РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Честването на Шипченската епопея през август - под патронажа на Президента на Република България

Президентът на Република България прие Национално честване Шипченска епопея да продължава да се провежда под патронажа на институцията. Това стана ясно след като по-рано този месец областният управител Николай Сираков изпрати официално запитване до Президента Румен Радев. „Боевете при Шипка са една от ярките страници в българската история, те са пример за героизъм, родолюбие и саможертва. Ето защо за държавния глава ще бъде чест да продължи установената добра традиция и да поеме патронажа на това важно събитие от националния ни календар.“ – се казва в писмо от Началника на кабинета на Президента.

Предстои следващата седмица да се проведе заседание с членовете на Инициативния комитет за честванията, по време на което да бъдат обсъдени вижданията на участниците в срещата за организирането на 140 годишнината от Шипченската епопея.

Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси проведе днес заседание

До 28 февруари трябва да е готов мониторинговия доклад за 2016г. за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020г. Това стана ясно днес по време на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, ръководено от областния управител на област Габрово Николай Сираков. Докладът ще обхваща 6 приоритета – образование, здравеопазване, заетост, жилищна политика, върховенство на закона и култура и медии.

Старши експертът в Областна администрация – Габрово Михаела Стоянова коментриа с участниците в заседанието основните акценти от мониторинговия доклад. Представен беше проект „Т.Е.А.М – Заедно постигаме повече“ и актуална информация по реализацията на проект „Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.

Пълно съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Габрово по време на консултациите при областния управител

Пълно съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Габрово постигнаха представителите на парламентарно представените партии и коалиции.

Решението взеха по време на проведените днес консултации при областния управител на Габрово Николай Сираков за състава на РИК за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

И на тези консултации беше направено само едно предложение за председател на РИК от ПП ГЕРБ, подкрепено от всички. За секретар постъпиха две предложения от Коалиция „БСП лява България“ и ПП ДПС. Съгласие между тях беше постигнато в името на добрата работа на РИК – Габрово до момента. Така предложеният състав на РИК бе подкрепен от всички представители на партии единодушно.

Предстои областният управител Николай Сираков да изпрати своето предложение в Централната избирателна комисия за назначаване на Районна избирателна комисия – Габрово. Ръководство, което ще бъде предложено в ЦИК, е за председател - Мария Недева, излъчен от ПП ГЕРБ, двама зам. председатели - Евгени Попов и Донелия Цонева – съответно от ПП ДПС и АТАКА и секретар Юлия Ненова – от Коалиция„БСП лява България”.

Съставът на РИК ще е с общ брой 13 члена, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва: ПП „ГЕРБ” - 4, Коалиция„БСП лява България” – 2, ПП ДПС – 2, Коалиция „Реформаторски блок” – 1, Коалиция „Патриотичен фронт” – 1, Коалиция „България без цензура” – 1, ПП АТАКА – 1, Коалиция „АБВ” - 1.

СЪОБЩЕНИЕ

alt

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ГАБРОВО


 

СЪОБЩЕНИЕ

 

Относно: Провеждане на консултации за състава на Районна избирателна комисия за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

 

В изпълнение разпоредбите на чл.60 от Изборния кодекс, на 29 януари (неделя) 2017 г. от 11,30 ч. в заседателната зала на Областна администрация, гр.Габрово, пл.”Възраждане” № 5, ет.1, ще се проведат консултации за състава на Районна избирателна комисия – Габрово.

Редът, условията и представителството за провеждане на консултациите, както и необходимите документи, са описани в Решение № 4130-НС от 26.01.2017 г.

 

 

НИКОЛАЙ СИРАКОВ /п/

Областен управител на Област Габрово

„Имайте ясна цел в живота, вярвайте в нея, действайте и имайте търпението, за да се случи тя“ – пожела областният управител на ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ по време на откриването на клуб „Кариера“

В ПТГ „Д-р Никола Василиади“ официално отвори врати клуб „Кариера“. На откриването и представянето на проекта присъства и областният управител на Габрово Николай Сираков, който приветства всичко, което е направено в училището до момента по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“. „Техническата гимназия и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ са определени като пилотни училища по проекта от общо 42 за страната и в тях се апробира система за кариерно ориентиране на учениците на ниво училище“ – обясни директорът на гимназията Васил Христов и допълни, че резултатите на този модел за кариерно ориентиране ще бъдат предложени за въвеждане във всички училища в страната.

Представени бяха дейностите и целите на проекта, както и целевата група - учениците от 8 клас „Компютърна техника и технологии“, 9 клас – пилотната паралелка „Мехатроника“, 10 клас „Компютърна техника и технологии“, 11 клас „Системно програмиране“ и 12 клас „Мехатроника“. Един от екипите по проекта представи техника за явяване на интервю за работа. Участници споделиха впечатленията си от дейностите до момента. „Опознавайки своя вътрешен ресурс, разбираме с какво искаме да се занимаваме и накъде да се ориентиране“ – каза една от ученичките.

Да откирят Елемента в себе си, онова което е пресечната точка между страстта и уменията, им пожела и областният управител Николай Сираков. „Имайте ясна цел в живота, вярвайте в нея, действайте и имайте търпението, за да се случи тя“ – допълни още той.

След представянето на проекта, беше официално открит и кабинетът, където ще се помещава клуб „Кариери“. Областният управител направи предложение участниците по проекта да посетят Областната администрация, където да бъде „разиграно“ кандидатстване за работа пред определена комисия, а той самият да проведе интервю за работа с всеки желаещ.

Клубът е изграден по проект на Министерството на образованието и науката „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Клубовете „Кариера“ са формирани като пространство, в което специално обучен по проекта екип от училището ще извършва дейности по обучение, информиране и консултиране на учениците и техните родители.

Още статии...