РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Постоянен контрол на пазари и изложби на животни на територията на област Габрово

Заместник областният управител Росен Цветков председателства заседание на Областната епизоотична комисия в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните на тема “Изисквания към регламентираните пазари за животни; хуманно отношение към животните на пазарите; организация на проверки на всички регламентирани и нерегламентирани пазари съвместно с общините и представители на МВР”. Основание за провеждане на заседанието е постъпилият трети доклад за сериозни проблеми във връзка с хуманно отношение към животните на пазарите за животни в България по наблюдения, извършени от организация за защита на животните „Анималс Ейнджълс“.

След обсъждане членовете на комисията решиха: Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Габрово да разпореди със заповед извършване на постоянен контрол на пазари и изложби на животни на територията на област Габрово; Кметовете на общини да забранят със заповед и да не допускат нерегламентирана търговия на животни, както и да забранят достъпа на живи животни на общинските пазари; Търговия с живи животни на територията на областта да се извършва единствено в обекти отговарящи на наредба №44 от 29.10.2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към пазарите за животни и регистрирани по реда на чл.137 от ЗВД; Изложбите на животни и състезанията с животни се извършват, след писмено уведомление минимум 1 седмица предварително до Директора на ОДБХ Габрово, съгласно чл.134 от ЗВД; При установяване на търговия с животни извън регистрираните пазари, органите на МВР незабавно да уведомяват общината на територията, на която е констатирано нарушението, както и официалния ветеринарен лекар на общината.

Областният управител се срещна с кметския наместник на с. Скалско

Подписка в подкрепа на искане за ремонт на пътя в района на Кариерата за инертни материали „Чериковец“ и асфалтова база на фирма „Димас“, сигнализация на опасните участъци и проверка за обхвата и правилата на работа на собствениците на кариерата беше предадена днес на областния управител Невена Петкова от кметския наместник на с. Скалско Стефан Иванов. Мотивите за това са напълно разрушената и на места липсваща асфалтова настилка, ограничаващите видимостта храсти и дървета, липсата на пътни обозначения и сигнализация и постоянно преминаващи тежкотоварни камиони на фирмата. Хората са притеснени, че районът, който е част от НАТУРА 2000 и е активен туристически маршрут представлява вече сериозна опасност за преминаващите. Областният управител се ангажира със случая и обясни, че още предходната седмица заместник областният управител Мария Пенева заедно с директора на ОПУ– Габрово инж. Деян Георгиев са направили оглед на място. Обсъдена е възможността за подобряване на участъка, който е част от републиканската пътна мрежа. Мария Пенева, която присъства на срещата каза още, че тази подписка ще бъде приложена към искането за отпускане на средства от Агенция“ Пътна инфраструктура“ и очаква през октомври да се реализират дейностите, с които да се подобри състоянието на посочения участък.

Мониторинг на социалните услуги в Габрово

Заместник областният управител Мария Пенева заедно с членове на звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги посетиха четири услуги в община Габрово. Целта на срещите бе да се направи инспекция и да се събере актуална информация за действащите социални услуги.

Посетени бяха Дома за възрастни хора с физически увреждания, Дневния център за деца с увреждания, ЦНСТ за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи и ЦНСТ за деца с увреждания в кв. Трендафил. Не са констатирани нарушения. Базите на услугите са в много добро състояние. Капацитетите на Дома за възрастни хора и дневния център са запълнени. В ЦНСТ за деца с постоянни медицински грижи има едно незаето място, а в ЦНСТ в кв. Трендафил – две свободни места. Голяма част от децата с увреждания, настанени в ЦНСТ-ата в Габрово, са от други градове. Директорите посочиха като проблем привличането на млади хора към персонала, особено квалифицирани медици. Липсата на интерес за работа в социалните услуги е продиктувана от ниското заплащане.

Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги предвижда и мониторингова обиколка на социални услуги в Севлиево.

SPRINTERS OLYMPICS България – спортна емоция сред природата

Защото вярваме, че човек е щастлив, когато е сред природата, Ви каним на мини олимпиада за непрофесионалисти в 4 спорта – скандинавско ходене, бягане, планинско колоездене, състезание с лодки, която ще се проведе на територията на Природния парк „Българка“

Чудесен повод да бъдем заедно, да се посмеем с приятели и да поспортуваме.

