът на Република Азербейджан в България Наргиз Гурбанова посети Габрово

Посланикът на Република Азербейджан в България Наргиз Гурбанова беше на посещение в Габрово, в рамките на което се срещна с областния управител Невена Петкова. Тя приветства посланика и й благодари, че именно в годината, в която се отбелязва 25 - годишнина от установяването на дипломатическите отношения с нашата страна тя е избрала да посети областния център Габрово и изрази увереност в бъдещия потенциал за развитие на двустранни отношения по линия на различни приоритетни области.

Нейно превъзходителство се запозна с особеностите на област Габрово. Представени й бяха на кратко четирите общини от региона като Петкова подчерта, че ще се радва при следваща визита да може да запознае на място посланик Гурбанова с културните забележителности на всяка една община, както и с икономическия им потенциал. „Освен, че областта ни се намира в центъра на България, тя е и утвърден индустриален център със стабилна група от малки и средни предприятия“ – обясни областният управител и даде примери за направени инвестиции за последната година . Коментирани бяха още теми свързани с образованието и туризма. Обсъдена беше възможност за организиране на бизнес форум, в който да бъдат представени фирми от региона и от Азербейджан в рамките на следващата година, когато ще се проведе и междуправителствена икономическа комисия.

По време на срещата посланик Наргиз Гурбанова говори още за икономическото развитие на Република Азербейджан, за важни техни проекти, за културно – историческото наследство на страната. В края на срещата тя изрази удовлетвореност от приятелски отношения между нашите двете страни и обмена на посещения на високо равнище през последните години.

В Габрово отбелязаха Международния ден на доброволеца

Заместник областният управител Мария Пенева участва в празнично събитие XVIII годишни награди “Доброволец на годината”, което се организира по повод Международния ден на доброволеца - 5 декември.
Тя поздрави екипа на ИМКА за това, че през последните 26 години активно подкрепя младежкото доброволчество, насърчава развитието на младите хора и ги подпомага в процеса на осъществяване на техни идеи. “Вярвам че доброволчеството е възможност активно да участваш в промяната на общността, на заобикалящата ни среда, на взаимоотношенията помежду ни.” - каза в приветствието си Пенева. Тя подчерта, че доброволчеството е средство за обединение между хората, което създава кауза и насочва вниманието ни към обществено значими теми. “Всеки човек, който отделя от своето лично време, за да направи нещо полезно за обществото, заслужава уважение. Наш ангажимент е да засвидетелстваме това уважение към доброволците, така че те да се почувстват като значима част на обществото ни, само по този начин бихме могли да се надяваме, че в бъдеще добровлчеството ще бъде ежедневие на повече български граждани.” - допълни още заместник областния управител Мария Пенева.
Събитието продължи с музикални изпълнения и връчване на отличия на изявени доброволци.

Заместник областният управител Росен Цветков приветства делегатите в 16-то Извънредно отчетно събрание на Камарата на архитектите в България

Камарата на архитектите в България избраха Габрово за провеждане на 16-то Извънредно отчетно събрание и отбелязването на 80 – годишния юбилей на Камарата. Гости на събитието бяха заместник областният управител Росен Цветков и заместник – кметът на община Габрово арх. Николай Меразчиев. От името на областния управител, Цветков отправи приветствие към гостите на града. В изказването си той акцентира върху 80-годишния юбилей като каза, че това е „Време за равносметка, време, което показва как се развива архитектурният бранш като съчетава едновременно традициите с новаторството. Но и време за удовлетворение от стотиците завършени проекти – онези, които променят визията на нашите региони.“

Той добави още, че със сигурност днес ще се говори и за постигнатите успехите, и за проблемите и предизвикателствата, с които се всеки се сблъсква ежедневно в своята работа. „Камарата на архитектите – това е абстрактно понятие ако не го изпълните със съдържание, а всъщност Камарата – това сте самите вие – членовете й и успехите ви зависят от вашето обединение. Затова ви пожелавам да сте преди всичко заедно.“ - сподели пред архитектите зам. областният управител и пожела още воля, за да постигат промените, които желаят, енергия и вдъхновение.

През тези два дни делегатите от Камарата ще коментират въпроси във връзка със законодателството в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството; прецизиране на условията, при които се получава званието „Архитект“ и се практикува професията и др.

Удостоени бяха архитектите Янка Сачкова и Георги Йорданов със званието „Почетен член“, а посмъртно званието беше присъдено на Стоян Стоянов и Георги Минчев.

Организаторите на седмицата на кариерното ориентиране се събраха да обсъдят как е преминала

Работна среща във връзка със седмицата на кариерното ориентиране се проведе в Областната администрация. Директорите на средните училища, представителите на фирмите - домакини и областният управител Невена Петкова обсъдиха положителните и отрицателните страни от инициативата, която се проведе под надслов „Дойдох. Видях. Избрах.“ от 13 до 17 ноември. „Преди всичко искам да благодаря на всички, които съдействаха тази първа инициатива на областно нива да се случи. Смятам, че всички можем да отчетем слабостите, но нека гледам положителните страни. Разбрахме, фирмите са готови да отворят вратите си не само за ученици от техните направления, а за всички, които искат да се запознаят с работата им. Още нещо положително е, че вече се заговори за подписване на споразумения за сътрудничество между институции и гимназии, както и се установиха нови връзки с фирми. Вярваме, че полза има и всеки е отнесъл по нещо от мястото, което е посетил.“ – коментира областният управител Невена Петкова и допълни, че инициативата ще продължи в Севлиево в началото на следващата година, след което ще се проведе и в общините Дряново и Трявна. Участниците в срещата споделиха своите впечатления от срещите на учениците с различните работни места. Всички са категорични, че трябва да се провокира интересът у децата към различните професии. Да се организират постоянни дни на отворените врати във фирмите. „Ние самите не познаваме потенциала, който имаме в региона ни“ – споделиха от бизнеса и декларираха готовност за съдействие, ако има и по-сериозна ангажираност от страна на учениците и преподавателите. Отправено беше предложение да се рекламират фирмите на борси или под друга форма, за по-голяма информираност и на родителите, от които да голяма степен зависи професионалното ориентиране на децата. Диалогът между всички страни – фирми, директори, преподаватели да се задълбочи е другото, което поискаха от бизнеса, както и подобни инициативи да се превърнат в традиция за областта ни. Представен беше заснетия клип, който отразява посещенията на част от децата в различните фирми и организации.

Още статии...