РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Приключи класирането на стажанти по програма „Старт в кариерата” в Областна администрация – Габрово

Приключи класирането на стажанти по програма „Старт в кариерата” в Областна администрация – Габрово.

Общо 18 дипломирани младежи и девойки от различни университети в страната  се явиха на интервю за заявените от администрацията две бройки към дирекция АПОФУС Комисия в състав: Неделчо Търкаланов, заместник областен управител, Николай Петров, директор на дирекция АПОФУС и Биляна Големанова, старши юрисконсулт, проведе подробно събеседване с всеки един от кандидатите, което включваше  въпроси от областта на правомощията на областен управител, контролът, който той осъществява върху органите на местното самоуправление и др.

Резултатите са изпратени в Бюро по труда – Габрово.

Националната програма предвижда деветмесечен трудов стаж за младите хора, по време на който те получават от държавата и месечно заплащане в размер на 400 лева. Работодателите се обявяват чрез бюрата по труда в страната. Стажувалите в държавните институции имат и по-голям шанс след време, ако се освободи позиция, да бъдат поканени да работят в тях.

Четирима души се включиха доброволно в кръводаряването

Четирима души дариха кръв във временно разкрития пункт за кръводаряване в областна администрация – Габрово, в това число и областният управител Мариян Костадинов. Няколко доброволци бяха върнати след консултация с медицинския екип по различни съображения. От кръвния център към областната болница обясниха, че за изминалата седмица, откогато е стартирала кампанията на национално ниво, само четирима души са се отзовали на призива и изразиха надежда, че до края на следващата седмица броят им ще се увеличи. Медицинския екип подчерта, че за да дариш кръв не е нужна кампания и всеки, който има желание може да го направи във всяко друго време от годината.

Кампанията продължава и през следващата седмица, когато на 25 септември, ще се включи и Техническият университет, а на 27.09.2012 г. пункт за даряване ще бъде разкрит и в сградата на община Севлиево.

Освен временно разкритите пунктове за кръводаряване, желаещите да се включат в кампанията могат да го направят всеки делничен ден в Кръвния център на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" от 8.30 до 13.30 часа.

Важно е да се знае, че минималният срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приели храна. При посещение на кръвните центрове задължително трябва да се  представи документ за самоличност. Дарилите кръв получават по 2 дни платен отпуск съгласно разпоретбите на Кодекса на труда.

Акцията е част от националната кампания, която стартира преди дни в цялата страна по призив на Министерството на здравеопазването и Националния хематологичен център заради недостиг на кръв и плазма от кръвни групи А и О.

Областният управител с призив към всички, които могат – да се включат в кампанията по кръводаряване

Областният управител Мариян Костадинов изпрати писма до кметовете на общините и ръководителите на всички териториални структури на територията на областта, във връзка с националната кампания по кръводаряване, с апел служителите, които имат възможност да се включат в акцията. „Добре е кръводаряването да се превърне в традиция, а не да се разчита на кампанийността”, коментира областният управител и допълни, че той лично е дарявал кръв няколкократно.

В тази връзка  на 21 септември от 9.00 до 13.00 часа в заседателната зала на Областна администрация – Габрово ще бъде открит пункт за даряване на кръв, където всички желаещи жители от Габрово и региона ще могат да помогнат за набавяне липсите на  кръв от групите А и О.

На 25 септември ще бъде разкрит пункт и в ТУ – Габрово, в корпус № 1, ст. 1109 отново от 9.00 до 13.00 часа.

На 27 септември в сградата на Община Севлиево всички желаещи доброволци ще могат да дарят кръв в часовете от 9.00 до 13.00 часа.

Освен в разкритите временни пунктове за кръводаряване желаещите да се включат в кампанията могат да го направят всеки делничен ден в Кръвния център към МБАЛ „Д-р Тота Венкова” от 8.30 до 13.30 часа.

Важно е да се знае, че минималният срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приели храна. При посещение на кръвните центрове задължително трябва да се  представи документ за самоличност.

ИЗРАБОТВАТ ТРИИЗМЕРЕН МАКЕТ НА ТУНЕЛА ПОД ШИПКА

Уникалният макет беше представен на областния управител на Габрово по време на визитата му в търновската гимназия по строителство и архитектура по повод откриването на учебната година. Инж. Марин Цонев, директор на гимназията, презентира етапът, до който е стигнала проектът „Изработка на триизмерен макет на Западен обходен път на Габрово и тунел под връх Шипка” - поръчан от областния управител Мариян Костадинов. Работата по модела е започнала в началото на календарната 2012 година и по думите на директора, трябва да завърши през декември с.г. „Проектът е реален, като макетът се изработва в мащаб 1:25 000” - поясни Цонев и призна, че не е очаквал подобен ентусиазъм от учениците, които влизайки в учебния кабинет се увличали и работейки забравят за времето. По думите му това е единственият проект на такова ниво, включително и по сложност, който ученици от строителните гимназии в страната ни подготвят.

Областният управител Мариян Костадинов разгледа с интерес готовия към момента триизмерния модел на Западен обходен път. Макетът представя на 30 % готова топографията на трасето на Поповци и за изработката му се използват  специализирани материали. Костадинов поздрави ръководителя на проекта за работата на неговите ученици и подчерта, че подобен вид дейност ще е изключително полезна  за професионалното развитие на децата. Не на шега той предложи към даден момент Областна администрация – Габрово да окаже съдействие в изработката, макар и доста по-непрофесионално от учениците.

                         

                         

Откриване на учебната година в ПГСАГ "Ангел Попов" в снимки

                                         
                    
                   
                    
                   
Още статии...