РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Необходима е задължителна работа по мотивация и личностно развитие за деца и младежи - като това не може да се случва само в училище, важна е подкрепата и на родителите

Добри практики в дуалното обучение в област Габрово има. Нужно е повече ученическо и младежко участие в социалния живот. Необходима е задължителна работа по мотивация и личностно развитие за деца и младежи - като това не може да се случва само в училище, важна е подкрепата и на родителите. Това дискутираха членовете на Областния съвет по образование, наука, младежки дейности, култура и спорт, който се проведе днес под председателството на заместник областния управител Ивелина Петрова. Според нея дейността му не трябва да се ограничава само до обсъждане на стратегически документи, които безспорно задават рамка на работата, но и да се дискутират теми, които са актуални и важни за региона. Ето защо, днешното заседание беше насочено към развитието на професионалното образование и дуално обучение в област Габрово, както и към добри примери за това как една културна институция в лицето на музей „Дом на хумора и сатирата“ работи с деца и родители.

Що е то дуална система на обучение и какви са предимствата и недостатъците за учениците и фирмите, обясниха от РУО- Габрово. Отново бяха представени добри практики в гимназиите ПТГ „Д-р Никола Василиади“ - Габрово и ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево. Коментирани бяха намеренията на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново и подкрепата за това дуалното обучение да се случи и там. Въпреки това остават много въпроси, които търсят все още отговори като: Има ли активно присъствие на работодатели във всяка професионална гимназия? Отговаря ли материално-техническата база на съвременните изисквания в необходимата степен? Достатъчно резултатно ли е практическото обучение? Изпреварващо или изоставащо? Достатъчно ли е по време? Обучават ли се учителите по професионална подготовка на нови техники и технологии в реални производствени условия? Има ли възможност за това?Защо реализацията не е достатъчно добра? Къде грешим? И не на последно място къде е ролята на родителите в този процес – от мотивацията на своите деца до подкрепата.

Оказа се, работата с тийнейджъри и студенти с фокус върху конкретни занимания е приоритет и на Дома на хумора и сатирата, това сподели директорът Маргарита Доровска, която беше поканена да представи визията за развитие на културната институция – една от визитните картички на област Габрово. Тя акцентира върху бъдещи инициативи, насочени отново към деца и младежи и сподели какви са ползите от това.

По време на заседанието заместник областният управител информира членовете на съвета за инициатива, свързана със спорта и насочена към младежите. Става въпрос за изграждане на международна спортна школа в областта. Това стана ясно след визитата на Гросмайстор Веселин Топалов в Габрово, който направи открит урок с деца и беше в града по покана на областния управител Иванка Баева.

Ивелина Петрова се срещна с директора на Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново

Заместник областният управител Ивелина Петрова се срещна с директора на Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново Людмила Асенова. Срещата е инициирана от зам.областния управител на Габрово и е по повод развитието на дуалното обучение в областта.

Въпросът за разкриване на професионални паралелки в икономическата гимназия беше дискутиран още през февруари по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, когато бе одобрено предложението за държавния план – прием за учебната 2017/2018 година. Още тогава директорът Людмила Асенова мотивира желанието си да има разкрити две нови паралелки, ориентирани към бизнеса в община Дряново. Днес отново беше обсъдена необходимостта от професионални кадри, които да отговарят на нуждите на фирмите в общината. Безспорен факт е демографската криза, пред която е изправена не само община Дряново, а и регионът ни, но всички заинтересовани страни трябва да намерят пресечна точка и да съдействат дуалното обучение да се случи и там – категорична е Ивелина Петрова, която заявява, че е отворена за следващи срещи и вярва, че решение ще се намери, за да се развива Област Габрово.

