РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Да запалим „Огънят в сърцата ни“ на 23 май на площад Възраждане

В навечерието на Деня на славянската писменост и българската култура площад Възраждане ще се превърне в сцена за огнено шоу и БГ – караоке.Областна администрация - Габрово e партньор на младежката инициатива „Огънят в сърцата ни“.

Ако искате да научите повече за огнените изкуства може да се включите в уъркшоп от 18:00 часа в градинката с мечето, отново там ще има демонстрации и усвояване на популярни български хора. От 20:00 часа започва Хоро на мегдана, а веднага след това ще пеем любимите песни на България по време на БГ – дискотека с караоке. Огненото шоу – спектакъл на група F.I.M.S. ще започне в 21.30 часа.

24 май е най-хубавият български празник, нека съхраним в сърцата си светлината и поддържаме жив огъня на духовността и българщината!

Очакваме всички на 23 май на едно различно събитие, посветено на Деня на славянската писменост и българската култура, по инициатива на Група за огнени изкуства F.I.M.S., Клуба на будителите и с подкрепата на Областна администрация – Габрово и НЧ „Христо Ботев 2008“, с. Гарван.

Областният управител и директорът на ИМКА обсъдиха съвместен проект

Областният управител Невена Петкова и директорът на ИМКА – Габрово Антоанета Янкабакова обсъдиха подаването на общ проект с наименование “Бъди активен! Променяй! Мечтай!” по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта.

Заедно с представители на двете организации бяха коментирани мероприятия насочени към младите хора с цел стимулиране на тяхната инициативност, утвърждаване на социално отговорно поведение и разпознаване и намаляване на въздействието на редица рискови фактори, които са причина за неприемливо поведение и зависимости сред част от младежките общности на територията на габровска област.

Идеята на проекта надгражда кампанията „Да на доброто, не на насилието“, която Областна администрация – Габрово съвместно с ИМКА успешно реализираха в училищата на територията на областта. Едновременно с това ще бъдат създадени предпоставки за по-ефективно взаимодействие и сътрудничество на местно и областно ниво между самите млади хора, и между отделните групи и организации.

Областният управител подкрепи кампанията за превенция употребата на наркотици

„В мое лице и в лицето на институцията, която представлявам, винаги ще има подкрепа за каузи, насочени към младите хора.“ – това заяви областният управител на Габрово Невена Петкова по време на среща с родители, която е част от кампанията за превенция употребата на наркотици. Петкова благодари на г-жа Иванка Баева, предишния областен управител, която е стартирала кампанията и инициатор на срещата с родители. „Знам че е направено много и има резултат“ – сподели Невена Петкова и допълни, че ще надгради направеното до тук. Тя обяви, че вече е провела среща с представители на неправителствена организация и са обсъдили партньорство по проект, насочен към младежи и засягащ различни видове зависимости освен наркотиците. По този повод областният управител заяви намерение да работи в диалог с местните институции и организации, за да може инициативата, която е била до момента, да стане по-всеобхватна и да достигне до повече заинтересовани страни.

Срещата продължи с разговор със Светла Иванова, която сподели своя опит и обърна внимание върху симптомите „свръх енергия и агресивност“, които може да са показател, че дадено дете взима някакви вещества. Тя отново наблегна на т.нар. нова дрога, която кара младежите да кипят от енергия и да се чувстват много уверени в това, което правят. Апелът, който отправи към всички родители е да общуват повече със своите деца, защото само така могат да разберат ако нещо с тях се случва или да намерят „коренчето“ на породил се проблем. „За съжаление все още живеем във време, в което макар да сме много разкрепостени трудно признаваме, че детето ни е зависимо. Това е срамно и повечето родители премълчават и се опитват да изолират детето си от дадена среда. Това обаче не решава проблема.“ – каза Светла Иванова и допълни, че ежедневието на всеки е напрегнато и забързано. Всеки родител иска да осигури добър живот на своето дете и улисан в работа, пренебрегва общуването си с него. „Да, животът е пари, но преди всичко си остава живот!“ – напомни в края на срещата Светла Иванова.

Областният управител се включва в честванията, посветени на празника на Габрово

Днес Габрово отбелязва своя празник. В храм „Успение на Св. Богородица“ архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха молебен за благополучие. Веднага след това кметът на Община Габрово Таня Христова тържествено издигна знамето на града. На церемонията присъства и областният управител Невена Петкова заедно с народния представител Николай Сираков, председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, общински съветници, представители на културни институции, граждани.

Празникът продължава с тържествена сесия на Общински съвет – Габрово от 17:30 часа, по време на която ще бъдат обявени новите носители на почетни отличия на Община Габрово.

От 18:00 часа в ДТ „Рачо Стоянов“ започва спектакълът „Сънища и мечти“ по Ал. Островски на германския театър „Руска сцена“, а от 20:00 часа в Дом на културата „Емануил Манолов“ Младежкият театър „Николай Бинев” ще представи „Семеен албум“.

Областният управител отправи поздравление към колектива и учениците на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ по повод празника на училището

„Учете, пътувайте много, трупайте опит и се върнете в България, върнете се в нашата област!“ – с тези думи областният управител на Габрово Невена Петкова се обърна към завършващите ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Петкова поднесе своя поздравителен адрес на директора Цветана Кюмюрджиева и колектива на гимназията по случай 45-годишнината от основаването на училището. На преподавателите пожела търпение и много енергия в нелеката задача да бъдат просветители и възпитатели на нашите деца, а на учениците - упоритост и вяра в постигането на техните идеи. „Помнете, че всеки един от Вас е индивидуалност и притежава безценни качества. Открийте хубавото в себе си и в другите и развивайте уменията си.“ – се казва още в поздравлението на областния управител по повод празника на училището.

Още статии...