РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител иска отмяна на Решението на Общински съвет – Севлиево

Областният управител иска отмяна  на Решението на Общински съвет – Севлиево за поемане на дългосрочния дълг

На основание чл. 32, ал. 2 във връзка с чл. 31, ал. 1, т. 5 от Закона за администрацията и чл. 45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация Областният управител оспорва пред Административния съд  Решение №146 от 23 ноември т.г. на Общински съвет – Севлиево, с което се дава съгласие общината да кандидатства за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на Проект “Благоустрояване на Централна градска част – гр. Севлиево”, чиято номинална стойност възлиза на 2 млн. лв., а срокът на кредита е 5 години.

Областния управител оспорва Решението със следните мотиви:

1.    Изискването за наличието на полза за местната общност при поемането на дългосрочен общински дълг е императивно и липсата й води до несъответствие с материалноправната норма на чл. 14, т. 1 от Закона за общинския дълг, а също така и с целта на закона.

2.    Към предложението не е приложено и пълно описание на проекта, което би било такова ако включваше и социално икономически анализ на очакваните резултати от неговото осъществяване, какъвто категорично липсва. Не е приложено и подробно описание на всички финансови параметри на проекта, каквото е изискването на чл. 14, т. 3 от Закона за общинския дълг.

Припомняме че, съгласно своите правомощия - да упражнява контрол над законосъобразността на решенията на общинските съвети, Областният управител веднъж вече върна спорното решение за ново обсъждане. На следващото си заседание севлиевските общински съветници отново гласуваха „за” поемането на дълга.

Костадинов настоява пред АПИ да предприемат спешни действия

Костадинов настоява пред АПИ да предприемат спешни действия

Областният управител Мариян Костадинов изпрати мотивирано писмо до Агенция „Пътна инфраструктура”, с което настоява за спешни действия по привеждането на пътищата от Републиканската пътна мрежа, преминаващи през територията на област Габрово участъци, в съответствие с изискванията за безопасно движение и осигуряване на нормално пътуване по път, за ползването на който се изисква заплащането на винетна такса.

Предвид очакваните зимни климатични условия и с цел предотвратяване на неприятни  ситуации, искането на Костадинов е  да се предприемат в най-кратък срок действия за възстановяване и подновяване на хоризонталната пътна маркировка на участъците:

1.Път III-552 „Граница Велико Търново – Белица - Трявна – Жълтеж – Габрово” -  в участъка Трявна – Габрово. Участъкът осигурява транспортна връзка между областния център Габрово и общинския център Трявна. Трафикът е интензивен ежедневно, както от хора, пътуващи до работните си места, така и от туристи, посещаващи град Трявна и околностите му. Трасето е без всякаква хоризонтална маркировка. Необходимо е да се положат светлоотразителни крайни линии и осова линия.

2. Път I-5/Е-85 „Граница Велико Търново – Дряново – Габрово – вр. Шипка – граница Стара Загора” – участъкът Габрово – вр. Шипка. Положената хоризонтална маркировка (осова линия) през месец август 2010 г. не е светлоотразителна и не са маркирани крайните линии.

„Във връзка с гореизложеното и предвид това, че много от елементите - габарити, настилки, отводнителни и укрепителни съоръжения, маркировки, сигнализации не отговарят на европейските стандарти за сигурност, комфорт на пътуването и безопасност на движението, а така също и влошените атмосферни условия през зимния сезон, които силно затрудняват ориентацията на водачите на МПС и правят движението на автомобили по тези пътища крайно опасно, с възможни рискове от възникване на пътнотранспортни произшествия очаквам от Вас да предприемете спешни действия по привеждането на посочените участъци в съответствие с изискванията за безопасно движение” – се казва още в искането.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

ОТНОСНО ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 10.12.2010 г.

През следващото денонощие ще настъпи рязка промяна на времето у нас и ще започне метеорологичната зима.

През деня страната ще остане под влияние на студен атмосферен фронт от северозапад. Ще има значителна облачност и превалявания от сняг, образуване на снежна покривка около 5см, възможни са заледявания и снегонавявания. Видимостта ще бъде намалена при снеговалеж. Температурите ще се понижат рязко и ще бъдат отрицателни между -5 и 0 градуса.

„Това е началото на едно продължително застудяване в страната ни”-предупреждават от НИМХ. „Ще има условия за снежни виелици, особено в планинските райони и в Североизточна България, а по планинските проходи ще има навявания. Най-слаби ще бъдат валежите в Северозападна, а по-продължителни на места в Източна и най-вече Югоизточна България. През деня температурите ще понижават и към 14 часа в по-голямата част от страната те ще бъдат от минус 2° до 2°”.

Да се обърне внимание на повишената опасност от възникване на силни ветрове, наводнения вследствие на значителни валежи и възможни заледявания. Да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.

ГД ”Гражданска защита” – МВР  препоръчва на гражданите:

 • При обилен снеговалеж е необходимо да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.
 •  
  • Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
  • Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
  • Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
  • Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
  • Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР и телефон 112.
  • В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
  • Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
  • Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
  • Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.  
  • Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.  
  • В населените места се обърнете към административните власти, органите на МВР или Пътните служби.

При възникване на критична (бедствена) ситуация своевременно да се уведомява дежурния в ОКИЦ на Областно управление „Гражданска защита” – МВР.

Телефон  066/ 870 112

Е – mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Мариян Костадинов възобновява провеждането на приемни дни извън администрацията

Мариян Костадинов възобновява провеждането на приемни дни извън администрацията

Тази седмица на 11 декември /събота/ от 11 часа всички жители на кметство Лесичарка имат възможност да се включат  в изнесената приемна на Областния управител, която се организира в ритуалната зала на кметството в Лесичарка.

Причината да се организират такива изнесени приемни дни е, че много хора от малките населени места искат да се срещнат с Областния управител в приемния му ден и да споделят въпросите, които ги притесняват и вълнуват. За да може да се срещне с повече от тях Костадинов реши да ги посети на място по селата в региона. Изнесените приемни дни ще продължат по график и през следващата година.

Шесто заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район

Проведе се шесто  заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район и Регионалния координационен комитет към него

На 03 декември 2010 г. в Габрово се проведе Шестото заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Северен централен район /СЦР/ и Регионалния координационен комитет към него /РКК/.На основание чл. 52, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район е областният управител на област Габрово Мариян Костадинов .

Членовете на Съвета приеха Годишна индикативна програма за дейността на РСР на СЦР през 2011 г.

Представител на Агенция „Стратегма” – София информира участниците в Регионалния съвет за резултатите от междинната оценка за изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2005 – 2015 г.

На заседанието бе представена Стратегия „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж с акцент върху бъдещото развитие на района в контекста на стратегическия документ. Представителите на управляващите органи на оперативните програми – членове на Регионалния координационен комитет, запознаха участниците в съвместното заседание с операциите по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, касаещи Северния централен район.

На заседанието за заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район беше избран г-н Драгомир Николов, представител на общините от област Габрово. Също така поради настъпили промени, Регионалният съвет определи за представител на РСР на СЦР в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” г-н Николай Сираков, на мястото на досегашния титуляр г-н Томислав Дончев.

В съвместното заседание взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, представители на общините от петте области в Северен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище и представителите на управляващите органи на оперативните програми.