Кампанията за превенция употребата на наркотици продължава със срещи с родители

Измина още една среща с млади хора - среща, в която открито говорим, коментираме, питаме за онези забранените неща, които са навсякъде около нас. Днес в Дряновската гимназия „Рачо Стоянов“ областният управител Иванка Баева се срещна с ученици от различни класове, а поводът беше кампанията за превенция употребата на наркотици. Тя сподели пред тях, че данните от статистиката за младежи, употребяващи наркотични вещества е стряскаща. Имено това я е провокирало да започне подобни срещи, които не са просто лекции, а предаване на опит. Баева коментира още, че вече са минали срещи в училища от цялата област и за радост има резултат. „Стартирайки кампанията смятахме, че ще е добре ако успеем да накараме поне няколко деца да се замислят за този проблем, днес след всички тези среща виждам истинската полза – хубаво е, че успяваме да достигнем до все повече млади хора, които са имали досег с наркотици“ – сподели инициаторът на кампанията Иванка Баева.

Както всеки път учениците разговаряха открито със Светла Иванова, живяла до преди 6 месеца в паралелния свят на дрогата. Освен за модерните наркотици, които причиняват изключително поражение върху мозъка на децата, този път бяха коментирани и много други зависимости – алкохол, цигари, интернет, мания за отслабване, довеждаща до анорексия. „Всичко това те прави роб“ – каза Светла и допълни, че спасението е в истинското осъзнаване, което започва с това да си дадем сметка, че има някакво коренче на тревожност, проблем, които трябва да се идентифицира, за да не се стига до крайности.

Всяка среща от проведените такива в четирите общини завършва с индивидуални разговори. Това е смисълът на кампанията - да може да говориш с човек, завърнал се от „другия“ свят, който да те накара да видиш, че животът е прекрасен.

Оттук нататък срещите няма да са така масови, обясни след края на разговора областният управител Иванка Баева и допълни, че всеки, който иска може да потърси нея или самата Светла Иванова. Това, което предстои е среща с родители, която ще бъде на 16 май 2017 г. от 17:30 часа в заседателната зала на Областната администрация. Целта е те да разберат кой и защо се среща с техните деца и има ли смисъл от всичко това.

Студенти от Технически университет – Габрово се запознаха с работата в Областна администрация

Студенти от Технически университет – Габрово се запознаха с работата в Областна администрация. Те са завършили III курс, задочно обучение, специалност „Публична администрация”. По време на срещите си с експерти от администрацията студентите научиха повече за приемането и регистрирането на входящата служебна кореспонденция, извеждането й и изпращането й по предназначение. Запознаха се с деловодната система „АКСТЪР“ и как може да бъде предоставена информация на граждани или организации за техните преписки, съответно спазвайки ЗЗЛД и ЗДОИ. Коментираха как се систематизират и съхраняват документи, разговаряха с експерти „Регионално развитие“ за тяхната работа. Със старши юрисконсулта на администрацията дискутираха темата за сигналите и исканията, които се подават към областния управител.

След срещата си с експертите, студентите разговаряха със заместник областния управител Ивелина Петрова, която приветства желанието им да научат повече за дейността на администрацията. Тя им разказа как се организира работният процес, какви са функциите и правомощията на областния управител и ресорите, в които тя работи. „Всичко започва от нас самите!“ – сподели Петрова и допълни, че нито общината, нито държавата не могат да решат проблемите ни, ако ние самите не сме инициативни и двигател на всичко, което се случва около нас. Тя призова присъстващите студенти да надградят наученото, да продължат обучението си в следваща степен, защото който учи – успява. Това беше и нейното пожелание в края на срещата – да имат успех и да се реализират в региона ни, за да може той да се развива.

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване

Областна администрация - Габрово се включи в традиционното пролетно почистване, организирано от община Габрово. Мотото на тазгодишната кампания "Обери боклука" мотивира служителите от администрацията, които почистиха района в м. Градище. Изборът на място не е случаен, защото горските пътеки към телевизионната кулата са предпочитана дестинация за разходки. Боклуци не липсваха и те бяха "обрани", но прави впечатление, че хората които посещават Градище - мислят и за природата.
На 21 април от администрацията бяха събрани и предадени за рециклиране 110 кг непотребна хартия.
С всичко това екипът на Областна администрация заявява своята съпричастност към екологичното мислене и отговорно отношение към опазване чистотата на природата!

Още статии...