РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

МРРБ очаква от Асоциациите по ВиК предложения за промяна в законодателството по отношение на ВиК отрасъла

altОбластният управител Невена Петкова участва в среща, инициирана от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова с областните управители, в качеството им на председатели на асоциациите по ВиК. На нея бяха дадени указания по конкретни казуси и бяха коментирани основни въпроси и предизвикателства пред реализирането на приоритетите в отрасъла. На какъв етап от изпълнението е заявеното намерение от страна на министерството за ползване на консултантска и правна помощ за съответните дейности касаещи ВиК – сектора и какво се случва с активите след направената консолидация на ВиК дружествата на съответната територия са въпросите отправени от областният управител на Габрово. В тази връзка е обсъдена и възможност за работна среща в Габрово с кметовете на общините и заместник – министър Малина Крумова. Според нея към момента „сме достигнали такъв етап на изпълнение на реформата, който изисква активни действия както от страна на държавата, така и на Асоциациите по ВиК“.

От страна на министерството е предложено асоциациите по ВиК да дадат предложения за промяна в законодателството по отношение на ВиК отрасъла с цел оптимизиране на прилагането му. „Отворени сме за Вашите предложения, за улесняване дейността, както на самите асоциации, така и във връзка с администриране на процесите“, заяви зам.-министър Крумова по време на срещата. Вървим в посока консолидация, стратегическо планиране на инвестициите, ефективност при изграждането им и предоставяне на ВиК услуги с добро качество, подчерта тя. Ние сме на етап, в който се прилагат текстове на закона, стоящи в основата на реформата. Вече има практика, тя е при Вас. Разчитаме на Вашата обратна връзка, за да подобрим процеса, да го направим по-ефективен и адекватно да отговорим на законовите пропуски. Процесът зависи от вече изградения практически опит и желанието на всички участници. Разчитам на активност, идеи и предложения от Ваша страна, каза още заместник-министърът.

„Идеал Стандарт – Видима“ АД отбеляза 25 години от създаването си в България

Областният управител Невена Петкова участва в среща със съвета на директорите на„Идеал Стандарт – Видима“ АД заедно със заместник министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов, зам.-председателят на Българска стопанска камара Димитър Бранков, Добри Митрев, зам. главен секретар на БСК и Пепа Сомлева, секретар на Стопанска камара – Габрово, а поводът бе 25 години от създаване на фирмата в България.

По време на срещата Ярослав Дончев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД, говори за развитието и постиженията на фирмата през изминалите 25 години. „Инвестициите, които до момента са направени възлизат над 130 млн. евро“ – обясни Дончев, а в средносрочен план е предвидено придобиване на нови машини и оборудване, инструментална екипировка за нови гами изделия. Компанията планира инвестиции насочени и за промяна организацията на производство в заводите за санитарна арматура в съответствие с принципите на LEAN философията. „Когато има много успехи, желанието ни за развитие става още по-голямо“ – категоричен е изпълнителният директор. От фирмата са категорични обаче, че планът за развитие, който имат без човешки капитал – няма как да се случи. Това е едно от предизвикателствата, които откроиха по време на срещата, а имено необходимостта от квалифицирани кадри. За пореден път темата бизнес-образование се превърна в един от основните акценти за такива срещи, обмениха се и конкретни предложения за съвместни действия в тази насока, защото всички участници в срещата са категорични, че нито държавата, нито местната общност или бизнес могат сами да се справят с това предизвикателство, напротив – необходими са общи усилия и конкретни действия. „Основата и добри примери за дуалното обучение в област Габрово ги има, трябва да се продължи да се работи в тази посока и да се надгражда направеното до момента“ – каза областният управител Невена Петкова.

Срещата, която беше предвидена за отбелязване на 25-годишнината на фирмата всъщност се оказа и началото за последващи срещи и дискусии.

