РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Администрация

 

 

ЗАвръщането

 

Тик-так, тик-так, тик-так… Часовникът отброява последните минути на настоящата година. На прага чака вече новата. Нова година- нови мечти, нови надежди, нови предизвикателства, нови срещи и нови раздели…

Сигурно се чудите кой съм? Аз съм едно от многото български деца, живеещи в чужбина. Вероятно сега си мислите, че съм един щастливец, който има невероятно бъдеще, но за съжаление нещата не са такива, каквито изглеждат на повърхността. Заминах, заедно с родителите си преди седем години за Германия, но тук останаха моите роднини и моя по-голям брат, на когото мечтая да приличам един ден и е моделът ми за подражание. Животът ми се разкъса на две- тук и там. Казват, че първите седем години са най-важни. Сякаш моят живот започна два пъти- пълен рестарт, но защо? Отговорът беше: за по-добро бъдеще. Но какво означава това? Чие е това бъдеще, защото със сърцето си чувствам, че не е моето.

Да, там всичко е уредено, всичко е просто и ясно, но няма живот. Тук е хаос, но съм истински жив, тук е и любовта ми- тази истинската, реалната,  която приема, че хората не са идеални, че всеки има своите недостатъци, за която няма значение външния вид, социалния статус и разстоянието. Тя не е безоблачна, има своите възходи и падения, но за нея няма невъзможни неща.

 

Сега в навечерието на новата година съм тук в Габрово, за първи път от седем години. Пред мен се разкрива величието на Балкана, в далечината виждам Шипка и Бузлуджа, които са в очакване всичко да се обгърне в многоцветна и празнична заря, символ на новото, по-доброто. Безкрайно съм щастлив, но и безкрайно тъжен, защото след седем часа ще виждам всичката тази красота само от облаците, пътувайки към другия „дом“.

Не ме разбирайте погрешно, обичам родителите си, но те направиха избор вместо мен, а сега не могат да ме разберат. Казват, че в България ще живея в нищета, че не трябва да се разделяме, но реално те също изоставиха своите родители, близки и другото си дете. Затварям очите си и виждам баба и дядо на прага на селската къща, прегръщат ме с насълзени очи, казвайки че им остава още малко живот и тази среща с мен може би им е последна. Много, много, много болка, мъка и самота…

 

Лично аз си мисля, че камъкът си тежи на мястото. Гордея се, че съм габровец и се чувствам истински цял само тук. Харесва ми да се разхождам по улиците на родния си град, да срещам различни хора и да разговарям с тях на родния си български език, да се наслаждавам на забележителностите в Габрово. Много обичам да стоя пред сградата на Национална Априловска гимназия и да съзерцавам тийнейджърството, което нямах шанс да изживея тук.

Тик-так, тик-так, тик-так… Стрелките се догонват и застават на цифрата 12. Новата година започва тук и сега, старата остава в историята… Покрай цялата празнична еуфория в съзнанието ми изплуват думите на Самюел Бекет, в които откривам истината за мен, за моя живот и моето бъдеще:

„Въпреки че никой не може да се върне и да направи чисто ново начало, всеки може да започне от сега и да направи чисто нов край.“

Тик-так, тик-так, тик-так… Времето неусетно се изплъзва като морски пясък между пръстите ми. Вече е време да тръгвам… Сега заминавам, но обещавам, че ще се заВърна и то заВинаги, защото домът е там, където е сърцето, а моето сърце е в Габрово.

До скоро!

Обичам ви: М. Ив.

 

P.S. Посвещава се на всички българчета, живеещи извън пределите на своята родина.

 

Произведението е публикувано без редакторска намеса.

