РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Ивелина Петрова се срещна с директора на Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново

Заместник областният управител Ивелина Петрова се срещна с директора на Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново Людмила Асенова. Срещата е инициирана от зам.областния управител на Габрово и е по повод развитието на дуалното обучение в областта.

Въпросът за разкриване на професионални паралелки в икономическата гимназия беше дискутиран още през февруари по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, когато бе одобрено предложението за държавния план – прием за учебната 2017/2018 година. Още тогава директорът Людмила Асенова мотивира желанието си да има разкрити две нови паралелки, ориентирани към бизнеса в община Дряново. Днес отново беше обсъдена необходимостта от професионални кадри, които да отговарят на нуждите на фирмите в общината. Безспорен факт е демографската криза, пред която е изправена не само община Дряново, а и регионът ни, но всички заинтересовани страни трябва да намерят пресечна точка и да съдействат дуалното обучение да се случи и там – категорична е Ивелина Петрова, която заявява, че е отворена за следващи срещи и вярва, че решение ще се намери, за да се развива Област Габрово.

Кампанията за превенция употребата на наркотици продължава със срещи с родители

Измина още една среща с млади хора - среща, в която открито говорим, коментираме, питаме за онези забранените неща, които са навсякъде около нас. Днес в Дряновската гимназия „Рачо Стоянов“ областният управител Иванка Баева се срещна с ученици от различни класове, а поводът беше кампанията за превенция употребата на наркотици. Тя сподели пред тях, че данните от статистиката за младежи, употребяващи наркотични вещества е стряскаща. Имено това я е провокирало да започне подобни срещи, които не са просто лекции, а предаване на опит. Баева коментира още, че вече са минали срещи в училища от цялата област и за радост има резултат. „Стартирайки кампанията смятахме, че ще е добре ако успеем да накараме поне няколко деца да се замислят за този проблем, днес след всички тези среща виждам истинската полза – хубаво е, че успяваме да достигнем до все повече млади хора, които са имали досег с наркотици“ – сподели инициаторът на кампанията Иванка Баева.

Както всеки път учениците разговаряха открито със Светла Иванова, живяла до преди 6 месеца в паралелния свят на дрогата. Освен за модерните наркотици, които причиняват изключително поражение върху мозъка на децата, този път бяха коментирани и много други зависимости – алкохол, цигари, интернет, мания за отслабване, довеждаща до анорексия. „Всичко това те прави роб“ – каза Светла и допълни, че спасението е в истинското осъзнаване, което започва с това да си дадем сметка, че има някакво коренче на тревожност, проблем, които трябва да се идентифицира, за да не се стига до крайности.

Всяка среща от проведените такива в четирите общини завършва с индивидуални разговори. Това е смисълът на кампанията - да може да говориш с човек, завърнал се от „другия“ свят, който да те накара да видиш, че животът е прекрасен.

Оттук нататък срещите няма да са така масови, обясни след края на разговора областният управител Иванка Баева и допълни, че всеки, който иска може да потърси нея или самата Светла Иванова. Това, което предстои е среща с родители, която ще бъде на 16 май 2017 г. от 17:30 часа в заседателната зала на Областната администрация. Целта е те да разберат кой и защо се среща с техните деца и има ли смисъл от всичко това.

Студенти от Технически университет – Габрово се запознаха с работата в Областна администрация

Студенти от Технически университет – Габрово се запознаха с работата в Областна администрация. Те са завършили III курс, задочно обучение, специалност „Публична администрация”. По време на срещите си с експерти от администрацията студентите научиха повече за приемането и регистрирането на входящата служебна кореспонденция, извеждането й и изпращането й по предназначение. Запознаха се с деловодната система „АКСТЪР“ и как може да бъде предоставена информация на граждани или организации за техните преписки, съответно спазвайки ЗЗЛД и ЗДОИ. Коментираха как се систематизират и съхраняват документи, разговаряха с експерти „Регионално развитие“ за тяхната работа. Със старши юрисконсулта на администрацията дискутираха темата за сигналите и исканията, които се подават към областния управител.

След срещата си с експертите, студентите разговаряха със заместник областния управител Ивелина Петрова, която приветства желанието им да научат повече за дейността на администрацията. Тя им разказа как се организира работният процес, какви са функциите и правомощията на областния управител и ресорите, в които тя работи. „Всичко започва от нас самите!“ – сподели Петрова и допълни, че нито общината, нито държавата не могат да решат проблемите ни, ако ние самите не сме инициативни и двигател на всичко, което се случва около нас. Тя призова присъстващите студенти да надградят наученото, да продължат обучението си в следваща степен, защото който учи – успява. Това беше и нейното пожелание в края на срещата – да имат успех и да се реализират в региона ни, за да може той да се развива.

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване, организирано от община Габрово. Мотото на тазгодишната кампания "Обери боклука" мотивира служителите от администрацията, които почистиха района в м. Градище. Изборът на място не е случаен, защото горските пътеки към телевизионната кулата са предпочитана дестинация за разходки. Боклуци не липсваха и те бяха "обрани", но прави впечатление, че хората които посещават Градище - мислят и за природата.
На 21 април от администрацията бяха събрани и предадени за рециклиране 110 кг непотребна хартия.
С всичко това екипът на Областна администрация заявява своята съпричастност към екологичното мислене и отговорно отношение към опазване чистотата на природата!

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки, това е равносметката от проведената кампания, инициирана от областния управител Иванка Баева. Всяко училище само организира, осъществи и популяризира свои добри практики и дейности, във връзка с утвърждаване на доброто и справяне с агресията и насилието. Проведоха се беседи, интерактивни игри - за трениране социални умения за добро и толерантно общуване, презентации, четоха се приказки с поуки и в основата на всичко това само една думичка – добро! Да засадиш цвете, да подадеш приятелска ръка, да почистиш около теб за доброто на природата и всички живи същества, да изработиш и получиш „Златен медал на доброто“, с който да се прибереш вкъщи – „все дребни неща, които ни направиха малко по-добри“ – споделиха ученици, участници в инициативата. А за финал на седмицата на доброто и за едно начало на различния поглед върху света се погрижиха в ИМКА – Габрово, където ученици, доброволци, учители, педагогически съветници с интерес наблюдаваха презентации на добри практики за работа с децата, които се прилагат на територията на нашата област. Сред тях бяха представени интерактивни методи, тренинги и ролеви игри, за да може децата да се учат да бъдат толерантни към останалите, да развиват умения за общуване и разбиране на другите, и справяне с конфликти. Разиграха се различни ситуации, при които децата трябваше да помислят как сами да разрешат възникнал проблем.

„И всички тези мероприятия бяха инициирани, защото сигурността на децата е сред основните задачи на нас като родители, на учителите, с които нашите деца прекарват по-голямата час от деня, на самите ученици, които трябва да знаят, че каквото провокират в своите връстници – това ще получат от тях. Да не забравяме, че училището трябва да бъде място, където те да учат, да се забавляват и да се развиват. Целта е всяко едно дете да се чувства в безопасност, приемано, ценено и разбирано.“ – споделиха още инициаторите на кампанията „Да! - На доброто! Не! - На насилието!“

Още статии...