РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Заместник областният управител Мария Пенева поднесе цветя по повод патронния празник на Националната Априловска гимназия

Заместник областният управител Мария Пенева уважи тържествения ритуал, с който днес се отбелязва патронния празник на Националната Априловска гимназия и 183 години от откриването на Първото новобългарско училище. С поднасяне на цветя и химна на Априловото училище започна тържеството, в което се включиха ученици, учители, бивши и настоящи априловци. Директорът на гимназията Снежана Рачевиц отправи своя поздрав към присъстващите и подчерта, че „Денят на патрона на едно училище е ден на големите личности и възвишените идеали. Ден на духовния водач и учителя, чийто стъпки следваме и градим върху тях пътеки, пътища, магистрали…“ В словото си тя говори за празника като вътрешно усещане – за връзката с „човека, който преди 183 години дръзва да наруши летаргичното спокойствие и стереотипите на уседналата общност в закътаното от природните и исторически бури балканско селце и да накара пресметливите му стопани да развържат кесиите си за едно не „ползвателно“ и практическо дело – да градят школо.“ Освен за началото като връщане към корените и повторение на събитията като част от неизменния цикъл на битието, Снежана Рачевиц акцентира и върху добродетелите търпение, постоянство и дръзновение, които дават ясна цел в живота.

С пожелание за достойни наследници приключи тържествения ритуал пред паметника на Васил Априлов, а програмата продължи с изложба на Института по литература към БАН „Българската литературна класика – знание за всички”. Веднага след това ученици от гимназията ще се срещнат с областния управител Невена Петкова, която също е възпитаник на Националната Априловска гимназия.

Невена Петкова връчи Грамота за постигнати високи спортни успехи на СК „Тервел 2006“ – Севлиево

Областният управител Невена Петкова връчи Грамота за постигнати високи спортни успехи и популяризиране на област Габрово чрез спорта на СК „Тервел 2006“ – Севлиево. „Възхищавам се на всеки един от вас за постигнатите резултати. Вие сте част от спортната слава не само на града, не само на областта, а и част от спортната ни слава в национален план.“ Каза пред спортистите Петкова и допълни, че имат добър и мотивиращ треньор, хубава база и от тях се очаква само да следват мечтите си! Да бъдат вдъхновени, да имат дръзновение и да покоряват все по – високи върхове – пожела още областният управител.

По време на посещението си по покана на треньора Михаил Ботев, Петкова наблюдава различни демонстрации по таекуондо, запозна се с дейността на клуба и разгледа обновената зала за тренировки. Той от своя страна подчерта, че е изключително доволен от отбора си, работят с голям ентусиазъм и усилията им се възнаграждават с отличия, защото почти всички деца са медалисти от различни първенства и държавни турнири.

Представени бяха най-изявените състезатели на СК „Тервел 2006“ – Доника Ботева, Ивана Йонкова, Николай Василев и Христофор Николов.

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси проведе заседание

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси проведе заседание, водено от областния управител на Габрово Невена Петкова, по време на което бяха обсъдени предстоящи задачи, във връзка с отчитане изпълнението на дейности, имащи отношение към политиката за интеграция.

Мониторинговият доклад за 2017 г. за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020г. трябва да обхваща сферите образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. Събраната информацията ще обрисува картина на случващото се към момента, макар и да не е напълно всеобхватна, защото събирането на данни за етническата принадлежност, майчин език и вероизповедания става на доброволен принцип.

По време на заседанието беше направено предложение да се включат в съвета и други неправителствени организации, които работят добре с общините от областта и имат отношение по темата. Коментиран беше въпросът с обучението и ограмотяване на възрастни хора от малцинствени групи като възможност за последващо професионално ориентиране. Обсъдена беше и темата за ролята и ползите от здравните медиатори, какъвто към момента има само в община Севлиево. Предстои обявяване на конкурс в община Дряново.

Започват проверки на пешеходните пътеки в областта

Комисия определена със Заповед на областния управител Невена Петкова започва проверки на пешеходните пътеки. Инспекциите са по разпоредба на Главния прокурор заради зачестилите пътно транспортни произшествия, ще обхванат цялата страна и следва да приключат до края на м. февруари. Проверките ще се извършват по определени критериите като точно ли е мястото на пешеходните пътеки, сигнализирани ли са със светлинни знаци, отговарят ли всички те на съответните Наредби, има ли ясно видимост на съществуващата маркировка и др. Особено внимание ще се обърне на състоянието на пешеходните пътеки в близост до училища и детски градини. Целта на възложените проверки е да се оцени съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания. В случай на констатирани нарушения ще бъдат отправени писмени предложения за отстраняването им.

Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Уважаеми жители на област Габрово,

Коледните и новогодишните празници са времето, в което всички ние таим надежди за идващата Нова година. Забравяме за трудностите, които всеки е изпитал, за различията помежду ни и се стремим да бъдем по-одухотворени, смирени и единни. Нека се научим да бъдем отговорни към себе си, за да можем да очакваме същото и от хората около нас. Да бъдем внимателни в мислите и в делата си през новата 2018 година.

Пожелавам спокойствие, щастие, споделеност и обич в домовете за Вас и семействата Ви.

От мое име и екипа на Областна администрация Ви пожелавам Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Невена Петкова

Областен управител на област Габрово

Още статии...