РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Започна набиране на кандидатури за връчване на Oтличителен знак за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете

До 9 февруари 2018 г. се набират кандидатури за връчване на Отличителен знак за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете. Основната цел е да се насърчат усилията на все повече институции или организации, които водят до по-ефективни политики, насочени към постигане на равнопоставеността на жените и мъжете в България.

Отличителният знак за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете се създава от Министерство на труда и социалната политика (МТСП), съгласно чл. 16 от Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. Той е морална награда, символ на престиж и стимул за институциите/организациите да подобрят своето управление, в съответствие с постигането на равнопоставеност за всички.

Предвижда се да бъдат връчени три награди в три категории: Държавни институции (централна и местна власт), стопански и нестопански организации, и обществени организации и институции.

Всички кандидати е необходимо да посочат техния принос в областта на равнопоставеността на жените и мъжете, като за целта попълват анкета за оценка на кандидатите

Условия, на които следва да отговарят кандидатите, анкетата за попълване, както и подробна информация за конкурса може да се намерят на официалната страница на Министерство на труда и социалната политика, както следва: https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=292&lang=

На Бабинден в габровското родилно отделение

„Нека 2018-та година донесе много деца и смях на Габрово“ пожелаха днес участниците в тържество по случай Деня на родилната помощ. Да поздравят екипа на Родилно отделение на „МБАЛ Д-р Тота Венкова“ – Габрово бяха кметът на Габрово Тяна Христова, областният управител Невена Петкова, директорът на РЗИ д-р Николай Пенчоков.

Днес, ритуалът на Бабинден беше спазен в габровското АГ- отделение, където в стария очукан леген, донесен от някогашното Родилно бяха измити ръцете на двете „баби“ – акушерката Даниела Дончева и неонатолога Росица Христова. Те по традиция изрекоха наричания за здраве и „ както се плъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата, а колкото капки има, толкова берекет и бебета да се раждат“.

Цветя и пожелания получиха двете най-специални госпожици на днешния ден – първото бебе, родено в Габрово за 2018 година Веселина и бебе Георгия, която ритуално беше изписана днес.

Кратка равносметка за изминалата година направи завеждащият АГ – отделение д-р Анчев, който благодари на целия екип за всеотдайността и любовта, с която работят и на всички дарители подпомогнали дейността им.

Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с директори и учители от региона

„Най-голямото предизвикателство в дългосрочен план е да се обезпечи системата с млади педагогически специалисти“ – това заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по време на среща с директори и учители от област Габрово. В нея участие взеха и кметът на община Габрово Таня Христова, народният представител Николай Сираков, областният управител Невена Петкова, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Пред тях министърът сподели направеното до момента по отношение на образователната политика, акцентира върху намаляването на административната тежест, оптимизацията на нормативни документи, промяната в разпределението на средствата в системата. По думите му сред основните задачи трябва да бъде мотивирането на младите хора да се включат в педагогическата професия. Според министър Вълчев образованието ще е добро ако е на ниво във всички общини и ако всички деца имат равен достъп до качествено учение. Основен момент в изказването на министъра беше професионалното образование. Той сподели, че е доволен от видяното в Габрово и Дряново по отношение на дуалното обучение, а така също че предимство за региона ни трябва да бъде и наличието на Технически университет. Онова, което предстои е разумно увеличаване на приема в професионалните училища, обясни още министърът и допълни, че развитието на обучението в техническо направление ще води до развитие и на икономиката в регионите. Остава обаче проблемът с нагласите на родителите и учениците и трябва да се положат усилия в това отношение. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, поставени от представителите на училищната общност, свързани с финансиране на различни дейности, продължаване изпълнението на програми и проекти, здравословното хранене на децата, дигитализацията на учебните програми и др.

Седмицата на кариерно ориентиране „Дойдох. Видях, Избрах!“ продължава в Севлиево

Областният управител Невена Петкова обсъди с членовете на Управителния съвет на Бизнес сдружение „Севлиево 21 век“ провеждането на Седмицата на кариерно ориентиране „Дойдох. Видях, Избрах!“ и в Севлиево. Невена Петкова представи целта на инициативата, която ще обхване всички общини от региона. Тя сподели как е преминала в Габрово и какви са впечатленията на участниците в нея. Петкова е категорична, че интересът към различните професии трябва да се провокира по атрактивен начин у децата. Освен това „пред нас е дълъг и сложен процес, в който всички ние – представители на бизнеса, институциите, учители и родители, имаме своя роля. Една от задачите ни, смятам, е да разкрием потенциала, който притежава нашата област“ – каза още областният управител по време на срещата си с представителите на бизнеса. Те приветстваха усилията, които се полагат в това направление и заявиха своята подкрепа за инициативата. Пред Петкова те споделиха още, че освен за задържане на младите хора в региона трябва да се работи и върху това да се привличат такива от други населени места, както и да се обърне внимание в този процес на родителите и диалога с тях.

Седмицата на кариерно ориентиране ще се проведе в община Севлиево в периода 12 – 16 февруари, а след това ще бъде реализирана и в общините Дряново и Трявна.

ПОС терминално устройство в Областната администрация

Гражданите и фирмите, които ползват административни услуги, предоставяни от Областна администрация - Габрово, вече могат да плащат дължимите такси и с банкова карта, чрез ПОС терминално устройство. То се намира в офиса за административно обслужване в сградата на администрацията на първия етаж. Въвеждането на устройството е с цел улесняване на гражданите, а същото е и част от мерките, предприети от Правителството за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Още статии...