Квалификация в гр. Габрово (местност Узана) – България 2017г.

Финал в гр. Понза - Италия 2018г.

Спортовете и трасето са полезни, достъпни и подходящи за всяка възраст.

Десет от всички финиширали, ще бъдат избрани на случаен принцип, да се включат във финалната олимпиада, с поети всички разходи по пътуването, настаняване и храна за 5 дни в град Понза, през 2018г.

За всеки участник ще има подарък, а за първите трима от дисциплина ще има купи и медали.

Програмата за квалификацията в България, включва:

МЕСТНОСТ ГАЧЕВЦИ в гр. Габрово – Синкевица

Състезание с лодки

Дата: 02.09.2017

Регистрация: 10:00

Начало: 11 часа

Възрастови ограничения 18г – 105г.

МЕСТНОСТ УЗАНА

Дата : 23.09.2017

Регистрация: от 10:00 до 11:15 часа

Бягане – Начало 11:30 часа

Скандинавско ходене- Начало 12:30 часа

Планинско колоездене – Начало 13 часа

Възрастови ограничения - 18г – 105г.

За всички на възраст над 60 години има специални подаръци.

Можете да заявите участие на страницата: http://sprinters.eucenter.net
или да се присъедините към събитието във facebook: https://www.facebook.com/events/494937820857048

Транспорт ще бъде осигурен по редовна автобусна линия – в 9:00 часа от Автогара Габрово и в 16:00ч. от Узана + допълнителен организиран транспорт ; Споделено пътуване; С велосипеди.

Събитието в България, е организирано от Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура“ – Габрово, и ПП „Българка“.

Спринтерс Олимпикс е част от проект Спринтерс, съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз

Почетен символ на Шипченската епопея – в знак на благодарност към дарителите за тържествата

Областният управител на Габрово и председател на Инициативния комитет за Национално честване Шипченска епопея връчи почетния символ на честването на част от дарителите. Минути преди тържествената заря – проверка в чест на 140 – годишнината от епичните боеве да започне областният управител на Габрово отправи своята благодарност към всички, които се включиха в организацията на тържествата. „За мен беше чест и огромна отговорност да участвам в организирането на едно от най-значимите мероприятия не само в регионален, но и в национален мащаб“ – каза Невена Петкова и допълни, че боевете при Шипка са една от най-ярките страници в българската история и са пример за родолюбие, героизъм и саможертва. Те са пример за национално обединение, счита тя, а „нашата идея като организатори беше чрез всички мероприятия, включени в програмата на тържествата, да направим така, че да има приемственост между поколенията.“ – каза още областният управител и допълни, че именно затова мотото на честването е било „Свободата през погледа на детските очи“. „Постарахме се да включим много деца и младежи в съпътстващите мероприятия и да поставим акцент върху тяхното участие, защото за нас е важно отправили поглед към своето бъдеще те все пак да познават и почитат своята история.“- подчерта още Невена Петкова.

„И през настоящата година Национално честване Шипченска епопея беше проведено и организирано благодарение и на родолюбиви българи, собственици на фирми. Нашата огромна признателност е към дарителите ни - фирмите ЕЛВИ ООД, ПАРАЛЕЛ ЕАД, СИБАНК, ХАМБЕРГЕР БЪЛГАРИЯ, ИДЕАЛ СТАНДАРТ – ВИДИМА АД, ХЕЛИОС АД, ХЕРОС СТРОЙ, СТС Инвест Холдинг, ДИСИКОМ ООД. Благодарим за подкрепата и на Обществен дарителски фонд – Габрово и Община Габрово.“ – заяви областният управител на Габрово Невена Петкова, която изказва благодарност и на всички, участници в организацията на Национално честване Шипченска епопея – Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Държавен архив – Габрово, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей – Казанлък, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието - Габрово, Асоциация „Освобождение“ – Ловеч, Инициативен комитет при кмета на община Хасково, Национално дружество „Традиция“, Областна администрация – Стара Загора, НЧ „Будителите“ – Габрово.

Още статии...