РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Посланикът на Беларус на посещение в Габрово

Българо-белоруски бизнес форум ще се проведе през октомври в София. Това обяви Посланикът на Беларус Александър Лукашевич днес, по време на срещата си с областния управител Невена Петкова, в която участваха и съветникът на Посланика по търговски въпроси Олег Белов, заместник областният управител Мария Пенева и ст. експертът „Регионално развитие“ Михаела Стоянова. Форумът е договорен от Негово превъзходителство и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Събитието ще бъде в рамките на поредното заседание на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни, на която домакин ще бъде България. В рамките на днешната си визита в Габрово новоназначеният посланик у нас  Александър Лукашевич ще проведе и среща в Габровската търговско- промишлена палата, където ще отправи покана към фирмите от региона, на които представлява интерес да присъстват на форума.


По време на срещата областният управител и Негово превъзходителство коментираха възможности за регионално сътрудничество. Като най-перспективни сфери бяха посочени машиностроенето, електротехниката, електронното производство и др. „Наша основна задача е развитието на търговските отношения между регионите“ – коментира Лукашевич, който прояви интерес и към възможностите за туризъм, предлагани от област Габрово и сподели, че с радост ще се върне отново в Габрово, за да посети различните забележителности.

Посланикът на Беларус ще проведе среща и с кмета на община Габрово.

На добър час през учебната 2018/2019 –та година !

„Първият учебен ден е един неофициален, но специален празник. Особен ден, който кара във всеки от нас да трепва по нещо. Едни го очакват с нетърпение - любознателни, любопитни, ученолюбиви, други вероятно с малко носталгия ще се разделят с летните занимания. Всички ви очаква нещо ново и интересно, но от Вас зависи да го направите такова. Вярвайте, че образованието носи радост. Знайте, че начина, по който се отнасяте към онова, което правите определя неговия резултат. Намерете онзи учител, вдъхновител, онзи учебен предмет или просто онова „нещо“, което ще Ви накара да се наслаждавате на учебния процес, както и на знанието и живота.“ – това каза областният управител Невена Петкова в СУ „Васил Левски“ Севлиево, където присъства на церемонията по откриване на Новата учебна година.

Малко по-късно тя отправи поздрав и към гимназистите в най-старото българско училище Националната Априловска гимназия. „Сигурно ви е омръзнало ние възрастните да ви говорим за учене и отговорности. Убедена съм, че всички Вие се борите за едно и това е свобода. Когато сте малки подражавате на големите, бързате да пораснете, за да бъдете самостоятелни и свободни - в избора си, в решенията, вероятно свободни и от нас възрастните. Хубаво нещо е свободата нали? Тя ни дава възможност да реализираме себе си по най-добрия начин. И както е казал великият джазмен Майл Дейвис "Знанието е свобода, а невежеството робство." Така че, скъпи априловци - знайте, за да бъдете свободни. Свободни да реализирате мечтите и стремежите си.“ – каза в приветствието си към учениците областният управител Невена Петкова. На преподавателския колекти тя пожела да са „онези учители, които никога не се забравят“, а към дванадесетокласниците отправи предизвикателство да вземат бял лист хартия и да напишат „Писмо до себе си“, което да бъде отворено в края на годината, за да види всеки доближил ли се е за тази една година до реализирането на своите мечти и цели.

Едни от последните, които днес откриха учебната година бяха малчуганите от ДГ „Радост“ в Габрово. На всички тях Петкова пожела весели игри, а учителите от детските градини призова да направят така, че лятото за децата да не свършва, да ги научат да бъдат преди всичко добри хора, да бъдат приятели, да се научат да бъдат заедно и да обичат живота. В изпратения  до всички образователни институции поздравителен адрес областният управител пожелава прекрасна и вдъхновяваща Нова учебна година.

Частно практикуващите ветеринарни лекари при съмнение за заболяване да не провеждат лечение, а своевременно да уведомят общинския ветеринарен лекар

Членовете на Областната Епизоотична комисия проведоха заседание в дневния ред, на което беше включено запознаване със Заповеди на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и писмо до всички областни управители и директори на ОДБХ относно болестта Африканска чума по свинете.

Директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните“ - Габрово д-р Светослав Спасов запозна присъстващите с епизоотична обстановка в страната. Най-важното според него е да има достатъчно информираност на собствениците на животни особено от типа „заден двор”. Болестта се следи, но вирусът се разпространява лесно и е устойчив. Важно е при съмнение за заразено животно частно практикуващите лекари да не лекуват, а да информират общинския ветеринарен лекар, който да вземе проби.

Хубавото е, че в габровска област няма много стопани от тип „Заден двор”, в сравнение с други региони на страната. В нашата област има една индустриална ферма с 2000 животни. Д-р Спасов запозна накратко как се процедира при откриването на болестта, какви са зоните и какви мерки се предприемат за ограничаване разпространението на болестта. Решенията, които бяха взети от членовете на Комисията и следва да се изпълнят са:

1.Кметовете на общини да разпоредят със своя заповед до кметовете и кметските наместници на населени места, да запознаят собствениците отглеждащи свине в личните дворове с писмо изх. №4986 – КХ от 04.09.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

2.Органите на МВР своевременно да подават информация до ОДБХ при установяване на нерегламентиран транспорт на живи животни и продукти от животински произход.

3.Частно практикуващите ветеринарни лекари при съмнение за заболяване да не провеждат лечение, а своевременно да уведомят общинския ветеринарен лекар и да предприемат необходимите действия за предотвратяване разпространението на заболяването.

4.Собствениците на животновъдни обекти да засилят мерките биосигурност на обектите си, като обърнат особено внимание на фуражите от къде произхождат и извършват дезинфекция на транспортните средства, които ги доставят.

Правителството отпуска допълнително 36,2 млн. лв. по бюджета на МРРБ за изграждането на „Обход на гр. Габрово“ - Фаза I

С прието от правителството постановление се осигуряват допълнителни средства от централния бюджет в размер до 36,2 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. за финансиране изграждането на „Обход на гр. Габрово“ - Фаза I. Те са част от предвидените в държавния бюджет за изпълнението на проекта
през 2018 г. до 100 млн. лв.

С изграждането на „Обход на гр. Габрово“ - Фаза I значително ще се намали времето за пътуване и извеждане на транзитния трафик извън гр. Габрово, като се облекчава трафикът в национален и международен мащаб и ще се повиши безопасността за пътуващите. Разглеждан в съвкупност с тунел под връх Шипка, проектът, след неговата цялостна реализация, ще осигури една от най-преките пътни връзки между Северна и Южна България по направлението на общоевропейски коридор № IX. Съкращаването на времето за пътуване, чрез изграждане на подобни връзки води до намаляване на задръстванията, с което се намалява отделянето на вредни емисии в околната среда и се постига положителен екологичен ефект.

Предвижда се средствата да се използват от Агенция „Пътна инфраструктура“ за разплащане на строително-монтажни работи, строителен надзор и проектиране на разширен идеен проект на тунел под връх Шипка.

Ако ние имаме усещането, че от нас зависи да живеем в по-чисто и хубаво място, то нека действаме

Остават четири дни до голямото чистене, кампанията организирана от БТВ, която се провежда за поредна година. Четири дена, в които всеки ще ни призовава да излезем и да почистим нерегламентирано изхвърлените боклуци. Колко от нас могат да кажат мигновено, че правят достатъчно, за да живеят сред чиста околна среда? Възпитаваме ли децата си в грижа за природата като към жив организъм, учим ли ги, когато сме заедно на площадката за игра къде е мястото на отпадъка от лакомството? Много са въпросите, които можем да продължим да си задаваме в този ред. И като че ли отговорът се крие само в нашата нагласа. Ако ние имаме усещането, че от нас зависи да живеем в по-чисто и хубаво място, то нека действаме. Казват, че в природата нищо не се губи, напротив. Затова ако повечето искат да са заобиколени от прекрасна среда, нека направят онова, което зависи от тях. Вярвайте, че това ще привлече повече и повече съмишленици. Всичко зависи от нас и нашите намерения, а що се отнася да институциите – те са създали предпоставки това да се случи, въпроса е само да поискаме. Ние, екипът на Областна администрация ще се включим отново в кампанията, а какво ще изберете вие?

Още статии...