РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител ще участва в семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие"

Област Габрово ще е домакин на семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие", организиран от Фондация „Асоциация Анимус” през м.март. Целта, която си поставя фондацията с това събитие е път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие. Каузата ще подкрепи и областният управител на област Габрово Иванка Баева. Тя ще вземе участие във форума и ще приветства участниците.

Съорганизатор на събитието за област Габрово е ИМКА - Габрово, локална неправителствена организация с опит в работата с уязвими групи.

Фондация „Асоциация Анимус” е неправителствена организация, която работи в подкрепа на деца и семейства в риск в това число и за справяне с насилието над жени и домашното насилие. През 2016 година Фондация „Асоциация Анимус” стартира национална инициатива за популяризиране и подобряване на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Инициативата е под патронажа на г-жа Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП.

Тази инициатива е в контекста на подписаната от Правителството на Република България Конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие и подготвяната й ратификация. Партньор на кампанията е и Европейското женско лоби с подкрепата на Фондация ОАК - Швейцария.

Част от тази инициатива ще бъде и срещата в Габрово, която се предвижда да бъде проведена на 23 март 2017 г. в сградата на ИМКА – Габрово.

Работна среща на областните управители на Габрово и Ловеч

Областните управители на област Габрово и Ловеч и техните заместници проведоха работна среща по инициатива на ръководството на Областна администрация – Габрово. Двете администрации имат изградено добро сътрудничество през годините затова и днес бяха обсъдени възможности за съвместни инициативи. Основен акцент от срещата беше и организацията по провеждане на избори за народни представители.

Заместник областният управител обсъди перспективите за развитие на читалищното дело с представители на читалища от областта

15 читалища от област Габрово участваха в среща на тема „Моето читалище“, инициирана от заместник областния управител Ивелина Петрова. Целта бе, чрез представяне на реализирани дейности и предстоящи такива, да се очертаят перспективите за развитие на читалищното дело в област Габрово.

Преди всичко заместник областният управител благодари на присъстващите, че са приели поканата да споделят своето виждане по темата. Всеки участник в срещата получи писмо от нея, в което се казва: „Поздравявам Ви за това, че сте едни от будителите на нашето съвремие, съхранявате и развивате традициите, достойно представяте област Габрово на фестивали и конкурси. Читалищната дейност си е едно истинско предизвикателство в наше време, което буди уважение към онези от Вас, които отбелязват стотици години от създаването на тяхното читалище и към онези, които въпреки всички трудности решават да учредят ново! Всичко това ни вдъхва вяра, че интересът към фолклора и традициите е жив.“.

В обръщението си към участниците в срещата Петрова подчерта, че Габрово е люлка на образованието и има богато културно – историческо наследство. „Това ни дава основание да развиваме културата, а Вие сте част от нея“ – допълни още тя. По време на срещата многократно читалищната дейност бе отъждествена със светлина. В тази връзка много от участниците споделиха мнението, че щом „читалището вечер свети – значи е свършило своята работа“. „Вие сте пазителите на светлината на всички нива“ – каза Ивелина Елмазова, учредител на най-новото читалище в Габрово, наречено „Будител“.

След представянето на всички презентации на участниците в срещата, област Габрово безспорно може да се похвали с безкрайно пъстър културен календар. И тъй като целта на срещата беше освен перспективите да се обсъдят и предизвикателствата, читалищата поставиха за пореден път и своите въпроси, които да бъдат отнесени към Министерство на културата. По този повод заместник областният управител пое ангажимент те да бъдат представени по компетентност и да съдейства за организиране на среща с представител на Министерство на културата.

Изключително емоционална първа среща от кампанията за превенция употребата на наркотици

Изключително емоционално и оживено премина срещата с учениците от Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, която бе първата от поредицата срещи по повод кампанията на областния управител Иванка Баева за превенция употребата на наркотици. Още в началото Баева сподели, че най-добрата превенция е споделянето на информация и разговорите по темата. Пред учениците областният управител каза още, че участва в срещата не само като ръководител на институция, а и като родител, затова смята, че е от изключително значение превенцията в това направление. И тъй като най-добрият пример е живият пример, днес да разговаря с учениците беше Светла Иванова. Едно момиче за пример, както тя сама се описва, което изживява пътя на зависимостта. Десетки въпроси провокира присъствието й в залата – как е започнала с наркотиците, кой й е помогнал, за да спре, откъде и как си е набавяла наркотичните вещества, какви провинения е направила, как минава денят й…Това са само малка част от въпросите, на които Светла отговори открито и честно, защото нейната осъзната мисия днес е да разказва на всички, които искат да я чуят, за да не преминават през този Ад! „Когато се намерих, се обикнах. Господи, живее ми се!“ – възкликна пред своите събеседници Светла Иванова в отговор на въпрос простила ли е на себе си. Лечението е трудно, осъзнаването е много бавно, но възможност за спасение за всеки посегнал към дрогата има стига да получава любов и подкрепа – това бяха думите за финал на първия от поредица разговори с ученици на жената, преминала през зависимостта от наркотиците до осъзнаването.

Кампанията подкрепи и прокурорът от ОП – Габрово Людмила Рачева, която разясни накратко и наказанията и последствията от притежание и употреба на забранени вещества.

Срещите продължават и през следващата седмица, а за да достигне посланието на Светла Иванова до всяко едно дете в региона ни – то ще бъде записано и разпространено на електронен носител.

Областният управител инициира приемна за граждани по повод Световния ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите, за да напомним техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчим да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат. По този повод областният управител инициира приемна за граждани с акцент потребителски кредити. Поканени са адвокатите Мария Недева, Евгени Попов, Николай Миланов, представител на Комисията за защита на потребителите и експерт от банкова институция.

Приемната ще се състои на 15 март 2017 г. от 13:00 ч до 15:00 ч в заседателната зала на Областна администрация – Габрово. Предварително записване за гражданите – не е необходимо.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите.

Още статии...