 Untitled

 

Областна кампания „ЗАвръщането“

Кампанията „ЗАвръщането“ стартира в края на 2022 година с ученически конкурс за рисунка и текст под същото мото и продължава със срещи с хора, избрали да съградят своя дом и да сбъдват мечтите си в областта, както и с различните институции, с които гражданите взаимодействат при преместване. Съставен бе онлайн наръчник, публикуван на страницата на Областна администрация- Габрово. В него е поместена полезна информация за желаещите да се установят в населените места на територията на областта.

 

Кампанията „ЗАвръщането“ е социален проект. Основната ѝ цел е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза и отрицателния механичен прираст. Това ще се осъществи чрез поредица от дейности, които да ангажират широката общественост и институциите.

 

В рамките на проекта се представят вдъхновяващи разкази на жители на областта, които след живот в чужбина или други части на страната са предпочели да заселят в някоя от четирите общини в Габровско.

Областния съвет за хората с увреждания

 

Акт за създаване:
На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията и чл. 19 от Закона за хората с увреждания

 

Правилник/правила за работа:
Правилник за организацията и дейността на Областния съвет за хората с увреждания е приет с решение № 1 по Протокол № 1 от заседание на Областния съвет за хората с увреждания, проведено на 28.01.2020 г.

 

Областния съвет за хората с увреждания

Акт за създаване:

На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията и чл. 19 от Закона за хората с увреждания

Правилник/правила за работа:

Правилник за организацията и дейността на Областния съвет за хората с увреждания е приет с решение № 1  по Протокол № 1 от заседание на Областния съвет за хората с увреждания, проведено на 28.01.2020 г.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Даниела Маринова - Заместник областен управител на област Габрово

СЕКРЕТАР:

Силвия Маркова – главен експерт в дирекция АКРРДС, Областна администрация - Габрово

ЧЛЕНОВЕ:

  1. Ивелина Иванова – главен експерт, дирекция „Образование и социални дейности” в Община Габрово;
  2. Росица Ванкова – младши експерт „Социални дейности” в Община Севлиево;
  3. Мая Михайлова – старши експерт в дирекция ИХП в Община Дряново;
  4. Тотка Димитрова – директор „Социални услуги в общността” в Община Трявна;
  5. Ирина Бенева – главен експерт СП в РДСП Габрово;
  6. Кремена Ганчева – началник отдел ИОХУСУ, ДСП Габрово;
  7. Иваничка Калфова – началник отдел ИОХУСУ, ДСП Севлиево;
  8. д-р Ирина Моровякова – заместник директор, РЗИ Габрово;
  9. инж. Емилия Ангелова – старши експерт по организация на средното образование, РУО Габрово;
  10. Недко Горалов – старши експерт, Дирекция „Бюро по труда” Габрово;
  11. Даниела Георгиева – главен инспектор, Дирекция „Инспекция по труда” – Габрово;
  12. Веселка Спасова – представител на РЗОК Габрово;
  13. Галя Петрова - регионален координатор по проект „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрила на детето, социалните услуги и социалното подпомагане”;
  14. Радомира Ковачева - регионален координатор по проект „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрила на детето, социалните услуги и социалното подпомагане”;
  15. Кристина Кулева – председател и координатор на РО „Съюз на инвалидите” -Габрово;
  16. Стефка Пенчева - председател на Регионална организация на слепите – Габрово към „Съюза на слепите” в България;
  17. Росица Димитрова - председател на Сдружение “Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” и управител на ДЦВХУ Габрово;
  18. Светла Григорова – директор на Фондация „Грижа за деца с увреждания”;
  19. Ганка Бакалова-Христова - представител на Габровска търговско-промишлена палата;
  20. Даниела Йорданова – председател на Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа” – Габрово;
  21. Росица Йонкова – областен координатор на КНСБ за област Габрово.

Основание за създаване:

На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията и чл. 19 от Закона за хората с увреждания

Съставът е актуализиран със: Заповед № РД-02-01-209/08.09.2022 г. и Заповед РД-02-01-128/11.08.2023 г. на Областен управител на област Габрово.

 

 Протокол 1 - 28.06.2022