РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Изключително емоционална първа среща от кампанията за превенция употребата на наркотици

Изключително емоционално и оживено премина срещата с учениците от Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, която бе първата от поредицата срещи по повод кампанията на областния управител Иванка Баева за превенция употребата на наркотици. Още в началото Баева сподели, че най-добрата превенция е споделянето на информация и разговорите по темата. Пред учениците областният управител каза още, че участва в срещата не само като ръководител на институция, а и като родител, затова смята, че е от изключително значение превенцията в това направление. И тъй като най-добрият пример е живият пример, днес да разговаря с учениците беше Светла Иванова. Едно момиче за пример, както тя сама се описва, което изживява пътя на зависимостта. Десетки въпроси провокира присъствието й в залата – как е започнала с наркотиците, кой й е помогнал, за да спре, откъде и как си е набавяла наркотичните вещества, какви провинения е направила, как минава денят й…Това са само малка част от въпросите, на които Светла отговори открито и честно, защото нейната осъзната мисия днес е да разказва на всички, които искат да я чуят, за да не преминават през този Ад! „Когато се намерих, се обикнах. Господи, живее ми се!“ – възкликна пред своите събеседници Светла Иванова в отговор на въпрос простила ли е на себе си. Лечението е трудно, осъзнаването е много бавно, но възможност за спасение за всеки посегнал към дрогата има стига да получава любов и подкрепа – това бяха думите за финал на първия от поредица разговори с ученици на жената, преминала през зависимостта от наркотиците до осъзнаването.

Кампанията подкрепи и прокурорът от ОП – Габрово Людмила Рачева, която разясни накратко и наказанията и последствията от притежание и употреба на забранени вещества.

Срещите продължават и през следващата седмица, а за да достигне посланието на Светла Иванова до всяко едно дете в региона ни – то ще бъде записано и разпространено на електронен носител.

Областният управител инициира приемна за граждани по повод Световния ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите, за да напомним техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчим да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат. По този повод областният управител инициира приемна за граждани с акцент потребителски кредити. Поканени са адвокатите Мария Недева, Евгени Попов, Николай Миланов, представител на Комисията за защита на потребителите и експерт от банкова институция.

Приемната ще се състои на 15 март 2017 г. от 13:00 ч до 15:00 ч в заседателната зала на Областна администрация – Габрово. Предварително записване за гражданите – не е необходимо.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите.

Поздравителен адрес за ЕМО "ЕТЪР" изпрати областният управител

Областният управител Иванка Баева поздрави ръководството и екипа на ЕМО „ЕТЪР“ по повод присъединяването на етнографския музей към Международния съвет на музеите. В адреса Баева изразява признанието си към постиженията на екипа за утвърждаване на музея като една от най - привлекателните дестинации за множество туристи и най-добрата визитка за нашия регион. „Благодаря Ви,че правите възможно това - да изпълним заедно с Вас нашия дълг, като съхраним традициите и занаятите, които са нашата идентичност - в името на България и в името на богатството и разнообразието на света.“- се казва още в поздравленията към ЕМО „ЕТЪР“ от областния управител на Габрово.

Проект "1000 СТИПЕНДИИ" – възможност за ученици от 6-и до 11-и клас

В Областна администрация – Габрово постъпи информация за проект "1000 СТИПЕНДИИ", който е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. В него може да се включи всеки ученик в тази възрастова група, като за това е необходимо под формата на есе да представи знанията и разсъжденията си по предмета, в който се чувства най-уверен.

„1000 стипендии“ е социално-образователен проект, който обръща специално внимание на деца от малки населени места, на деца от семейства с нисък семеен доход, на деца, лишени от родителска грижа, с инвалидност или други сходни обстоятелства.

Чрез стипендиите проектът се стреми да подпомогне деца в затруднение, затова и техният дял е над 50 % от финалистите.

Всеки, който проявява интерес може да се запознае с цялата информация за проекта, както и да изтегли документи за кандидатстване на интернет страницата http://www.1000stipendii.org/

Кампанията за превенция употребата на наркотици стартира в понеделник със среща с ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

Кампанията за превенция употребата на наркотици, по инициатива на областния управител Иванка Баева, стартира в понеделник със среща с ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Поканени да се включат в срещата – разговор са окръжният прокурор Людмила Рачева, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов и Светла Иванова.

„Една от първите статистики, с които ме запознаха, по време на работните ми срещи с директори на териториални структури, беше нарасналият брой на деца и младежи, употребяващи наркотични вещества.“ – това сподели областният управител като повод за тези срещи и допълни, че цифрите са стряскащи, мерки се предприемат от различни институции, но факторите, които оказват влияние върху желанието на децата да пробват – явно са по-силни. По повод срещите, които се предвиждат Баева казва още, че те не целят назидание на децата. Напротив, идеята е да се говори по темата, да има диалог с тях. Затова тя се свърза и с жена, която е готова да сподели своите преживявания по пътя към големите наркотици и изчистването.

Предвижда се кампанията да обхване всички училища от региона.

Срещата ще се проведе по време на час на класа в понеделник, 13 март от 13:50 ч в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, открита е и за родители, които проявяват интерес.

Още статии...