РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

В област Габрово започнаха събития за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста

Областна администрация – Габрово съвместно с Държавна агенция „Архиви” представят документалната фотоизложба: „1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи”. Експозицията е посветена на 75 – годишнината от спасяването на българските евреи и ще бъде представена в 5 читалища от областта. Първата от поредицата изложби беше открита снощи в Трявна от областния управител Невена Петкова. В зала „Дръзновение“ бяха изложени писма, снимки, документи, на дръзналите да участват в спасяването на българските евреи. В приветствието си Невена Петкова каза, че това не е обикновено културно събитие посветено на 75-годишнина, а един своебразен начин „първо да изпълним нашата мисия, а именно да предаваме на поколенията онези паметни моменти от историята ни, които ни карат да се гордеем че сме българи. И на следващо място това е начин повсеместно да отдадем заслуженото внимание и почит към онзи спасителен акт, който може да бъде описан само с една дума и тя за мен е „човещина“. „Спасяването на българските евреи е един безпрецедентен акт, който ни показва как от едно тъмно и черно петно в историята на Европа може да проблясва такава светлина.“ – сподели още областният управител и допълни, че с тези събития ние показваме нашата съпричастност към подписания през м. септември Манифест "Заедно срещу езика на омразата".
Изложбата разказва за историите на българските "праведници на народите” на държавата Израел, които заради изключителния им принос за запазване живота на свои съграждани евреи по време на Втората световна война, са обявени за такива от института за Холокоста „Яд Вашем” в Ерусалим. Българските праведници са общо 20 души, като по-известните сред тях са заместник-председателят на тогавашното народно събрание Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан. Непоказвани досега документи, снимки, писма разкриват лицата на непознатите спасители и разказват историите на непопулярните, обикновени хора, участвали в спасяването на българските евреи през 1943 г. Главната цел на фотоизложбата е именно да се заговори за тях, като се покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с което са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. Делото им заслужава да бъде помнено и разказано.
Изложбата ще бъде представена на 4 октомври в с. Царева ливада; на 17 октомври в читалището на кв. Любово, Габрово; на 19 октомври в читалището в с. Сенник. Началният час е 17:30.

Финалът на събитията ще бъде на 2 ноември в читалище „Развитие“, Севлиево, където е предвиден концерт и прожекция на "Българска рапсодия" - филм на Иван Ничев, Българо-израелска копродукция, която е била българският претендент за номинация за Оскар в категория чуждоезичн филм.
Културно-информационните събития за отбелязване приноса на България в спасяването на евреите от холокоста са в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, одобрена с РМС № 396 от 11 юни 2018 година

Доброволните формирования и стратегии за намаляване на риска от бедствия бяха обсъдени днес в Областната администрация

Областният съвет за намаляване риска от бедствия заседава днес под председателството на областния управител Невена Петкова. Представители на Главна дирекция „ПБЗН“ представиха план за изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Р България за 2013-2020 година, както и Националната стратегия за намаляване риска от бедствия 2018-2030. Статистиката показва 232 доброволни формирования за страната или 3107 доброволеца. Направена беше добра оценка за област Габрово където са попълнени бройките за доброволци, всички те са преминали обучение, има налична техника и екипировка. Това е предпоставка, за да се изпълни целта на формированията, а имено да се повиши възможността за реакция при възникване на кризисна ситуация. Новостите, които предстоят от следващата година са свързани със осигуряване на средства по бюджет на общините. Въвежда се нов стандарт за “участие в обучение и изпълнение на задачи за защита при бедствия” в размер на 400 лв., ежегодно на доброволец. Като добри примери бяха посочени предвиждане на средства от общинските бюджети за поддържане и експлоатация на техниката. Коментирани бяха възможностите за обучения на доброволците, като членовете на съвето отправиха предложения да се даде възможност те да стават по места от съответния лицензиран обучител. Предстои кампания за популяризиране на добровлоческите формирования от известни в страната личности.

Националната стратегия за намаляване риска от бедствия 2018-2030 определя посоката на действие до 2030 г., като очертава съгласувана рамка за адекватно намаляване на съществуващите рискове и недопускане възникването на нови, повишаване на готовността и способностите за реагиране и бързото възстановяване след бедствия, при спазване на принципа „да изградим отново, но по-добре“. Очакваният резултат от работата по нея е „Ограничаване възникването на нови и намаляване на съществуващите рискове от бедствия, с цел постигане на устойчивост.“ Направен беше анализ на възникналите бедствия и инциденти в страната през последните три години, нанесените щети, загинали хора, засегнати райони. Представени бяха силните и слабите страни. След като се запознаха с основните насоки по Националната стратегия членовете на Областния съвет за намаляване риска от бедстви приеха обща рамка за разработване на областния план за защите при бедствия.

