РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Търговски представител на Руската Федерация в България е на посещение в Габрово

Търговският представител на Руската Федерация в България Игор Илингин е на двудневно посещение в Габрово. В рамките на визитата си той проведе среща с областния управител Невена Петкова, в която участва и Михаела Стоянова, старши експерт „Регионално развитие“ в Областната администрация. Обсъдена беше възможността за организиране на разширена работна среща с представители на бизнеса от региона. В хода на разговора бяха коментирани различни направления за двустранно икономическо сътрудничество, както и производства, които представляват интерес за последващо посещение на бизнес делегация от Русия.

По време на визитата си Игор Илингин ще посети фирмите Янтра, Диомекс, МАК и Мехатроника.

Дирекция „Вероизповедания“ отпуска 48 000 лв за ремонт на 7 църкви от региона, областният управител изпрати мотивирано искане за финансиране и на новостроящия се храм в кв. Младост, Габрово

48 000 лв са отпуснати за финансиране на неотложни ремонтни дейности за църкви от област Габрово. Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет одобри проектите за църквите в селата Гъбене, Царева ливада, Агатово, Горна Росица, Кръвеник, Крушево и Плачковци. Предвидените суми са между 4000 лв и 10 000 лв.

По този повод областният управител Невена Петкова изпрати мотивирано искане за финансиране на новоизграждащия се на територията на Община Габрово храм „Св.св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“, с което категорично заявява своята подкрепа за осигуряване на финансови средства за продължаване на строежа му.

В писмо до дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет Невена Петкова излага хронологията на събитията около строящия се храм – от идеята за неговото издигане до стартиралите строителни дейности през 2016 година, което става възможно благодарение на събрани дарения. Отпускането на финансиране от Дирекция „Вероизповедания“ би осигурило нужното време за събиране на нови дарения от общността, счита областният управител и допълва, че по този начин ще се избегне „замразяването“ на строителните дейности и ще се заяви участието на държавата в процеса по съхраняване духовните устои на българите. „От изключителна важност е да бъде осигурена непрекъснатост на строителния процес, за да не бъде компрометирано вече съграденото. От друга страна, видимите резултати от строежа ще мотивират гражданите да продължат да даряват и оказват подкрепа.“ – категорична е Невена Петкова. Тя изразява увереност, че ще бъде оказана подкрепа за габровския храм при разглеждане на заявленията за финансиране на сесията през м. юни 2017г.

Мария Пенева подари празнична торта на децата в Трявна и Плачковци

Заместник областният управител Мария Пенева се включи в организацията на детския празник в Трявна по случай 1 юни. По традиция последните няколко години Пенева инициира различни изненади за малчуганите. Тази година тя осигури лично почерпката с празнична торта, за децата от Трявна и Плачковци, за да има безброй детски усмивки на този ден. В Трявна празникът премина под името „Детски панаир на веселието“. Общината беше подготвила куп забавления като майсторско управление на велосипед, тебеширени рисунки, разходка с пони за най-малките и за финал цветно парти. Много веселие имаше и в Плачковци, където кметството, ЦДГ „Осми март“ и ОУ „Васил Левски“ организираха детски весел празник.

Областният управител проведе среща със заместник-председателя на Българската стопанска камара

Областният управител Невена Петкова проведе среща със заместник-председателя на Българската стопанска камара Маргарита Попова. В срещата участваха още зам.-главният секретар на БСК, представители на камарата на регионално ниво, заместник областният управител, главният юрисконсулт, както и главният експерт „Регионално развитие“ в Областната администрация. Целта на посещението на Маргарита Попова е да се запознае на място с проблемите на бизнеса. „Габрово е индустриален център, а бизнесът в региона е добре развит, затова се радвам, че сте избрали имено област Габрово за своята първа визита“ – подчерта областният управител Невена Петкова. „Най-важното нещо е подкрепата за хората, които правят бизнес. Те заслужават изключително уважение, защото ако не са те, държава няма да има.“ – сподели в разговора заместник-председателят на Българската стопанска камара. Тя представи екипа на Стопанската камара, които са на местно ниво и изказа комплименти за тяхната работа. От своя страна от Областната администрация споделиха своите впечатления от работата си с камарата и изразиха увереност, че и занапред двете институции ще си сътрудничат така добре. Участниците в срещата разговаряха по различни въпроси, които засягат социално-икономическото развитие на региона.

Дискусия, част от кампанията „Купувам българското“на БНТ 2, се проведе в Габрово

За законодателни промени настояват местни производителите и представители на туристическия бизнес, за да може да скъсят дистанцията помежду си. Това стана ясно по време на проведената днес дискусия, която се организира от БНТ 2 с партньорството на община Габрово и е част от кампанията „Купувам българското“. В нея участваха кметът на Габрово Таня Христова, народният представител Иглика Иванова, председателят на Общински съвет - Габрово Лена Георгиева, заместник областният управител Мария Пенева, заместник - кметът на община Габрово Нела Рачевиц, директорът на Областната дирекция „Земеделие“ Сашко Станчев, д-р Атанасова от дирекцията по безопасност на храните, местни производители и представители на хотелиерския бизнес. Целта на срещата бе да се обсъдят проблемите в търсене на пресечната точка между произведените в региона продукти и предлагането им в ресторантите на хотелите и къщите за гости. Като своя най-голяма пречка и двете страни определиха нормативната уредба. Местен производител призова да погледнем работещите добрите примери и да ги приложим и в нашия регион. От своя страна кметът на община Габрово апелира да се намери пътя към обединение и партньорство под формата на браншова организация, както и спомена, че се обмисля провеждането на фермерски базар в Габрово. Това предложение беше подкрепено от всички участници в дискусията, които са категорични, че са отворени за следващи срещи и изказаха благодарност на организаторите за възможността да споделят проблемите си и да намерят заедно решение за скъсяване на дистанцията между потребители и производители.

Още статии...