РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Днес, 31 октомври 2018 г. се проведе заседание на Областният съвет за намаляване на риска от бедствия

Днес, 31 октомври 2018 г. се проведе заседание на Областният съвет за намаляване на риска от бедствия, по време на което представители на общините и ръководителите на териториалните структури на министерства и ведомства, намиращи се на територията на областта, докладваха  готовността за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия. Заседанието бе ръководено от областният управител Невена Петкова.

На база на представените доклади за изпълнението на задачите по зимната подготовка може да се заключи, че ръководствата на дружествата и ведомствата са положили усилия за подготовка на съответните структури за работа при зимни условия. Същите са създали организация и имат готовност за работа при усложнена зимна обстановка, както и със заповеди са актуализирани щабовете на областно и общинско ниво за действие. Регламентирани са действията за координация и взаимодействие между ОД на МВР-Габрово, РД ПБЗН - Габрово, ОПУ - Габрово, фирмите ангажирани със зимното поддържане и общинските звена.
Осигурено е финансиране на мероприятията по зимна подготовка, както и са заделени финансови средства за допълнителни разходи при необходимост от аварийно-възстановителни работи по общини.

Проектът „Подкрепени и реализирани“ беше предствен в Областната администрация

Днес в Областна администрация – Габрово се състоя заключителна среща по проект „Подкрепени и реализирани“, който се изпълнява от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. Целта на проекта е да се развият практики за подкрепа на лицата с интелектуални затруднения в реализирането на техните творчески изяви и правото им да се докажат в общността като пълноправни и способни хора. Събитието включва фото-изложба, която представя реализираните дейности.

В рамките на проекта ползвателите на Дневния център са участвали в традиционни за местната общност инициативи и фестивали като „Селски мол“, карнавално дефиле „Габрово – мой малък Брюксел”; Панаир на занаятите в ЕМО „Етър“.

„Още нещо, с което всички от центъра могат да се похвалят е, че знаят как се отглеждат и засяват цветя, защото те сами са почистили района на сградата си, засадили са цветя и са оформили красиви цветни лехи.“ – сподели кинезетерапевтът Искра Дойчинова. Организирано е било отворено арт ателие за изработване на сувенири от вълна, а така също и фотосесия за всички.

Посетителите от Дневния център поздравиха областния управител Невена Петкова и служителите в администрацията с музикални изпълнения и дариха всички с много настроение и усмивки. От своя страна Невена Петкова им подари цветна аранжировка, изработена по време на Деня на Белгия, чете с тях слънчеви приказки и обеща да се включи в следващото им занимание по рисуване с техниката енкаустика.

Областният управител чете слънчева приказка с децата от ДГ „Радост“

Областният управител Невена Петкова се включи в обявената от Министерството на образованието и науката Национална седмица на четенето, която се провежда от 22 до 26 октомври 2018 година в цялата страна. Инициативата е част от националния план на стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността.

Домакини на събитието в Габрово бяха ДГ „Радост“, които отправиха покана към Невена Петкова и Георги Маринов, началника на Регионалното управление на образованието – Габрово да прочетат приказки под мотото „Приказки от слънцето“. Детският прочит на литературни творби най-лесно се случва чрез драматизация и песни, затова малчуганите от група „Слънце“ разиграха „Приказка за слънцето“, като разказвачът Елица смело онагледяваше случващото се на сцената върху интерактивния дисплей, с който от тази учебна детската градина разполага, по проект на Община Габрово.

Веднага след първата приказка в ролята на разказвач влезе и началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, който прочете „Слънцето и северният вятър“. Финалът постави областният управител Невена Петкова, която чете с децата „Слънчева приказка“, с което даде официалният старт на Националната седмица на четенето в Габрово.

„В група „Слънце“ темата за слънчевите приказки не е избрана случайно - казаха организаторите на събитието - подбрани са компилация от приказки с поуки, които са и истински урок по добролюбие. Важно е да се научим да бъдем добри, колкото е важно да бъдем грамотни“.

За подарък и спомен от днешния ден малките слънчица подариха на своите гости книжка с приказката, която всеки е чел – илюстрована с рисунки от самите тях.

За фестивала Цветен килим и Цветните аранжименти в Габрово

Остава точно една седмица до деня, в който в центъра на България – Габрово ще се настани цяла една страна, столицата на която е и столицата на Европа.  Белгия е любимо място на страстни пътешественици от целия свят - прекрасна, красива и с богато културно – историческо наследство. Туристическа дестинация, която задължително трябва да влезе в плановете ви за пътешествия. Тъй като ние сме истински габровци сме измислил как да „посетите“ страната напълно безплатно, само за ден, но достатъчен, за да се изпълните с впечатления и емоции. 
Пълна със забележителности и фестивали Белгия веднага привлече вниманието ни. Едва ли има някой, който да не е чувал за един от най – известните фестивали там - Килима на цветята. Той се провежда през всяка четна година на централния площад в Брюксел и се организира от 1971 г насам. Казват, че най-добрите градинари на Гент пристигат на площада Grand-Place, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, за да направят годишния цветен килим от стотици квадратни метри по разположените павета. Само преди няколко месеца приключи тазгодишното му издание, за което са използвани над 600 000 живи цветя и 100 доброволеца, които само за няколко часа пресъздават великолепна и благоуханна картина под формата на цветен килим. За да се стигне до крайния резултат са необходими цели две години работа по планиране и подготовка, а фестивалът продължава четири дни, колкото трае свежестта на цветовете. Всеки път темата е различна, така например през 2016- та година дизайнът е бил посветен на 150-годишнината от приятелството между Белгия и Япония., а през 2018 – та на Мексико и по-точно от щата Гуанахуато. Там всяка година се провежда фестивал La Octava Noche, по време на който местните застилат улиците с килим от боядисани стърготини.
Потърсихме връзката между тази дългогодишна белгийска традиция и Габрово – един от най-зелените и цветни градове и решихме - всеки, който иска на 28 октомври в зала „Япония“ в художествената галерия, да изработи свое цветно пано. Е, няма да е с размерите на Grand-Place, но след като съединим всички пана вярваме, че ще имаме и ние един страхотен цветен килим. Нашият пътеводител в това изкуство ще бъде флористът Благовеста Михова от магазин за цветя „Омайниче“. Така че ви очакваме заредени с добро настроение, много вдъхновение и готови за „Цветни аранжименти“ точно в 15:00 часа.
Събитието се организира с подкрепата на Посолството на Кралство Белгия в България, Община Габрово, Асоциация „Хора в помощ на България: Алст – Габрово“ и Клуб „Приятели на Белгия“. Реализира се в изпълнение на Работна програма за 2018 г на Комуникационната стратегия на Република България за България за ЕС.

Областта ни вече е част от Асоциацията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай

Областният управител Невена Петкова подписа споразумение за присъединяване към Асоциацията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. В рамките на работната среща на Асоцияцията тя представи габровския регион и заяви желание за сътрудничество на областно ниво с китайска провинция в сферата на туризма, бизнеса и иновациите.
Това се случи в рамките на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“, която премина под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“ и се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и областния управител на област София в партньорство със Столичната община, Националното сдружение на общините в Република България, Националния дворец на културата, както и Секретариата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай и Китайска народна асоциация за приятелство с чужбина.
Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай се проведе само три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата "16+1", състояла се в София на 7 юли. Целта на форума е да надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и „Насоките от София“. Дискусиите този път бяха съсредоточени върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и паркове, малките и средните предприятия. В програмата бяха включени презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.

Инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.

Още статии...