РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Студенти от Технически университет – Габрово се запознаха с работата в Областна администрация

Студенти от Технически университет – Габрово се запознаха с работата в Областна администрация. Те са завършили III курс, задочно обучение, специалност „Публична администрация”. По време на срещите си с експерти от администрацията студентите научиха повече за приемането и регистрирането на входящата служебна кореспонденция, извеждането й и изпращането й по предназначение. Запознаха се с деловодната система „АКСТЪР“ и как може да бъде предоставена информация на граждани или организации за техните преписки, съответно спазвайки ЗЗЛД и ЗДОИ. Коментираха как се систематизират и съхраняват документи, разговаряха с експерти „Регионално развитие“ за тяхната работа. Със старши юрисконсулта на администрацията дискутираха темата за сигналите и исканията, които се подават към областния управител.

След срещата си с експертите, студентите разговаряха със заместник областния управител Ивелина Петрова, която приветства желанието им да научат повече за дейността на администрацията. Тя им разказа как се организира работният процес, какви са функциите и правомощията на областния управител и ресорите, в които тя работи. „Всичко започва от нас самите!“ – сподели Петрова и допълни, че нито общината, нито държавата не могат да решат проблемите ни, ако ние самите не сме инициативни и двигател на всичко, което се случва около нас. Тя призова присъстващите студенти да надградят наученото, да продължат обучението си в следваща степен, защото който учи – успява. Това беше и нейното пожелание в края на срещата – да имат успех и да се реализират в региона ни, за да може той да се развива.

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване, организирано от община Габрово. Мотото на тазгодишната кампания "Обери боклука" мотивира служителите от администрацията, които почистиха района в м. Градище. Изборът на място не е случаен, защото горските пътеки към телевизионната кулата са предпочитана дестинация за разходки. Боклуци не липсваха и те бяха "обрани", но прави впечатление, че хората които посещават Градище - мислят и за природата.
На 21 април от администрацията бяха събрани и предадени за рециклиране 110 кг непотребна хартия.
С всичко това екипът на Областна администрация заявява своята съпричастност към екологичното мислене и отговорно отношение към опазване чистотата на природата!

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки

„Да! - На доброто! Не! - На насилието!“ – седмица изпълнена с добри мисли, приятелство и усмивки, това е равносметката от проведената кампания, инициирана от областния управител Иванка Баева. Всяко училище само организира, осъществи и популяризира свои добри практики и дейности, във връзка с утвърждаване на доброто и справяне с агресията и насилието. Проведоха се беседи, интерактивни игри - за трениране социални умения за добро и толерантно общуване, презентации, четоха се приказки с поуки и в основата на всичко това само една думичка – добро! Да засадиш цвете, да подадеш приятелска ръка, да почистиш около теб за доброто на природата и всички живи същества, да изработиш и получиш „Златен медал на доброто“, с който да се прибереш вкъщи – „все дребни неща, които ни направиха малко по-добри“ – споделиха ученици, участници в инициативата. А за финал на седмицата на доброто и за едно начало на различния поглед върху света се погрижиха в ИМКА – Габрово, където ученици, доброволци, учители, педагогически съветници с интерес наблюдаваха презентации на добри практики за работа с децата, които се прилагат на територията на нашата област. Сред тях бяха представени интерактивни методи, тренинги и ролеви игри, за да може децата да се учат да бъдат толерантни към останалите, да развиват умения за общуване и разбиране на другите, и справяне с конфликти. Разиграха се различни ситуации, при които децата трябваше да помислят как сами да разрешат възникнал проблем.

„И всички тези мероприятия бяха инициирани, защото сигурността на децата е сред основните задачи на нас като родители, на учителите, с които нашите деца прекарват по-голямата час от деня, на самите ученици, които трябва да знаят, че каквото провокират в своите връстници – това ще получат от тях. Да не забравяме, че училището трябва да бъде място, където те да учат, да се забавляват и да се развиват. Целта е всяко едно дете да се чувства в безопасност, приемано, ценено и разбирано.“ – споделиха още инициаторите на кампанията „Да! - На доброто! Не! - На насилието!“

Областният управител Иванка Баева наблюдава пълномащабно оперативно - тактическо учение на тема "Ликвидиране на последствията от възникнала бедствена ситуация на територията на община Габрово в резултат на земетресение"

Областният управител Иванка Баева наблюдава пълномащабно оперативно - тактическо учение на тема "Ликвидиране на последствията от възникнала бедствена ситуация на територията на община Габрово в резултат на земетресение", организирано от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Габрово. На учението присъства Добромир Тонков от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, директорите на дирекциите Велико Търново, Плевен, Ловеч.

В учението взеха участие представители от всички основни съставни части на Единната спасителна система от областта - Областна дирекция на МВР - Габрово, Регионална дирекция ПБЗН - Габрово, Център за спешна медицинска помощ - Габрово и Български червен кръст, както и доброволните формирования на Община Габрово и Община Севлиево.

Действията се проведоха на територията на Пречиствателна станция за отпадни води – Габрово, където беше демонстрирано ликвидиране на химическа авария, издирване и спасяване на затрупани хора в разрушена сграда и неутрализиране на извършители на криминални престъпления по време на бедствие. Демонстрирано беше как се справят специализираните екипи със спасяване на пострадали в затиснат автомобил - разрязване на предното стъкло и вратите и оказване на първа помощ на пострадалите. Втората част от дейностите се проведоха на територията на язовир "Синкевица" - гр. Габрово, където бяха показани действия по спасяване на хора от залята къща, изграждане на защитна дига на брега на водоем, издирване на изчезнал рибар от водолазен екип и накрая контролирано изпускане на вода от язовир до безопасно ниво, посредством помпи с голям капацитет.

Снимки от учението може да разгледате тук

Проведе се работна среща за обсъждане програмата за шипченските тържества

Областният управител Иванка Баева ръководи заседание на Инициативния комитет, свързан с Националното честване „Шипченска епопея“. В него участие взеха представители на институции, ангажирани с организирането на различните мероприятия, посветени на 140-та годишнина от Шипченската епопея. Баева представи проекта на програмата като обърна внимание на акцентите за седмицата 21-26 август. „Събитие от такъв характер, заслужава богата програма“, сподели областният управител и допълни, че целта е да има за всеки посетител – деца и възрастни, нещо интересно, в което да се включат. В настоящото събитие ще се включат организации от цялата страна, предвижда се и международно участие. Предстои проектът на програмата за тържествата да бъде изпратена на Президента на Република България г-н Румен Радев, под чийто патронаж се провежда честването.

Още статии...