РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител приветства участниците в първата младежка среща за незрящи, която се организира по линия на Балканския консултативен съвет на Националните организации на хората със зрителни увреждания

Областният управител Невена Петкова приветства участниците в първата младежка среща, организирана по линия на Балканския консултативен съвет на Националните организации на хората със зрителни увреждания към Съюза на слепите в Европа. Срещата се организира в Дряново, а официални гости бяха още заместник областният управител Мария Пенева и заместник – кметът на община Дряново Деница Вачкова. По време на двудневния форум младежите от България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Молдова и Румъния ще споделят добри практики по отношение на заетост и реализация на незрящи хора, нормативна база, достъпна среда и др. В своето приветствие Невена Петкова сподели, че имено многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има да изразим себе си и е важно да се научим, да споделяме света на хората различни от нас, защото той може да ни даде много. „Вярвам, че равностойното и пълноценно участие в обществения живот не може да стане единствено и само чрез достъпна транспортна и архитектурна среда. Да, това безспорно е предпоставка и задължително условие, но по – важното е всички ние да бъдем достъпни за хората с увреждания. Във всеки един от нас има скрит потенциал, на който трябва да се даде шанс да се разгърне. Това трябва да е нашата мисия - на хората, институциите неправителствените организации.“ – каза областният управител и добави, че за нея е прекалено остаряло мисленето, че човек с увреждания не може да работи – напротив той може да бъде изключително полезен, ако знаем какъв е неговият потенциал. „Убедена съм, че тези два дена ще бъдат представени много добри примери, но и смятам, че гаранция за успешното решаване на проблемите на хората с увреждания разбира се е доброто сътрудничеството и диалог между държавните институции, местната власт и неправителствените организации на хората и за хората с увреждания. Това е верният път, по който трябва да вървим, за да направим живота на хората с увреждания по-добър, по-радостен и по-пълноценен.“ – заяви още Невена Петкова.

По – късно гостите на събитието разгледаха изложбите, реализирани от незрящи хора – изключителни предмети и пана изработени от различни материали и част от тяхната арт-терапия.

Изложба за Нестор Марков беше открита в НМО

Областният управител Невена Петкова и заместника й Мария Пенева присъстваха на откриването на юбилейна фотодокументална изложба за Нестор Марков, която гостува в Национален музей на образованието.

Изложбата представи авторът на идейния проект Мария Ловджиева, а проф. Мария Младенова разказа за живота и делото на възрожденския просветител. Нестор Марков е сред най-изявените културни дейци през последните десетилетия на Възраждането. Оставя богато книжовно наследство - учебници, речници, десетки статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер в периодичния печат. Лексикографското му дело е сериозен принос за развитието на българската национална култура. Преподава в Главното мъжко Габровско училище от 1873 до 1876 година, период, в който то се изгражда като общонационално и най-значимо училище в българските земи. Учителства с Райчо Каролев, Иван Гюзелев, Цани Гинчев, Петър Генчев, Андрей Манолов. По време на Априлското въстание е арестуван заедно с габровските учители, обвинени в подстрекателство.

Изложбата е придружена с оригинални материали от фонда на Националния музей на образованието – учебници на Нестор Марков по френски и турски език, аритметика; възрожденски периодични издания с негови дописки; документални свидетелства за учителския му период в Габрово.

Проектът е реализиран миналата година по повод 180 години от рождението на Нестор Марков със съдействието на Националната библиотека, БАН, регионалните музеи в Хасково и Плевен, Българско лексикографско дружество, Съюза на математиците в България.

Откриха академичната година в Технически университет – Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на тържествено откриване на академичната година на Технически университет – Габрово.

Гости на церемонията бяха и заместник областните управители Мария Пенева и Росен Цветков, заместник – кметът на община Габрово Нела Рачевиц, представители на настоятелството на университета, бивши възпитаници.

Ректорът проф. Райчо Иларионов поздрави присъстващите и подчерта значението на висшето учебно заведение за региона, както и посочи примери за добре реализирани техни възпитаници.

