РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Рокери от "Нощните вълци" поднесоха венец на Шипка

 

Около 30  рокери от руския  мотоклуб „Нощни вълци“ преминаха днес през Габрово. Колоната бе водена от президента на клуба, пластичния хирург Александър Залдостанов. Повод за посещението им в България е Третия международен рокерски събор, който се проведе край Килифаревския манастир. Руските рокери потеглили преди 3 дни от Москва, преминали през Одеса и Севастопол, където към групата се присъединили и техни украински колеги.  Над 2000 са всички участници, пристигнали специално за събора от Сърбия, Македония, Румъния, Босна, Германия и Англия.

 

Предвождани от  президентът на мотоклуб „Нощни вълци“ за  България Анатолий Милчев рокерите от Русия, Румъния и Македония  се качиха на връх Шипка, където бяха посрешнати от Генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов и заместник областния управител на Габрово Пламен Недков. Лошото време на Върха не попречи на руските ентусиасти  да поднесат венец в знак на почит към загиналите по време на Руско-турската война,след което  да се отправят към църквата със златните кубета в с. Шипка.

 

Мотоклуб Нощни Вълци е създаден в края на 80-те години в бившия Съветски съюз. С течение на годините клубът си извоюва мястото на мощен, независим и международно признат. При все, че носи в себе си бунтарското начало, мотоклуб Нощни Вълци се придържа към законните славянски и православни ценности. В България Нощни Вълци присъстват от началото на 2009 година.

 

MАНИФЕСТ НА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ НА ГАБРОВО ПЛУВА ВЪВ ВОДИТЕ НА БОСФОРА

В края на изминалата седмица фолклорен ансамбъл „Габровче“ пусна във водите на Босфора Манифест на децата и младите хора на Габрово .

Добри условия за непрестанно учене, независимо вземане на решение и културно развитие на отделната личност и на социалните групи са основните моменти , на който децата наблягат. „Този МАНИФЕСТ провъзгласява вярата на децата на Габрово в усилията на властите в България, Европа и целия свят да осигурят достъп и качество на образованието, културата и информацията като съществен фактор за укрепване на мира в духовното благо на хората. Затова НИЕ ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА НА ГАБРОВО се обръщаме към ръководните органи на национално и местно ниво да подкрепят и активно да работят за развитието на образованието и културата.“ - се казва още в него.


Габровският ансамбъл беше на посещение в Турция по повод 23 Международен детски фестивал „Кочаели“ , посветен на Международния ден за защита на детето, който там се чества на 23 април от 1929 г. насам. Общо 41 държави вземат участие в един от най-хубавите и големи фестивали там. Освен направения пъзел от Манифестите на отделните държави , по време на фестивала първата дама на Турция, заедно с деца от различни държави е посадила дърво с пръст, донесена специално от всички 41 участници във фестивала. Открит е и първият музей на играчките в Измит. В първото изложение на музея са показани традиционни играчки от страните-участнички. Габровската група е занесла Кукла – сънчо, Не се сърди човече и една много стара традиционна играчка за нас, която се нарича карачка.

 

Заседание на Областен съвет за развитие на област Габрово

На 28 април /четвъртък/ от 13 часа в заседателната зала на Областна администрация  ще се проведе заседание на Областен съвет за развитие на област Габрово при следния дневен ред:

1. Информация за резултатите от Междинната оценка на Областната стратегия за развитие на област Габрово (презентация от „Проксима Консулт” ЕООД, София)
2. Обсъждане и одобрение на Междинен доклад за изпълнението на Областната стратегия за развитие (ОСР) 2005-2015 година - чл. 29, ал. 3 на ППЗРР.
3. Обсъждане и становище по проект на годишна областна инвестиционна програма – чл. 36б (3) от Правилника за прилагане на Закона за пътищата
4. Други

Благословени празнични дни

Мариян Костадинов ще открие утре благотворителна изложба-базар

Областният управител ще открие утре изложба с творбите от екологичния хепънинг. Днес повече от два часа деца от шест детски градини, ученици от две габровски училища, студенти и доброволци се включиха в инициативата  на областния управител,посветена на Деня на Земята и Седмицата на младежката активност и рисуваха картини на тема „Живата гора” и изработваха макети от екоматериали. Всички тези творби ще бъдат изложени в Тера мол от 19-ти до края на месец април.

Изложбата, която Мариян Костадинов ще открие утре от 17 часа е благотворителна, като рисунките и макетите ще бъдат предлагани на символични цени. Всеки може да закупи онези от тях, които най-много му харесват,  а със събраните средства ще се подпомогне инициативата на Областния младежки съвет да се закупи арт-стена за рисуване в центъра на града. Предвидени са и награди за най-креативните.

Ако и Вие искате да надникнете и да видите природата през детските очи, заповядайте утре в 17 часа в Тера мол. Там ще Ви очакват отново танцьорите от клуб «Ритмика», танцова школа «Лиана», акробати от Акро-арт, солови изпълнения и даца от ЦДГ «Радост», които за първи ще представят своя екологичен спектакъл.