РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Работна среща за Шипченските тържества

Представители на организационния комитет, който инициира Международен младежки туристически поход с каяци бяха на работна среща в Областната администрация. Поводът е участието на руска група младежи от похода в Националното честване Шипченска епопея. Областният управител Иванка Баева приветства срещата и сподели, че се радва в програмата на тържествата да бъдат включвани все повече деца и младежи не само от нашата страна. Заедно с тях и представителите на община Габрово бяха обсъдени организационни въпроси по програмата на честванията. Съгласуван беше маршрутът на групата, която от 24 август ще бъде в нашия регион, както и възможността младежи от Габрово да направят лагер-среща с гостите.

Основната цел на Международния младежки туристически поход с каяци е да се възпитават младите хора в историческо познаване, родолюбие и задружност между славянските народи. Да се формира у тях позитивен образ към всяка страна участничка в похода и  към нейните граждани чрез атрактивна, реална и забавна форма на общуване и контакти между децата от страните в чест на 140 – та годишнина от Шипченската епопея.

Честит Ден на храбростта!

Уважаеми жители на област Габрово,

Приемете искрените ми поздравления по повод светлия празник Гергьовден.

Стародавна и осветена от славното минало на нашия народ традиция повелява, в деня на светия великомъченик Георги да се извършва освещаване на знамената на бойната слава на Българската армия. Нека смирено коленичим днес, на Гергьовден, за да почетем паметта на хилядите храбри и доблестни български войни, отдали живота си за свободата, независимостта, обединението и националното самоопределение на България.

Да благодарим на днешните войници и ветерани за благородната им мисия по гарантиране на мира и националната сигурност.

Благодаря на всички онези български мъже и жени в униформа за професионализма и всеотдайността, с които издигат авторитета на Родината по света. Днес е не само ден за почит и преклонение пред славното минало. На този ден сме длъжни да потвърдим, че нашите въоръжени сили и Българската армия изпълняват поставените им задачи въпреки трудностите. Длъжни сме с увереност да кажем, че вековната връзка между народ и армия е здрава и устойчива.

Още веднъж най-сърдечно Ви приветствам с празника! На всички Вас и Вашите семейства пожелавам здраве и нека Св. Георги Ви вдъхва смелост, храброст и увереност във всяко начинание!

Честит Ден на храбростта!

Иванка Баева

Областен управител на област Габрово

Честит празник на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово

Ръководството на Областна администрация уважи празника на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово. Иванка Баева и Ивелина Петрова поднесоха поздравления на ръководството и учениците. В обръщението си по повод 54 – та годишнина от основаването на гимназията Баева пожела на преподавателския колектив здраве, търпение и всеотдайност в работата, а на учениците – последователи на своя патрон Пенчо Семов – да запазят своя дух и любов към всичко, което правят и с труд и постоянство да успяват да реализират мечтите и целите си. Малко по-късно областният и заместник областният управител се включиха в благотворителен търг, в края на който бе събрана сумата 556,00 лв. Организатори са Ученическа компания ЕКСЕКСПРЕС от проект АФЛАТИЙН, който се занимава с повишаване знанията и компетенциите на учениците по финансова и социална грамотност.

Събраните средства днес ще поставят началото на благотворителен фонд за деца в неравностойно положение.

Габрово домакинства информационна среща за иновативни програми и решения

Представители на Министерството на икономиката проведоха работна среща, по време на която да информират регионални образователни и бизнес общности за напредъка по изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020.

Това са регулярни срещи в цялата страна, на които се представя напредъка по изпълнение на стратегията, насоките за интелигентна специализация и свързаната с тях научна инфраструктура и Стратегия за научни изследвания. Областният управител приветства участниците в информационния ден и сподели, че е добре да познаваме новостите за внедряване на иновативни програми и решения, които са от изключително значение за развитието на икономиката по региони и на национално ниво. Баева изрази увереност, че новостите от тази среща ще обогатят познанията на всички присъстващи и ще могат да ги приложат на практика.

По време на срещата бяха представени и резултатите по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“, регионални анализи за планиране, резултатите по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“ и възможностите на програма „Хоризонт 2020“ за регионални власти и бизнес структури.

Необходима е задължителна работа по мотивация и личностно развитие за деца и младежи - като това не може да се случва само в училище, важна е подкрепата и на родителите

Добри практики в дуалното обучение в област Габрово има. Нужно е повече ученическо и младежко участие в социалния живот. Необходима е задължителна работа по мотивация и личностно развитие за деца и младежи - като това не може да се случва само в училище, важна е подкрепата и на родителите. Това дискутираха членовете на Областния съвет по образование, наука, младежки дейности, култура и спорт, който се проведе днес под председателството на заместник областния управител Ивелина Петрова. Според нея дейността му не трябва да се ограничава само до обсъждане на стратегически документи, които безспорно задават рамка на работата, но и да се дискутират теми, които са актуални и важни за региона. Ето защо, днешното заседание беше насочено към развитието на професионалното образование и дуално обучение в област Габрово, както и към добри примери за това как една културна институция в лицето на музей „Дом на хумора и сатирата“ работи с деца и родители.

Що е то дуална система на обучение и какви са предимствата и недостатъците за учениците и фирмите, обясниха от РУО- Габрово. Отново бяха представени добри практики в гимназиите ПТГ „Д-р Никола Василиади“ - Габрово и ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево. Коментирани бяха намеренията на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново и подкрепата за това дуалното обучение да се случи и там. Въпреки това остават много въпроси, които търсят все още отговори като: Има ли активно присъствие на работодатели във всяка професионална гимназия? Отговаря ли материално-техническата база на съвременните изисквания в необходимата степен? Достатъчно резултатно ли е практическото обучение? Изпреварващо или изоставащо? Достатъчно ли е по време? Обучават ли се учителите по професионална подготовка на нови техники и технологии в реални производствени условия? Има ли възможност за това?Защо реализацията не е достатъчно добра? Къде грешим? И не на последно място къде е ролята на родителите в този процес – от мотивацията на своите деца до подкрепата.

Оказа се, работата с тийнейджъри и студенти с фокус върху конкретни занимания е приоритет и на Дома на хумора и сатирата, това сподели директорът Маргарита Доровска, която беше поканена да представи визията за развитие на културната институция – една от визитните картички на област Габрово. Тя акцентира върху бъдещи инициативи, насочени отново към деца и младежи и сподели какви са ползите от това.

По време на заседанието заместник областният управител информира членовете на съвета за инициатива, свързана със спорта и насочена към младежите. Става въпрос за изграждане на международна спортна школа в областта. Това стана ясно след визитата на Гросмайстор Веселин Топалов в Габрово, който направи открит урок с деца и беше в града по покана на областния управител Иванка Баева.

Още статии...