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

Европейската комисия насърчава различни инициативи, насочени към повишаване на цифровите умения на работещите и гражданите, като например Европейската седмица на програмирането. Европейската седмица на програмирането се реализира в много страни на Европа чрез срещи, семинари и уроци по програмиране с деца, родители, учители и граждани.

Шестото издание на Европейската седмица на програмирането ще се проведе между 6-ти и 21-ви октомври 2018 г.

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово се присъединява към тази инициатива като помага на децата да направят своите първи стъпки в програмирането и организира в този период пет безплатни обучения за работа с роботите Финч ( на 9.10.2018 г. от 14.00 ч. в РБ „Априлов – Палаузов“, на 11 и 12.010.2018 в НЧ „П. Славейков“ – 1871“ - Трявна. Групите ще се формират от деца на възраст между 7 и 12 години.

На 15, 16 и 17 октомври 2018 г. в библиотеката ще бъдат проведени обучения по начална компютърна грамотност за възрастни потребители.

На 18 октомври 2018 г. ще се проведе обучение по информационно-комуникационна грамотност за работа с мобилни телефони и таблети.

Обученията са насочени към потребители 40+ и са напълно безплатни за всички регистрирани читатели.

Необходимо е предварително записване на тел. 08787649756

Обществените библиотеки имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни умения като напр. навигиране в уеб-пространството до утрешните основни умения за кодиране и роботика.

Министър Младен Маринов откри националното састезание „Пътен полицай на годината“

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов даде старт на състезанието „Пътен полицай на годината“. Най-авторитетното състезание, в което мерят сили
26 пътни полицай, тази година се провежда в Габрово. На церемонията по опкриването присъстваха зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, директорът на Главната дирекция „Национална полиция“, главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“, ГДНП, комисар Росен Рапчев, кметът на Габрово Таня Христова, областният управител на област Габрово Невена Петкова, директорът на ИА “Автомобилна администрация” Бойко Рановски и д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.
В приветствието си към участниците министър Младенов сподели, че днес е един специален ден за МВР, защото състезанието ще се проведе именно в Габрово, където е родното място на първия министър на вътрешните работи - Тодор Бурмов. Той благодари за добрата организация на директора на ОД на МВР-Габрово старши комисар Борислав Бончев. Младенов подчерта, че начинът, по който състезателите ще представят своите умения днес, ще дадат увереност на обществото, че са гарант за неговата сигурност и във всеки критичен момент служителите на МВР са способни да окажат нужната помощ и да предотвратят по-тежки беди.
Веднага след приветствието на министъра и кмета на община Габрово беше даден стартът на състезанието. Габровци и гостите на града имаха възможност да наблюдават майсторска надпревара в управление на автомобил и мотоциклет.
Кои са отличените ще стане ясно по-късно днес.

Министър - председателят Бойко Борисов посети Габрово

В присъствието на министър – председателя г-н Бойко Борисов беше открито новото предприетие за производство на компоненти за ловно и спортно оръжие „Габинвест“. По време на церемонията Борисов заяви, че държавата ще облекчи административните процедури, които се изискват при износа на продукция при производството на пневматично и ловно оръжие. „С вицепремиера Дончев се разбрахме да подпомогнем продукцията, която произвеждате, по-бързо да се изнася и да бъде отрегулиран този процес“, поясни премиерът.

Министър-председателят посочи още, че ниските данъци в България и ремонтите и строежите на пътища в страната привличат все повече чуждите инвеститори у нас. „С тази инфраструктура България все повече, чрез политиката на сближаване, става конкурентоспособна“, допълни премиерът Борисов. Той подчерта, че за година и половина правителството работи последователно върху приоритета „образование“ - с увеличаването на учителските заплати, с модернизацията на образователната инфраструктура и с възможностите за засилено практическо обучение в училищата.

Направените инвестиции възлизат на близо 15 милиона лева. За последната година броят на служителите в завода е нараснал със 17 %.

На събитието присъстваха и заместник министър - председателят Томислав Дончев, народният представител Николай Сираков, кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова.

По-рано през деня премиерът инспектира строителството на инфраструктурни обекти в Габрово като първо посети новостроящия се храм в квартал Младост, където обяви, че Правителството ще отпусне 300 хил. лв за довършване на строителството.

„Доволен съм от напредъка, който видях“ каза министър – председателят след обиколка на обхода на Габрово. По думите му това е мащабно и модерно строителство по най-съвременна методика, а що се отнася до откритите от строителите находки на антична църква, Борисов е категоричен, че ще се направи всичко възможно да се съхрани това богатство, като едновременно с това строителството на тези големи инфраструктурни обекти не спират.

Още статии...