РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване, организирано от община Габрово. Мотото на тазгодишната кампания "Обери боклука" мотивира служителите от администрацията, които почистиха района в м. Градище. Изборът на място не е случаен, защото горските пътеки към телевизионната кулата са предпочитана дестинация за разходки. Боклуци не липсваха и те бяха "обрани", но прави впечатление, че хората които посещават Градище - мислят и за природата.
На 21 април от администрацията бяха събрани и предадени за рециклиране 110 кг непотребна хартия.
С всичко това екипът на Областна администрация заявява своята съпричастност към екологичното мислене и отговорно отношение към опазване чистотата на природата!

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки, това е равносметката от проведената кампания, инициирана от областния управител Иванка Баева. Всяко училище само организира, осъществи и популяризира свои добри практики и дейности, във връзка с утвърждаване на доброто и справяне с агресията и насилието. Проведоха се беседи, интерактивни игри - за трениране социални умения за добро и толерантно общуване, презентации, четоха се приказки с поуки и в основата на всичко това само една думичка – добро! Да засадиш цвете, да подадеш приятелска ръка, да почистиш около теб за доброто на природата и всички живи същества, да изработиш и получиш „Златен медал на доброто“, с който да се прибереш вкъщи – „все дребни неща, които ни направиха малко по-добри“ – споделиха ученици, участници в инициативата. А за финал на седмицата на доброто и за едно начало на различния поглед върху света се погрижиха в ИМКА – Габрово, където ученици, доброволци, учители, педагогически съветници с интерес наблюдаваха презентации на добри практики за работа с децата, които се прилагат на територията на нашата област. Сред тях бяха представени интерактивни методи, тренинги и ролеви игри, за да може децата да се учат да бъдат толерантни към останалите, да развиват умения за общуване и разбиране на другите, и справяне с конфликти. Разиграха се различни ситуации, при които децата трябваше да помислят как сами да разрешат възникнал проблем.

„И всички тези мероприятия бяха инициирани, защото сигурността на децата е сред основните задачи на нас като родители, на учителите, с които нашите деца прекарват по-голямата час от деня, на самите ученици, които трябва да знаят, че каквото провокират в своите връстници – това ще получат от тях. Да не забравяме, че училището трябва да бъде място, където те да учат, да се забавляват и да се развиват. Целта е всяко едно дете да се чувства в безопасност, приемано, ценено и разбирано.“ – споделиха още инициаторите на кампанията „Да! - На доброто! Не! - На насилието!“

Областният управител Иванка Баева наблюдава пълномащабно оперативно - тактическо учение на тема "Ликвидиране на последствията от възникнала бедствена ситуация на територията на община Габрово в резултат на земетресение"

Областният управител Иванка Баева наблюдава пълномащабно оперативно - тактическо учение на тема "Ликвидиране на последствията от възникнала бедствена ситуация на територията на община Габрово в резултат на земетресение", организирано от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Габрово. На учението присъства Добромир Тонков от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, директорите на дирекциите Велико Търново, Плевен, Ловеч.

В учението взеха участие представители от всички основни съставни части на Единната спасителна система от областта - Областна дирекция на МВР - Габрово, Регионална дирекция ПБЗН - Габрово, Център за спешна медицинска помощ - Габрово и Български червен кръст, както и доброволните формирования на Община Габрово и Община Севлиево.

Действията се проведоха на територията на Пречиствателна станция за отпадни води – Габрово, където беше демонстрирано ликвидиране на химическа авария, издирване и спасяване на затрупани хора в разрушена сграда и неутрализиране на извършители на криминални престъпления по време на бедствие. Демонстрирано беше как се справят специализираните екипи със спасяване на пострадали в затиснат автомобил - разрязване на предното стъкло и вратите и оказване на първа помощ на пострадалите. Втората част от дейностите се проведоха на територията на язовир "Синкевица" - гр. Габрово, където бяха показани действия по спасяване на хора от залята къща, изграждане на защитна дига на брега на водоем, издирване на изчезнал рибар от водолазен екип и накрая контролирано изпускане на вода от язовир до безопасно ниво, посредством помпи с голям капацитет.

Снимки от учението може да разгледате тук

Проведе се работна среща за обсъждане програмата за шипченските тържества

Областният управител Иванка Баева ръководи заседание на Инициативния комитет, свързан с Националното честване „Шипченска епопея“. В него участие взеха представители на институции, ангажирани с организирането на различните мероприятия, посветени на 140-та годишнина от Шипченската епопея. Баева представи проекта на програмата като обърна внимание на акцентите за седмицата 21-26 август. „Събитие от такъв характер, заслужава богата програма“, сподели областният управител и допълни, че целта е да има за всеки посетител – деца и възрастни, нещо интересно, в което да се включат. В настоящото събитие ще се включат организации от цялата страна, предвижда се и международно участие. Предстои проектът на програмата за тържествата да бъде изпратена на Президента на Република България г-н Румен Радев, под чийто патронаж се провежда честването.

Конкурс за стипендии за студенти от ромски произход в 16 държави от Централна и Източна Европа

Всяка година Ромският образователен фонд обявява открит конкурс за стипендии за студенти от ромски произход в 16 държави от Централна и Източна Европа. В България, Ромски Образователен Фонд предоставя академична стипендия на над 250 ромски студенти годишно, които се обучават в бакалавърска, магистърска или докторска програма в акредитирани български университети.

За академичната 2017-2018 година конкурсът за стипендии бе обявен на 10 април 2017 г. с краен срок за кандидатстване 11 май 2017 г.

Ромският образователен фонд е фондация със седалище Будапеща, Унгария, чиято основна цел е да спомага за намаляването на огромната разлика в образованието чрез политики и програми, които подпомагат качественото образование на ромите, включително десегрегацията на образователната система. Основен приоритет на Ромския Образователен Фонд е да подпомага изработването и осъществяването на образователни политики, които допринасят за включването на ромите в образователната система.

Допълнителна информация може да получите на следната интернет страница: http://www.romaeducationfund.hu/kak-da-kandidatstvate-za-stipendiva-0

Адрес:

гр. София 1000, ул. Солунска 56

Офис - Институт „Отворено общество"

тел. +359 2 930 66 25

e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

www.romaeducationfund.org

Още статии...