След кратки обиколки и запознаване с производството на завода за керамика и на арматура официалните гости участваха и в пресконференция. На нея областният управител отправи поздрав към домакините и акцентира върху значимостта на компанията за развитието на региона ни. „Добрите ви взаимоотношения с бизнес-партньори превърнаха Севлиево в притегателен център за чуждестранни инвестиции. Доставчици на компанията прехвърлиха бизнеса си или част от него в България и откриха нови работни места, а развитието и постиженията на „Идеал стандарт – Видима” допринасят както за благополучието на хората в региона, така и за неговото икономическо развитие. Всичко това е резултат от стремежа ви непрекъснато да се развивате и инвестирате, както в нови технологии, така и в безопасна работна среда.“ – каза Невена Петкова. Тя пожела интелигентно развитие на фирмата, както и да продължават да бъдат лидери на пазара. Като знак на признателност за социално отговорната политика, която фирмата провежда и разбира се за годишнината, която отбелязва областният управител подари на Ярослав Дончев бронзова пластика – реплика на Ритон от Панагюрското златно съкровище.

Обстановката в областта към момента е нормална

Към този час на деня обстановката в област Габрово е нормална. Областният управител на Габрово Невена Петкова е в контакт с всички служби, отговарящи за защита на населението от бедствия и получава периодично информация от тях за ситуацията в областта.

Пътищата са проходими, няма населени места без ток, както и не са постъпвали сигнали за бедстващи хора. Състоянието на реките и язовирите е задоволително, няма възникнали бедстващи ситуации. Въпреки това областният управител напомня на собствениците и ползвателите на язовири, че е необходимо стриктно да се изпълняват предписанията на Междуведомствената комисия от извършената последна проверка.

Прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

За 04 юли 2017 г.

През нощта в Централна и Източна България ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. В Западна България валежите ще отслабват и до сутринта ще спрат. Утре преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране. Над останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява в следобедните часове до предимно слънчево време. В източната половина от страната ще духа умерен и временно силен север-северозападен вятър. Максимални температури между 21° и 26°.

Времето през следващите 3 дни

През следващите дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд, но вероятността за валежи е малка. Още в сряда вятърът и в Източна България ще отслабне. Бавно ще се затопля и в петък максималните температури ще са между 29° и 34°.

Прогноза за очаквани валежи

За 03 и 04 юли 2017 г.

Днес и през нощта ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и през предстоящата нощ и в Източна. Очаквани количества между 20-40 л/кв.м, в отделни райони от Централна Северна и Източна България 80-100 л/кв.м./за денонощие. Утре валежите ще отслабват и спират най-късно в източните райони.Количества до 5-10 л/кв.м

За 05 и 06 юли 2017 г. - В сряда и четвъртък - без валежи.

Приемна на областния управител и неговите заместници на 3 юли в Трявна и на 7 юли в Севлиево

Ръководството на Областна администрация ще провежда регулярно изнесени приемни дни в общините от област Габрово при наличието на записани граждани.

Всеки първи понеделник от месеца е определен за приемен ден в общините Дряново и Трявна от 14:00 до 16:00 часа. Всеки първи петък от съответния месец – в община Севлиево отново от 14:00 до 16:00 часа.

За община Габрово се запазва приемният ден на областния управител да е всеки последен четвъртък от месеца в заседателната зала на Областна администрация.

Изнесените приемни ще се провеждат след предварително записване на тел. 066 810 650

Колоездачна обиколка, посветена на 180 годишнината от рождението на Васил Левски

Областна администрация – Ловеч организира колоездачна обиколка, посветена на 180 годишнината от рождението на Васил Левски. Обиколката ще бъде на 16-17 юли 2017г. и обхваща маршрут, свързан със знакови места от дейността на Апостола: Карлово - Троян - Ловеч и е включена в спортния календар на Българския колоездачен съюз за 2017 г. Конкретни цели, които си поставят организаторите са: популяризиране на идеите и дейността на Васил Левски и неговият принос за свободата и независимостта на България; привличане на вниманието на гражданите към колоезденето като възможност за личностно и професионално развитие и повишаване на качеството на живот; създаване на предпоставки за ефективни партньорства между институции, бизнес, гражданско общество, медии и превръщане на състезанието в ежегодно.

В обиколката могат да участват спортисти от професионални колоездачни клубове в България и чужбина, както и любители на колоезденето от всички възрасти: деца, младежи, възрастни.

Повече информация, както и документи за участие може да изтеглите тук.

Още статии...