РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител получи уникален персонален код за достъп до електронното си досие в НЗОК

Областният управител Невена Петкова получи днес своя уникален персонален код за достъп до електронното си досие в НЗОК от директора на Районната здравноосигурителна каса Захари Дошков. Той обясни какво представлява това досие и какви са предимствата гражданите да имат електронен достъп до своя здравен статус. Дошков подчерта, че процедурата е напълно безплатна и отнема само няколко минути. След като получи своя уникален код Невена Петкова на практика проследи в системата отразеното в медицинското си досие и сподели, че това е добра възможност за хората освен да следят здравословното си състояние и да осъществяват контрол. Това коментира и директорът на здравната каса в Габрово и допълни, че направеното е една от първите стъпки към електронното здравеопазване макар и да има още много какво да се случи в това направление.

„Електронните услуги, които се въвеждат целят единствено улеснение на гражданите и пестене на тяхното време. Достъпът, който ни предоставя този уникален персонален код освен, че ни дава пълна информация показва и отношението ни към собственото ни здраве.“ – каза областният управител Невена Петкова и призова всички служители в Областна администрация, териториални структури, граждани да отделят няколко минути от своето време и да се възползват от предоставеното им възможност.

Код за достъп до системата може да получи всеки след предоставяне на документ за самоличност на място в РЗОК Габрово, или нейните общински офиси в градовете – Севлиево, Дряново и Трявна.

Областният управител Невена Петкова се включи в Есенната работна среща на Координационния съвет за учене през целия живот

Областният управител Невена Петкова се включи в Есенната работна среща на Координационния съвет за учене през целия живот, в рамките на Националните дни за учене през целия живот. Те се провеждат в Русе от 4 до 6 октомври 2017 г. и са част от общоевропейските усилия за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, както и за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.

Старт на събитието даде заместник – министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, по време на концерт-спектакъл. Връчени бяха и Годишните награди за принос в развитието на сектора за учене на възрастни за 2017 г., като областният управител на Габрово отличи заслужилия в категория „Неправителствена организация“.

В програмата е включено изложение на институциите за образование и обучение на възрастни, атрактивно представяне на придобитите умения от възрастни обучаеми по различни професии, национален форум за обсъждане на напредъка в сектора и формулиране на решения за подобряване на състоянието му, популяризиране на Eлектронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE) и др.

Дните се организират в рамките на проект „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“, който се изпълнява от Министерството на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм+“.

Областният съвет за превенция и противодействие на корупцията започва информационна кампания сред младите

Областният съвет за превенция и противодействие на корупцията /ОСППК/ започва информационна кампания сред младите. Това стана ясно по време на проведеното заседание на съвета под председателството на заместник областния управител Росен Цветков. Една от мерките, които предизвика дискусия сред членовете бе предложението за срещи с ученици и студенти, с които да се обсъждат въпроси като „Какво е корупция и как можем да й противодействаме?“ „Считам, че превантивната роля, която имаме в този съвет, трябва да започне от младите хора. Живеем в демократично общество, но все още има липса на информация в това направление.“ – заяви Росен Цветков и допълни, че най-важното е изграждането на доверие в обществото, а липсата на сигнали може да подскаже само, че то все още не вярва достатъчно на институциите. Според него трябва да се чува гласа на младите хора, които често пъти могат да дадат много по - интересни и различните мнения дори и предложения, които биха могли да се включат в работата на този съвет.

Предложението за информационните срещи беше подкрепено от всички представители на институции, които членуват в Съвета. За това се сформира и малка работна група, която ще включва председателя и секретаря на ОСППК и по един представител от РУО и ОД на МВР. Те ще подготвят темите и материалите за срещите, а резултатите ще се обсъждат по време на заседания. Ще бъдат подготвени и анкетни карти, които ще се попълват от различните институции на територията на област Габрово.

Областният управител се поклони пред гроба на Васил Априлов

Областният и заместник областният управител уважиха възпоменателното тържество по повод 170 години от смъртта на Васил Априлов и 120 години от пренасяне тленните останки на Благодетеля от Галац в Габрово.“Като възпитаник на Априловото школо и човек, който завинаги ще помни завета на неговия благодетел считам за мой дълг да бъде днес на това място. Вярвам в неговия поход към знание, всеотдайност и добродетелност.“ – каза Невена Петкова след церемонията по поднасяне на цветя на гроба на Априлов. Веднага след това Национален музей на образованието и Национална Априловска гимназия представиха съвместно тържество за живота и делото на благодетеля, което продължи с фотодокументална изложба и тематично подредени витрини в арт коридора на НМО. По този повод директора на музея Мая Карагьозова представи своя идея за експозиция на открито „Алея на знанието“. Този проект се състои от информационни табла, ситуирани в дворното пространство на Национална Априловска гимназия и Национален музей на образованието, които да бъдат динамични и отворени към партньорите на музея, но така също да бъдат израз на европейските тенденции за експониране и социализиране на културно наследство в публичното пространство.

Цветя в знак на признателност по време на възпоменателното честването поднесоха още председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, зам. - кметът на Община Габрово Нела Рачевиц, представители на политически партии, културни и неправителствени организации, учители и ученици.

"КАК ЩЕ ГИ СМАЕМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ“ - така започнаха културно-информационните събития в област Габрово по повод Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Първото събитие във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС в област Габрово организира НЧ "Христо Ботев 2008" в с. Гарван.

В центъра на дискусията по повод 10-годишнината на читалището и 10-годишнината от членството на България в ЕС бяха въпросите „ Кое е по-сладко  габровският шоколад или белгийските бонбони и как Селският МОЛ стъпи в Брюксел?“ . За да е всичко обективно и прозрачно отговорът потърсиха малчугани от ДГ Явор, които дегустираха пестил – известен на всички като габровски шоколад и луксозни белгийски бонбони. Разбира се ясно е, че от нашенското по-вкусно няма, затова и участниците в Селския МОЛ през изминалата година настъпиха и в Брюксел, където с изделия като гаванки, беленици и терлици смаяха всички посетители на габровския щанд.

Събитието продължи с демонстрации на инициативи на местните културни и кулинарни традиции, което е изключително важно за устойчивото развитието на регионите и малките населени места. Това каза и областният управител Невена Петкова, която благодари на всички, които пазят традициите и ги предават на поколенията, а малко по-късно и тя се включи в приготвянето на габровски пърленки на пещ . Бабите от читалището в с. Гарван й подариха избродирани гривни с логото на българското председателство, а местни ентусиасти започнаха изрисуването на старото школо, провокирани от инициативата и съвсем скоро всички жители на селото ще видят българска шевица на него.
Събитието се организира с подкрепата на Областен управител - Габрово в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС

Още статии...