Областният управител Невена Петкова отправи приветствие от името на Областна администрация – Габрово и определи тържественото събитие като вълнуващ момент за всички, независимо от възраст и позиция. „В това време, когато изконните човешки ценности се променят, когато думата «предизвикателство» по-често се споменава от думата «наука» нека не забравяме, че най-сигурната инвестиция е в образованието. Казват, че «Само този, който неуморно се катери по стръмните пътеки на науката и знанието, достига до сияйните им върхове». Вие, уважаеми преподаватели, сте покорили тези върхове и сте усетили гордостта от усилието. Предайте вашия заряд, енергия и мечти на вашите студенти, за да могат да посрещат уверено предизвикателствата на бъдещето, вдъхновени от ярките постижения на миналото!“ – каза в словото си Невена Петкова и пожела на студентите успешна, емоционална и щастлива учебна година. „Нека имате смели мечти, които да постигате с лекота, да сте здрави, упорити и много енергични. Нека с лекота превръщате трудностите в победи, а целите – в реалност.“ – добави още тя.

На добър час пожела и Камелия Михова, която поздрави първокурсниците от името на всички студенти и им каза: „Вие направихте вече първата крачка като избрахте да продължат своето образование в Техническия университет, оттук нататък всичко е във вашите ръце. Приемете предизвикателствата с вдигната глава, вярвайте в собствените си сили и продължете академичните и социални традиции на родната студентска общност.“

Един отбор с отношение към природата около нас

16 чувала с боклуци почисти екипът на областния управител Невена Петкова. За поредна година Областна администрация – Габрово се включи в най-голямата доброволческа кампания „Да изчистим България заедно“. Още в ранните часове на съботния ден служителите на администрацията излязоха, за да покажат своето отношение към природата и с личния си пример да провокират повече хора да ги последват. Избраното място за почистване тази година беше точно в центъра на Габрово, най-големият парк на областния град, който е предпочитано място, както за отдих, така и за спорт. Привидно чисто място, което крие множество горски пътеки и прикрит боклук. След събраното голямо количество отпадъци от всякакъв вид, подходът до известната на всички габровци площадка със слончето, областната болница и градски парк „Баждар“ вече са значително по-чисти и приветливи.

Снимки

Бивши, настоящи Априловци, приятели и съмишленици откриха Новата учебна година в Националната Априловска гимназия

Бивши, настоящи Априловци, приятели и съмишленици откриха Новата учебна година в Националната Априловска гимназия. Гост на тържеството беше и областният управител Невена Петкова, която с вълнение сподели пред учениците, че точно преди 26 години и тя е прекрачила прага на това училище. „За мен е изключителна чест днес да бъда именно тук, в моето училище! Развълнувана съм не по-малко от вас и признавам си, завиждам ви, защото ви предстоят едни от най-хубавите години във вашия живот. Бъдете сигурни, че да си Априловец – звучи гордо. Тук и стените учат. Приемайте с шепи знанията, бъдете неуморни, изисквайте повече от себе си! Сега е вашето време!“ – каза в приветствието си към осмокласниците Невена Петкова. На зрелостниците пожела да намерят пътя към своята професионална реализация, удовлетворение, постигнати цели и сбъднати мечти. „Сигурна съм, че вие ще носите в себе си духа на нашето училище и с гордост ще разказвате за него. Ще се радвам да носите духа и на Габрово и където и да ходите по света, един ден да се завърнете в нашата област!“

Към учителите областният управител се обърна с думи на благодарност „за ценностната система, която изградихте в нас и за това, че на всеки един сте дали частица от себе си!“ и добави: „На родителите, включително и на себе си, пожелавам повече мъдрост и време за децата ни!“

Един от най-вълнуващите моменти в тържествения ритуал за началото на учебната година е клетвата на Априловеца, която звучи в първия ден, в който учениците встъпват в гимназията. Веднага след това се разнася и гласът на училищната камбана, която приканва всички да влязат по класните стаи.

Още статии...